![]() |
Klub miljenika milje-a ;)
1 Privitaka
E ovako u ovoj temi primamo sve clanovi koji su fanovi milje-a,heklanih zezalica i tako to!Znaci svi koji vole da klavijaturu na svirci,kod kuce i slicno ukrase ovim nezamenljivim rucnim radom :) Ideju za ovaj klub mi je dao Millan a za zastitni znak i poster ovog kluba je zaduzen milanceshow!Evo stavicu vam sad nas grbi i zastitni znak pa se upisujte nek nas je sto vise,da svet vidi koliko volimo nasu domacu radinost i koliko smo odani miljeima =)) =))
|
Vec duze vreme bavim se heklanjem....Tako je dosao red da se otvori i ovaj klub....
Ovde mozemo podeliti nasa iskustva i tehnike.....Znam da svi cuvate svoju tehniku heklanja,ali nadam se da ce biti medjusobnog razumevanja..... Sa Marco7 sam razmenio par miljea i mogu vam reci da je covek profesionalac.Verovatno mu od babe ostalo..... A Millan sa dva "L" je jedan od velikih tehnicara u heklanju...tako da ce i on mnogo pomoci ovom klubu..... Znam da i medju vama "buducim clanovima" ima mnogo vas koji heklanje gajite od malena i da se ta vestina prenosi sa kolena na koleno.Pa onda................ Izvolite u klub...........;) |
Izvinjavam se sto ovako upadam ali zanima me da li ja sa svojim omiljenim hobijem pletenjem i kukicanjem se mogu pridruziti ovom klubu...:confused:
Samo bih da na pomenem da sam dva puta bio osvajac zlatne medalje na olimpijadi u disciplini hekler sa prirodnom vunicom i apsolutni sampion u tehnici "dva klot dva frket",kao i dobitnik vise opstinskih i regionalnih priznanja...:D |
Milje na stolu, milje na stocicu..., milje na naslonu od kauca, milje na stolici, milje na vitrini, milje u regalu, milje na tv-u, pa, milje ispod tv-a, milje na video-rekorderu, milje na frizideru, pa veliko milje na zamrzivacu:surprise:. Milje na desktop monitoru, milje na laptop monitoru:D, milje na instrument tabli auta, kamiona, traktora, kombajna, aviona...uhhh:), milje na kutiji(zvucniku), milje na pojacalu, milje na mikseti, milje na klavijaturi, a pogotovo milje na klavijaturama kojima se podize ekran(displej);)....i tako dalje, i tako redom......
U sustini, gde god milje ide na, tu moze i ispod, ako nista drugo, onda kao oboreno milje... Nismo ni svesni koliko smo okruzeni miljeima... Na kraju cu samo reci:MILJE, mislite o tome...B-) |
MILJEEEEEEEEEEEEEEEEEEe =))
|
Ah to milje...
|
A jel mogu ja......
ja samo našivavam one križiće......:D |
1 Privitaka
Evo ja koristim ovaj milje na klavijaturi,sam sam isheklao :)
|
Pozdravljam akciju i za vasu informaciju da znate da sam jedan od jacih 'heklera' na prostoru bivse SFRJ,i nadaleko cuveni 'goblendzija'.Ja recimo na kutijama drzim goblene,ako su 12'ice onda je Ciganka sa gitarom,na 15' ide Kosovka devojka a na mixetu 4,godisnja doba.
|
Prekrasna tema.
Veliki sam ljubitelj miljeteića i goblenčića . moj prvi uradak je DJEČAK S VIOLINOM . |
Ima li ko da mi pozajmi male i tanke iglice, treba da isheklam milje za cigare i upaljac. Ove sto imam su debele, najmanje sto mogu sa njima je da isheklam podmetac za case.
