YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Yamaha (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Prijelaz sa Tyros 4 i 5 na Genos2 ???? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=34514)

tonijo 14.11.2024 21:47

Prijelaz sa Tyros 4 i 5 na Genos2 ????

Pozz kolege, da li je netko prešao sa Tyros 4,5 na Genos 2 i zanimaju me utisci, također me zanima obzirom da dosta koristim sounde iz registracija i registracije kako se to odrazilo na Genosu 2 obzirom da mu se tasteri za registracije nalaze na sredini a ne kao na Tyrosu iznad pozicije lijeve ruke gdje su lako dostupni prilikom sviranja????

Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk

casper 14.11.2024 21:58

Prelazak s Tyros4/5 na Genos1/2 ne bi trebao biti problematičan. Pogotovo ne zbog pozicije kontrola. Sve je tu negdje isto, a registracije koje spominješ su kod Genosa smještene logičnije. Na sredini su i možeš ih dohvatiti s obje ruke. Na to ćeš se brzo naviknuti.
Prebacivanje materijala ne bi trebao biti problem jer su modeli potpuno kompatilibni. Mislim da je jedino izbačen Music Finder ali predpostavljam da to nisi niti koristio.

Sigurno ćeš imati dilemu, uzeti odmah Genos2 ili stariji Genos? Razlika u cijeni možda ne opravdava dvojku ali kad kupuješ, uvijek je bolje uzeti novi instrument.
Pitaj što te konkretno interesira pa će mi biti lakše pisat. Vjerujem da će ova tema biti interesantna i drugima koji planiraju nadogradnju pa je bolje ovako javno nego da se čujemo telefonski.

tonijo 14.11.2024 22:24

Zanima me također razlika u VOKALISTU, da li ima pomaka u odnosu na VH2 osim 48 V napajanje?

I da li je netko probao spajati Genos 2 na mixer preko aux da koristi vokalist na svakom kanalu preko sub1 i 2 da ide van...to na Tyros 3.4.i 5 i Genos 1 dobro ne radi, zato koristim VL2, ne znam da li je to rješeno kod Genosa 2????

I kako se odrazio prelazak na touch screen i rad na taj način?

MUSIC FINDER mi nije potreban...općenito mi je Tyros 5 kao nov, ali ako ću izbaciti Voice Live 2, samo zbog toga mi se isplati prelazak, a ujedno dobivam potpuno nov instument, također mi je bitno što mogu koristiti dve različite mjere u jednom ritmu što na Tyros nije moguće.

I još jedan peoblem imam na Tyrosu, kad editiram ritam preko Style Editora, obavezno mi prilikom spremanja jedan dio ritma postane "neispravan", pa moram preko assembly opcije vraćati iz istog ritma bubanj nazad i spremati, to mi radi na svim ritmovima kod edita u 99 % slučajeva, ako Genos nema taj BUG to je veliki napredak za mene i moje korištenje.

casper 14.11.2024 23:09

VH2 je isti još od Tyros4.
Touch screen na svirci uopže ne koristim. Za rad kod kuće OK, ali mislim da ga na svirci nisam pipnuo osim kada aktiviram zapis na Playlisti.
Dvije različite mjere idu samo na Genos2.
Nije mi poznat problem s editom ritmova. Što ti nestane?

