![]() |
Mixeri Alen&Heat CQ serija
Došlo je vrijeme kad su digitalni mixeri postali standard, a analogija lagano odlazi u povijest. Cjenovno dostupni, a mogućnostima su daleko ispred analogije.
Otvaram temu sa Alen&Heat CQ serijom, prvenstveno zbog toga što više mjeseci koristim model s dvanaest kanala 12T. https://www.allen-heath.com/hardware/cq/ Stariji forumaši znaju da sam dugo godina koristio Behringer X Air 12. Njime sam bio potpuno zadovoljan ali sam se vremenom zasitio tog zvuka i poželio nešto drugačije. I bolje. U sličnom cjenovnom rangu sam mogao odabrati QSC TouchMix-8 , Mackie DL16S ili možda Zoom LiveTrak L-12. Odluka je pala na CQ-12T iz jednostavnog razloga jer sam ga imao prilike probati i odgovarale su mi njegove karateristike. CQ-12T ima 7" ekran pa nije nužno korištenje dodatnog tableta. Ima 10 mikrofonskih i jedan stereo ulaz ali pored toga i 6 monitorskih izlaza. Pored dva efekta, na svakom kanalu ima EQ, Compresor i Limiter. Možemo višekanalno snimati u 96kHz kvaliteti na SD karticu koja se umetne u utor mixera. Rukovanje mixerom je vrlo logično i pregledno pa nemam potrebe spajati dodatni tablet. U donjoj zoni se nalazi pet gumbi kojima dolazimo do željenih izbornika dok se u gornjem dijelu ekrana nalazi pet polja za odabir ulaza i izlaza. Recimo, ako želimo vidjeti volumene od 5-10 kanala, treba pristinuti srednju tipku (FADER) i odabrati drugo polje s desna (INPUTS 6-10). Sada želim podešavati parametre na kanalima 6-10, dovoljno je pritisnuti drugi gumb PROCESSING. Kada se malo naviknete na sučelje mixera i naučite gdje se nalazi željena funkcija, jednim do maximalno dva pritiska dolazite do onoga što vam treba. Kolut s desne strane je precizan, a na tri navigacijske tipke koje se nalaze iznad njega možemo dodijeliti funkcije po želji. Kvaliteta mikrofonskih ulaza kao i FX efekata je odlična. Funkcija Feedback assistant u potpunosti spriječava mikrofoniju. Četiri DCA i Mute grupe uvelike olakašvaju rad, a custom prikaz ekrana omogućava da svatko prilagodi sučelje vlastitim potrebama. Ovo bi bio kratki opis, nema smisla da više dužim. Za početak pogledajte kratki video. https://youtu.be/gLKs5vQPf9g?si=opzW45kjSy9LUxO8 I jedan malo duži video koji mi se čini interesantan. https://youtu.be/DkFRhxQ5LmE?si=E3tH_Asta3NDckjp Ako imate pitanja vezana uz rukovanje, rado ću na njih odgovoriti. |
Lep mix, nek te dobro služi.. Mene zanima oko više kanalnog snimanja. Znači snima svaki kanal posebno na SD. Da li ima opcija da snima" suve" kanale, bez eq i efekata, da bi posle mogao u DAW-u da sredjujem po mojoj želji.
Sent from my SM-S901B using Tapatalk |
Hvala,
Da, može se snimiti suhi signal, možeš odabrati pre i post preamp. Zgodno je i to što poslije možeš raditi mix i na samom mixeru mijenjajući željene karateristike snimljenom suhom kanalu. Mislim da tu opciju ima i QSC međutim, kod njega se to radi na vanjski HD. Na CQ je dovoljno staviti SD card 10 Class. Ovo su upute za inicijalnu verziju 1.1.0 https://www.allen-heath.com/content/...1_1_0_iss1.pdf Međutim, bilo je još tri nadogradnje koje su pred fiksanja grešaka donijele i nove bitne značajke. |
Da li koristite dodatni router preko mixera kao na xair ili on nema taj problem???
Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk |
Verzija 12 kanala nema vlastiti ruter, tj. ne može samostalno odašiljati signal kao Xair.
Verzija s 18 kanala ima "antenicu". Ne koristim dodatni tablet (niti vanjski ruter) jer mixer ima touch ekran i par gumbi za kontrolu i rukovanje na njemu je vrlo jednostavno i pregledno. |
Ja koristim Midas 12 već 5.6..7..godina koje su vam pozitivne razlike da tako kažem u odnosu na xair???
S tim da napominjem da Midas mr12 za 500 eura koliko košta po meni vrjedi svaki euro...svira sam preko njega i pred 10 ljudi i pred 600 ljudi na veliki razglas, on radi fenomenalno za ono koliko košta, pa me zanima što ste dobili sa A&H? Vidim da mi ni tablet..Samsung T510 nije kompatibilan sa CQ MIXPAD aplikacijom. Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk |
Kao što sam napisao u prvom postu, kupio sam CQ-12T jer sam želio napraviti promjenu. Stari dobri Behringer mi je malo dosadio. Uostalom, u svojih 10 godina je kod mene odradio dosta radnih sati.