|
Evo da se i ja prikljucim klubu,posto sam strastan hekleras i goblenista,ali me je dosad bilo sramota da to javno priznam!:">
E sad posto vidim da ima dosta kolega muzicara koji su heksualno opredeljeni isto kao i ja vise me nije sramota i bas mi je drago,posto tu tajnu vec duze vreme cuvam i bilo mi je jako tesko! Evo i jedan mali tutorijal o tome,i molio bih moderatore da ga stave u sekciju za tutorijale! Heklanje je postupak pravljenja tkanine od vunice ili konca. Heklanje se, slično štrikanju sastoji od provlačenja petlji vunice jedne kroz druge. Heklanje se razlikuje od štrikanja po tome što je u jednom trenutku samo jedna petlja aktivna (jedini izuzetak je Tunisko heklanje) i što se umesto dve štrikaće igle koristi heklica za heklanje. http://heklanje.files.wordpress.com/...1/heklanje.jpgPrema nekim teorijama heklanje je poteklo od tradicionalnih ručnih radova u Arabiji, Južnoj Americi ili Kini, ali nema jasnih dokaza da je taj ručni rad rađen pre nego što je postao popularan u Evropi u 19. veku. Poznato je da se prva štampana šema pojavila u holandskom časopisu u ranom 19. veku. Mnogi smatraju da se heklanje verovatno koristilo u ranim kulturama, ali da se umesto heklice koristio savijeni kažiprst; tako da usled toga nema materijalnih ostataka da svedoče o tome. Ovi autori ukazuju na „jednostavnost“ tehnike i tvrde da „mora“ da se koristila odavno. Drugi autori tvrde da su tkani, pleteni ili čvorovani primerci tkanine sačuvani iz veoma davnih vremena, ali da nema sačuvanih primeraka heklane tkanine u bilo kojoj etnološkoj zbirci, ili arheološkom izvoru pre 19. veka. Ovi autori ukazuju na tamburske heklice koje se koriste u tamburskom vezu u Francuskoj u 18. veku i tvrde da je provlačenje petlji kroz tkaninu preraslo u „heklanje u vazduhu“ Počevši u 19. veku u Britaniji, SAD i Francuskoj, heklanje počinje da se koristi kao manje skupa zamena za ostale oblike čipke. Cena fabrički proizvedenog pamuka je padala i iako su heklane čipke zahtevale više konca nego tkane čipke, heklane čipke su se brže izrađivale i bile su lakše za učenje. U vreme Velike gladi u Irskoj (1845 - 1849) časne sestre su učile tamnošnje žene i decu da heklaju koncem. Rad je nošen širom Evrope i Amerike i kupovan zbog svoje lepote i zbog humanitarne pomoći koju je to pružalo irskom stanovništvu. Heklice su se kretale od od primitivnih savijenih igala u dršci od plute, koje su koristile siromašne irske čipkarice, do heklica od skupoceno obrađenog srebra, gvožđa, slonovače ili kosti postavljenih u različite drške, od kojih su neke bile bolje dizajnirane da pokažu damske ruke nego za rad sa koncem. Do ranih 1940-tih, uputstva za heklanje su se već štampala u Engleskoj. |
=)) Brat,bratski =)) Cak se i tutorijal odradio :))
|
Danas sam kontaktirao sa udruzenjima Nove Gvineje....
Mogli bi da pobratimimo nase klubove....... |
Ja sam za :))
|
'Ebes to,al' ako ima i sestara, onda ok...:lol:
|
Nisam se nikada bavio ovom vrstom "umjetnosti" ali sam gledao,naravno,
kako se to radi. Nekome je heklanje terapija za smirenje i opustanje.Takodje i vezenje goblena.Neko je napomenuo i neke nazive goblena,a ja se sjecam jednog naziva "Vilerov-og" goblena :"Tajna vecera". Medjutim ova vrsta umjetnosti je spala na niske grane :( ,a od toga su zene mogle lijepo zaraditi. Nego htio sam da vas pitam,kao majstore "heklere" i to muzickim zargonom.;) Dakle pitanje: Ja znam da postoji jedna "semplovana" vrsta heklanja a ona se zove "KERANJE".Da li ste koristili te semplove-puno tanje igle i mnogo tanji konac.O tome skoro da ne znam nista,osim da oci ispadaju radeci....:) "Hekl" pozdrav, |
E, Sejo,Sejo........Vidim ja da si ti suvise skroman pa neces da se hvalis da i ti heklas.....Jos sam cuo da nema jaceg od tebe u tvom kraju i da posedujes najveci broj mustri za heklanje...........