ffb 16.11.2024 13:19

Vjecita tema
To pitanje se postavlja u mnogim Fb grupama,raznim stranim forumima.Za sobom povlaci mnoge diskusije, nazalost i negativne diskusije, vrijedjanja i slicno.
Nitko jos nije donio preporuku ili zakon.Osobno mislim da to nikada nece ni biti.
Ovo je samo moje subjektivno misljenje, niti zelim da diskutiram o financijskim mogucnostima za kupovinu.
Sve firme koje rade aranzere u svakom novom modelu daju na kapaljku.
Na pojedincu je da odluci kupiti ili ne.
Naravno da korisniku Yamahe T3 ili Korg Pa 2 kupovina novoga ima smisla.
Drugacija je situacija korisniku G1/G2 ili Pa4/5?
Takodjer neki Psr zamjeniti za Tyros, Genos ili Pa 700/900 za Pa4 je po meni napredak.
Onda dolazi najvazniji faktor; u novi aranzer ubaciti set iz 2-3 generacije starijeg modela???
Svi sviramo isti repertoar, iste ritmove, soundove..
Na niti jednom modelu nema tkz balkan ritmova - oni se povlace unazad 25 godina.
Razne harmonike u kombinaciji sa tamburicama,klarinetima… lista bi bila beskrajna.
Tek malobrojni iskoriste nesto od tvornice.
Novi modeli puni ritmova koji asociraju na poznate svjetske hitove( velika vecina nema pojma o kojim hitovima se radi)-ALI nigdje rumbe, 7/8,sa-sa….
Onda krecu diskusije masno, toplije… i naravno dolazi do svadje tko je u pravu.
Mnogi stave na stakak 15“ kutiju i traze „ sound“, ili razni majstori koji pokusavaju praviti pop/ rock ritmove pa ubace u neku varijaciju distorziju koja nema veze sa nicim.
Bilo bi jos mnogo toga napisati ali i ovo je previse.

tonijo 16.11.2024 17:25

Kolega ffb sve jasno, slažem se sa svim što šte rekli.

Kolega casper davno sam s Vama pročao za taj moj problem kod editiranja ritmova na samom T5, on uvijek postoji kod mene i kada se radi o ************ ritmovima i kada se radi o mojim i kada se radi o tvorničim, kad god nešto u ritmu napravim, da li smanjim samo gitaru na jednom partu ili bilo što drugo, obavezno me dočeka da mi u jednom partu stiša skroz drumm sekciju, ali obavezno....onda kad ponovim.postupak kopiranja iz drugog parta od .2...3...puta mi spremi izmjene kako treba.

PITANJE....da li na G2 kod usporavanja ili ubrzavanja tempa dok style svira se prije kotačića mora stisnuti "TEMPO + ili -" da bi kotačić radio??

Tomy 16.11.2024 18:09

Ne mora. Samo moraš biti na Home ekranu.

Poslano sa mog Redmi Note 10 Pro koristeći Tapatalk

tonijo 16.11.2024 18:13

Da li se na G2 može spojiti vanjska tastatura od kompa da radi...kod kreiranja registracija mi treba.. na 9000pro je radila na Tyrosu ne radi...?

Tomy 16.11.2024 18:15

Ne znam. Probat ću. Dobra ideja. Na MOTIF XS radi usb tipkovnica.

tonijo 16.11.2024 18:17

Kakva je tipkovnica..ista kao na T5 ili semi weight?

I da li je MASTER EQ isto dvopojasni kao kod T5?

Tomy 16.11.2024 18:21

FSX tipkovnica je na G2. Ne znam kakva je na t5. Piše da je Organ FSX.

Alen P 16.11.2024 18:56

Iste tipkovnice su jos od Tyrosa 2.
Dodato:
PITANJE....da li na G2 kod usporavanja ili ubrzavanja tempa dok style svira se prije kotačića mora stisnuti "TEMPO + ili -" da bi kotačić radio??

Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk[/quote]

Ne mora se pritisnuti tempo prije kotačića. Po defaultu se kotačićem mijenja tempo. I to je dobro jer je su dugmići tempa pokraj transposea i može se desiti da si transponiraš umjesto ubrzaš...

Tomy 17.11.2024 13:02

Ali kao što sam prije napisao, tempo funkcija na kotačiću radi jedino kad si na HOME ekranu.

tonijo 17.11.2024 13:04

Moram priznati da je i to glupost malo veća.

Izabereš ritam i moraš kliknuti EXIT da izađeš na HOME SCREEN i onda ti kotačić tempa radi.

casper 17.11.2024 13:56

Tempo se može kontrolirati na više načina.