CQ sam kupio prije ljeta i na gažu sam sve do prije par tjedana nosio oba, više iz sentnimentalnih razloga :D. Razliku neću opisivati po tehničkim karateristikama jer to i nije bitno, oba nude mnogo više nego je potrebno običnom gažeru. Upotreba CQ-a je jednostavnija prije svega zbog Touch screena i dodatnih gumbi na njemu. Isto tako, izbornik je logičniji i dostupniji ber obzira radi li se na njemu ili na tabletu. CQ je zvučno kvalitetniji i to se očituje jer bolje reagira na svaku promjenu. Kod X air sam se ponekad morao pomučiti da izvučem željeni sound, pogotvo u srednjim tonovima. Koristim iste zvučne kutije, mikrofon i istu klavijaturu pa je time usporedba realnija. Navesti će neke hardware karateristike koje daju prednost CQ ali isto tako i podižu cijenu.
|
Posto sam se zagrejao za ovaj mix a nije mi jos 100% jasno oko visekanalnog snimanja. Koliko sam razumeo znaci moguće je snimiti višekanalno i to direktno na SD karticu? Znači ne moramo povezivati računar
Sent from my SM-S901B using Tapatalk |
Tako je. Umetneš SD karticu clase 10 i snimaš sve označene kanale na nju. Za svaki novi REC se kreira nova mapa u njoj su snimke za svaku traku posebno.
Snimao sam više puta po cijelu večer i nije bilo nikakvih problema. Na početku seta stisneš rec, na kraju stop. Prezadovoljan sam snimkom. Pogledaj video. https://youtu.be/fdMFFwZGSmc?si=T7JJSQCBDHe4cOru |
To je upravo ono što mi treba.. Hvala na info.
I još da pitam, Ima li nekih loših stvari kod tog mixera. Npr neki Bug itd.. Sent from my SM-S901B using Tapatalk |
1 Privitaka
Nisam imao nikakvih problema, upali i sviraj. Novi update od iz 6. mj. 2024. je donio par bitnih poboljšanja, dva EQ na efektima, custom prikaz ekrana i DCA grupe.
Ako bih baš tražio prigovor onda se on odnosi na vanjski adapter koji ima "ravni" priključak. Da su ga barem izveli kao L, smanjila bi se mogućnost loma. Inače, mixer je napravljen robusno i kvalitetno. Malene dimenzije mi dogovaraju, držim ga iznad klavijature. |
Da li na ovom "ekranu" da ga tako nazovem postoji mogućnost brisanja kanala i dodavanja svog HOME setupa, npr.kad linkam na stereo da desni obrišem jer je nepotreban a recimo br.13 dodam na ovaj ekran umjesto njega?
To na xair sve ide i posebno se sprema pod layer navedeni setup. Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk |
Da, možeš prilagođavati ekrane po želji.
Neki dan sam ozvučavao dva momka, bio je veliki prostor pa sam zbog lakšeg mixa spojio na Wifi. https://youtube.com/shorts/mqNiRMoiAnU |
Da li ima negdje podatak koji android podržava aplikacija CQ?
Ako uzmem mixer moram uzimati i drugi tablet jer na mome ne radi? Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk |
Za "original" aplikaciju je potreban Android 6.0 ili noviji.
Imaš alternativu s "vanjskom" aplikacijom Mixing Station za koju je potreban Android 5.0. Poslušajte recenziju korisnika nakon godinu dana korištenja. https://youtu.be/BQYx95OVnik?si=F6xZlMF7qewAOfWe |
Da li Vaš ima te bugove koji se spominju na kraji snimka???
Ne, nemam probleme koje spominje autor videa.
Snimanje na SD karticu sam radio na 4-5 kanala u trajanju sata i duže, nisam imao problma. Ako je podigao uzrokovanje na 96 i snimao 15 kanala kartica koju je izvadio je moguće slabih karateristika za to opterećenje. Snimanje preko USBa na komp mu ne stvara problem. Nisam shvatio, imaju li oba izlaza za slušalice problem ili samo jedan. Skureni 15 kanal? Moguće. Kada bih ja imao takve problema, kontaktirao bih servis. Osim ako je svjestan nepravilnog rukovanja pa se neće izlagati neugodnostima. |
A izlaz za slušalice kod vas ravnomjerno radi?
On spominje da su oba na jednoj strani tiša. Mene zanima isključivo CQ20B, ali pretpostsvljam da su jako slični ako ne i potpuno isti osim touch screena. Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk |
Slušalice kod mene rade OK.
Da, razlike su minimalne ako uspoređujemo CQt18 i CQ20B. |
Dok testiram DEMO aplikaciju CQ20 na tabletu, vidim da mi ista više ne radi na mobitelu, radila je, sada kad ju ponovo instaliram nemam opcije potvrđivanja licence ugovora, samo slika u prilogu, imam android 15 tako da to.problem nije, da li vama radi na mobitelu?
Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...905cbfb95b.jpg |
Kod mene radi.
Moraš odscrolati uvjete potpuno do kraja i pokazat će ti se okvir kojim potvrđuješ da se slažeš s njihovim uvjetima korištenja. |
Nema te mogućnosti više, uglavnom, ne radi.
1 Privitaka
Skini verziju za Win, tu ćeš još lakše vidjeti kontrole.
|
Da li CQ20 B ima mogućnost spajanja dvojih slušalica na mixer kao što je vidljivo u aplikaciji?
Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk Dodato: Idu druge preko AUX-a, ali treba naravno pojačalo. Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk |
Trenutno vrijeme na Forumu 07:10 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org