Eto kako vrhunski majstori mogu da budu OK i da nikad ne dignu nos i da kazu "Ja najbolje heklam? Svaka cast Sejo!!!!Alal ti vera!!!! |
Jos jedna prednost na strani izvodjaca koji pustaju midi fajlove: mogu da heklaju na svirci dok aranzer radi svoj posao. Na kraju svirke, pre nego sto prebroji baksis, proda "originalni rucni rad koji je stvoren na vasoj svirci i koji donosi srecu". Eto ti ga sad, a mi sviramo...
|
Milance,ljudi svasta pricaju i nije im bas sve za vjerovati :)
Pravog "heklera" mozes poznati po tome,ako na prstu lijeve ruke ima tanko udubljenje,od motanja konca. Posto vidim da je medju ovim "hekladzijama", Marco jedini momak,onda je on u velikom poslu.Treba ipak isheklati za miraz....:)Plasim se za njegov prst |
Dali postoji ikakva sansa da sa ovo novo osnovano udruzenje pojavi u emisiji Znanje I Imanje, ako postoji ona bih i ja da statiram na TV sa svojim hobijem. A moj hobi je upravo sto je nas Sejo rekao Keranje.
|
Hehehehe...Auuuu Sejo :))
|
uh ja vam pojma nemam o tom heklanju, ali ipak podrzavam ovu akciju i cestitam momcima koji se razumiju u tu domacu radinost.
|
Jeste Sejo!!!Upravu si za Maco7!!!!
Pa nije on dzaba postavio prvi post i otvorio temu!=)) @hajro Svaka cast i tebi kao i Seju!!!!;) |
Ovu temu sam odavno cekao.
Mislim ipak da sam ja nenadmasiv upogledu heklanja i strikanja. Samnom nemoze niko da stane rame uz rame.;)Ja inace radim samo keranje.=)) Cim nabavim sliku postavit cu je. Jao decki ,da me mama vidiB-) |
Pozdrav Dragi Hekleri
Bilo je davno vrijeme da se ovaj klub pokrene. Ja bi zelio da se pridruzim u vas klub, jer mislim da sam to zasluzio. Vec od ranih 80tih godina heklam kad god i gdje god stignem, i kome god stignem. Necu se pohvaliti kao najbolji heklar ali sam sigurno na vrhu. Inace, pored heklanja definitivno sam najbolji u pletenju priglavki, disciplina koja je veoma slicna. Bas sam svome Korg-u prije par dana ispleo par kako bi ga utoplio preko ove hladne zime. Moja ljubav prema heklanju se ne moze rijecima opisati. U osnovnoj skoli sam redovno visio u direktorovoj kancelariji radi svercovanja heklarskih sema na skolskoj zoni. Tri puta sam bio u zatvoru radi kradje konca za heklanje. To je doba na koje se ne ponosim, ali nisam imao drugog izbora jer nisam imao novaca za materijal. Za vrijeme pritvora, uz trening najpoznatijeg mastera heklanja iz Kine, Heklia Chia, moja heklarska tehnika je postala nenadmasna. Vjezbao sam 24/7 kako niceg drugog nije bilo. Kada sam izasao iz zatvora kupio sam KORGa jer mi je kolega rekao da je najbolji za heklarske vjezbe. Razmisljao sam o Rolandu i Yamahi ali sam cuo da zatupljuju heklarski sluh. Danas, zaposlen sam u KORGu i moj posao je da isheklam preko 10000 miljeica sa KORGovim Logom koji ce biti podjeljeni svakom kupcu Korgovog novog aranzer za godinu 2009, KORG PA3XHekler. |
@Terza
Blago majci tvojoj. Kakve ti samo zlatne ruke imas.:) Kazem ja-keranje je sofisticirano heklanje.;) @Korgminator Ja mislim da uz priglavke,obavezno idu i bijele vunene carape u kompletu. I to cista vuna sa Bjelasnice.One se obavezno nose na bose noge.Cirkulacija.... |
=))=))=))
|
Ja cu da pisem ministarstvu prosvete i kulture da se obavezno na muzickim akademijama uvede predmet poznavanja heklane sare radi razvijanja moci improvizacije :))
AAAAAAAAAAAAA ljudi stomak me zabole od smeha =)) |
Ima jedan vic,koji sigurno svi znate ali ipak zasluzuje da se nadje u
ovoj temi jer se govori o heklanju, Dakle, Sjede dva druga u parku na klupi i razgovaraju. Kaze prvi: "Sta li nam druze moj,sada zene rade dok smo mi u parku. Kaze drugi: "Pa,ili se kurvaju ili heklaju." Ovaj prvi skoci kao oparen. Upita ga drugi: "Gdje ces!!!! Odgovori prvi: "Pa,moja zena ne zna heklati." |
boze kakvi ste ludaci ne mogu da verujem ceo dan obilazim temu i sad je otvorim pre nego cu na spavanje ...evo vilica me zabole od smejanja.. ali ne mogu da se ne pridruzim klubu koji je nas veliki majstor u hekleraju otvorio i otkrio toliko cuvanu tajnu... ja evo upravo radim svoj masterpeace u tom zanatu a to je jedan stoljnjak za sto za 12 osoba i hteo sam ga marku prosalediti za slavu kao poklon i da na njemu postavi slavski rucak ali nisam stigao jer mi kasni materijal iz kine za koji su u septembru rekli bice u novembru no evo vec se kraj primakao a ono nista jos ga cekam i nadam se samo da ce stici bar do nove godine da bi uspeo da zavrsim do Bozica pa da ga uz duzno izvinjenje urucim mom drugu i pobratimu da na njemu postavi rucak za ovaj radosni hriscanski praznik kad vec nisam stigao za slavu.... a inace rec je o jedinstvenom sablonu na kome sam radio pune cetiri godine sa velikim kineskim majstorima iz bloka 70.......