1. Ako je ekran na Home Page, krug aktivira promjenu tempa.
2. Ako je ekran u nekom drugom statusu, Tempo kontroliramo s dva gumba + i -. Pritisak na oba resetira vrijednost na default tog ritma.
3. Ako je ekran u nekon drugom statusu, kliknemo na željeni + ili -gumb i nakon toga reagira krug. Prednost ovakvog način je što nakon promjene tempa ostajemo na istom prikazu ekrana.
4. Tempo možemo dodijeliti na jedan od 6 KNOB potenciometara i njegovim okretanjem biramo željene promjene
5. Tempo možemo dodijeliti na jedan od 9 SLIDERa s kojim mijenjamo tempo.

Maštam o tome da naprave klavijaturu koja će umjetnom inteligencijom shvatiti što se vrti u mojoj glavi pa kad pomislim na promjenu brzine da se tempoi prilagodi metronomu u mom mozgu ..... :lol:

GALA 17.11.2024 19:26

Posto sam ubijao Tyros 5 svaki dan po cjeli dan i tako par godina sto se tice tog problema s editorom ritma na Ty5 prvi puta cujem za taj problem koji je izgleda kod tebe samo..
Sto se tice vokaliste na te izlaze odvojene 1 i 2 vec sam i zaboravio kako se zovu,sve to radi kako treba i bez ikakve mane nesto ne radis dobro...
obavezno kad teras na te izlaze vokalist onda moras mutirat ili stisati skroz Lead (Prvi glas) u samom vokalistu...nadam se da sam uspio bar malo ikako pomoc...pozz ekipa

tonijo 17.11.2024 23:57

Opišem sutra što mi se događa sa editorom, da li moji ritmovi odmah sviraju na Genos2 ili moram mjenjati midi note za pojedine elemente, koristim isključivo ritmove bez ijednog sempla?

Jer koliko mi je poznato ritmovi sa Genosa ne rade na Tyros 5.

casper 18.11.2024 00:37

Ritmovi bez samplova će ti raditi identično kao na Tyros5 i bez ikakve potrebe za preinakom. Yamaha aranžeri imaju mapu Legacy u kojoj se nalaze zvukovi svih prijašnjih modela. Kada u klavijaturi novije generacije aktiviramo sadržaj (registracija, Style, Multipad ...) koji je kreiran na starijem modelu, a u kojem se nalaze jedino tvornički zvukovi, njih će se pokrenuti upravo iz ove mape Legacy (s identičnim MSB, LSB i prg informacijama).

tonijo 24.11.2024 21:10

Da li Genos 1 i Genos 2 imaju identične touch screenove ili postoji razlika???

Tomy 24.11.2024 21:17

Već je pisano o tome u temi Genos2. Kolega @casper je već odgovorio na to pitanje u recenziji.

casper 24.11.2024 21:55

Razlika je samo u dodatnim funkcijama koje stariji genos nema, ostalo je isto.

tonijo 25.11.2024 15:10

Negdje na YT sam čuo da netko priča za G2 da se može HOME ekran presložiti po želji korisnika?

Tomy 25.11.2024 15:35

Možeš samo prečace na dnu ekrana presložiti.
Nemoj vjerovati svemu što pišu na yt ili na internetu. Najbolje i najsigurnije ti je da pročitaš originalne upute pa tek onda pitaš ovdje što ne razumiješ ili ne možeš naći tamo.

casper 25.11.2024 21:56

Jedina aranžer klavijatura na kojoj su se sve pozicije glavnog ekrana mogle prilagoditi vlastitim potrebama je Technics KN7000. Proizveden davne 2000., prije 24 godine.

Gdje je u tome napredak Yamahe, Korga, Rolanda, Ketrona .... =))

Po nekim stvarima je i dan danas KN7000 nedostižan za "velike ribe".

Alen P 26.12.2024 17:05

Pozdrav svima uz najbolje zelje u ovo blagdansko doba. Question: je li moguca opcija shortcut za user soundove?
Primjer: Bijeli gumb 'STYLE' otvara npr.style registracije u useru, sto je odlicno.
Bijeli gumb 'VOICE' ne otvara voice u useru ili presete, vec 'voice part setup'...
Je li moguc shortcut gumb s kojim skoknem direktno na user soundove bez da koristim touch?
Tyros je s desne strane imao gumb User drive ak me pamcenje sluzi...

casper 26.12.2024 21:38

Da, Tyros4 je imao za USER zvukove USER Drive gumb, a isto je tako imao za User Stylove gumb FILE ACCESS. Na Genosu toga nema i morati ćeš minimalno kliknuti dva puta da bi pristupio USER Voice.

Kod Genosa postoji Favorite i na jednostavan način možeš izdvojti tvorničke i vlastite Zvukove ili Ritmove. No, opet su potrebna minimum dva klika da bi pristupio Favoritima.

Alen P 28.12.2024 10:09

Minus kod kartice Favorit je sto soundovi nisu podlozni editiranju. Favorit je u pravom smislu prečac za Preset soundove ali nije prečac do nekog željenog foldera s obrađenim soundovima-samplovima.

casper 28.12.2024 10:20

Favoriti su prečac do bilo kojeg sounda/Styla u klavijaturi, Preset ili User. Nakon odabira Favorita, moguće je editirati Sound, sve su funkcje dostupne kao da si ga odabarao s originalne lokacije. Karateristika Favorita je i to što se slažu po redoslijedu kako ih dodaješ (ne po abecednom redu) što može bitno olakšati biranje u svirci. Dodavanje i brisanje Favorita je vrlo jednostavan postupak (zadrži se pritisak dvije sekunde) i to se može raditi u real time dok se svira.
Ovo pišem za Genos 2, a moguće je da je kod Genos (1) bilo drugačije, ili kako ti pišeš.

tonijo 03.01.2025 13:54

Citat:

Originalno postovano od Alen P (Post 318418)
Pozdrav svima uz najbolje zelje u ovo blagdansko doba. Question: je li moguca opcija shortcut za user soundove?
Primjer: Bijeli gumb 'STYLE' otvara npr.style registracije u useru, sto je odlicno.
Bijeli gumb 'VOICE' ne otvara voice u useru ili presete, vec 'voice part setup'...
Je li moguc shortcut gumb s kojim skoknem direktno na user soundove bez da koristim touch?
Tyros je s desne strane imao gumb User drive ak me pamcenje sluzi...

Kolega ja na Tyros 5 imam prve 3 banke registracija spremljene sa USER solo soundima koje koristim, tako da i na Genosu ako tako složiš nemaš problem sa touch screenom.

Da se nadovežem na temu zbog koje sam u dilemi još uvijek da li uzeti Genosa, na pomisao zamjene idem isključivo kad sam saznao da u HR i općenito kod Yamahe nema više podrške za rezervne dijelove za Tyros 5 i prijašnje serije, provjerio i u Thomannu, ista stvar, više ne možeš naručiti tastere, njih jednostavno nema, a ako i nađeš na eBay ili sl, polovne, u servisu ne znaju da li odgovara sa Tyros 3 na 5 i sl, tako da je na dalje sve što ode, na žalost samo krpanje, Genos 1 i Genos 2 koriste iste tastere i općenito iste potrošne komponente za koje naravno imaju podršku.

Ja odsviram oko 60 tak svirki godišnje, plus još toliko kod kuće sigurno dok si radim što treba i skidam pjesme, možda sam malo i rekao i naravno da sam već 3 puta u proteklih 6 godina mjenjao sve varijacije, sad je i BREAK na redu, sve što mi se izlizalo od korištenja sad lakiram sa spreyem da ispred mene ne stoje izlizani tasteri, čak sam i boju pogodio od drugi put pa ako kome treba nijansa, uslikam.

ffb 03.01.2025 14:46

@tonijo,neznam gdje si se informirao u Hr za rezervne djelove ali i necudim se sto nema.Thomanu takodjer nije primarna djelatnost prodaja rezervnih djelova tipa razni prekidaci/ tasteri.
Postoji trgovina u Njemackoj gdje se to moze naruciti.
Musik City Pforzheim

tonijo 03.01.2025 14:48

Kolega ne radi ta stranica...https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2bd3da3e00.jpg

Dodato:
Informirao se u EURO UNIT, od njih sam još od 9000 pro uvijek sve naručivao i bilo je sve uredu do sada.

casper 03.01.2025 15:22

Boja s tastera se na žalost skida i kod Genosa.