|
1 Privitaka
Da ne budu samo prazne price, 'ajmo malo sa primerima...:D Jeste je zuto ljubomora, al' se lepo slaze uz boju klavijature....:lol:
|
Tesla,ako si stvarno u shemi sa kineskim trijadama i shao-lin monasima,mi svi mozemo samo da se pokrijemo usima i da ti skinemo kapu.=))
Au,Millane,kakva divna boja i fenomenomenalna mustra.Svaka cast. |
ma nisam ja sebican evo upoznacu te sa nekima svrati u utorak do mene pa cemo zajedno do bloka 70 da te upoznam ili ces da se nadjemo na trosarini pa na 9-ku ali mozemo tek u utorak jer ponedeljkom ne rade pa lepo zajedno da prenesemo znanja drugovima na forumu koji su malo dalje i nisu u mogucnosti da dodju. Licno imam svog sen-sei-ja direktan potomak Hekl Chia iz Hekl-Goblen klana i zamolicu ga da te primi kao svog ucenika mislim da ce imati toliko vremena da se posveti jos jednom uceniku ali pazi moras da vezbas najmanje pet sati dnevno ako mislis ozbiljno da savladas te tehnike... inace nece hteti da radi sa tobom... pozzzzzzz
|
Evo ja bas sada nesto posmatram svoj sto u dnevnoj sobi.
Sto je drveni,na njemu je "heklivo",pa na coskovima gumice za slavinu(to su takozvane "protuklizne gumice" :),i preko svega toga staklo. Znaci 4 u 1. -Drvo,"heklivo",gumice i staklo.Dakle da sacuvas stoljnjacic, kupujes gumice i staklo.Vrijedilo je investirati.... @Millan Milane,pa gdje nadje zuto heklanje.Korg je plave boje,heklanje zuto i kad skontam-ako slucajno pokisne malo.Od zute i plave,ako pokisne,eto ti zelenog Korga.A to bi bio unikat....:)Da si stavio bijelo-onda bi dobio svjetliju plavu, a ovako ne znam.Ipak vjerujem u postojanost boja.... |
|
evo sad da priznam sve! ja sam se ustvari uclanio u ovaj forum samo radi heklanja .. al stidio sam se da vas pitam. sad kad vidim da je otvorena tema za te stvari reko da se "outujem" =)) volim i ja da heklam al sam absolute beginner sto kazu ameri ...
jefto ti si genije! volim tvoje komentare ... a sejoxov vic je passent ko mica i dx11 :lol: drug milancheshow svaka cast! koje zene bre, koje babe? jel vidite momci kako se to radi! pa onaj labud tek! fenomenalno! odoh ja da kupim meni starter-set za heklanje ... |
Ijao Milanche pa ti zlatne ruke imaš...:D...možeš li i meni za Labuda izheklati jedan milje...samo je moj Labud malo veći? Hvala :lol:
|
Ne radim ja to profesionalno,nego dodji kod mene da ti pokazem kako se to radi.Da naucis zanat....
Prvo da pocnes od malog labuda,pa kad postanes majstor ,a ti onda odradi velikog labuda..... |
Dogovoreno...;)
|
Trenutno vrijeme na Forumu 02:45 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org