Ja to gledam ovak. Na autu moraš svakih 4-5 godina kupovat gume, cca 600 eura ulaganja. Bez auta ne možeš, a uvijek je samo trošak ... Uloži ako hoćeš ići od A do B.
Klavijature? Ganjamo ih ko vrag svoju mater, donose na lovu, nešto "malo" zadovoljstva ... i onda žalimo svakih 5 godina uzeti novi model. Jedini valjani razlog za nekupovinu može biti žena i njezino grintanje :lol:

Ali s obzirom da znam da to kod tebe (@tonijo) nije razlog ... kupuj novo i veseli se. Život brzo prolazi, (i petlu vreme ide), a poslije će ti biti žao .... =))
SAD ili nikad!

ffb 03.01.2025 16:54

@tonijo;
Gerade bei #Kleinanzeigen gefunden. Wie findest du das?
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzei...ontent=app_ios

Evo link.
Neznam zasto neradi stranica? Normalno radi,taj vlasnik trgovine Frank je najjaci Yamahin trgovac u cijeloj Europi.
Pokusaj kasnije

tonijo 03.01.2025 17:19

Sad gledam, javio mi se taj vlasnik, slučajnost..naručujem foliju od njega za G2...poslat će mi podatke za uplatu...:)))..a za G2 čekam ponude okolo, blizu sam..:)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c336d76fca.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e60782015b.jpg

Alen P 14.01.2025 16:39

Pozdrav svima.
Je li moguće na već instalirane packove u expansion memoriji dopuniti npr. SAMO jednim soundom - samplom?
Svako malo nešto kemijam, te po defaultu moram instalirati cpi pack, što podrazumijeva formatiranje expanzije a to, naravno, traje. Trenutno se igram nekim samplovima te je vrlo nezahvalno kad nakon pola sata skužiš da si nešto zeznuo, te je potrebno opet sve iznova...
Htio sam "dopuniti" pack pomoću Pack Quick Installation File (cqi), klavijatura mi brani - baca upozorenje.

Tomy 14.01.2025 16:46

Ono što je u klavijaturi mora biti i u yemu da bi se moglo dopunjavati. Zašto radiš ca cqi? To je zaključana datoteka. Možda zato niti ne možeš dodavati.

Alen P 14.01.2025 17:14

Tomy, cqi tome i služi; da ne formatiraš svaki put ekspanziju:

"Quick installation is an installation method that is used to reduce the installation time. Areas that are the same as the original installation file are left as they are, and only the different portions are installed. This installation method was introduced for customers who frequently change the content of their installation files. It is an effective method for installing files that have a large Voice Wave Size."

Ali radio sam krivo, smatrao sam da sample mogu staviti u svoj postojeći pack, te da će sistem dopuniti expanziju sa samplom u mojem packu dok će sve ostalo biti netaknuto.
Zapravo je potrebno načiniti novi pack s svojim "project samplovima" koji će biti nadodan postojećim packovima...

Tomy 14.01.2025 17:17

Čitaj sa razumijevanjem. Nemoj koristiti cqi nego probsj napraviti export u pqi. Naravno. To funkcionira ako je taj pack sa istim sadržajem učitan u klavijaturu. Puno je već o tome pisano na forumu. Ne znam da li si i pogledao ovaj video od caspera

https://youtu.be/xj8Anf4B3sY

Alen P 14.01.2025 17:25

Pogledao sam.
Svejedno hvala.

Tomy 14.01.2025 17:29

Sad sam i ja išao pogledati. Da li je to na početku casper rekao da quick installation ne podržava klavijature starije od Genosa?

Trenutno vrijeme na Forumu 15:04

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org