YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Svaštara (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Strumfovi i muzicari (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=6766)

sinisa 21.11.2008 11:00

Strumfovi i muzicari

Vec drugi put za malo da mi policija oduzme opremu.:mad:
Prvi put sam dobio prijavu koja se i danas vuce po sudu iako sam zavrsio sa svirkom u 00:00 i oprema bila pogasena,a oni stigli u 2:15 i naravno zapisali mene.

Sinoc sam radio na otvaranju lokala i stigli su oko 23:00 i rekli ako dodju drugi put da ce da mi oduzmu instrumente.

Jel imamo mi muzicari ikakva prava i kako se zastititi od takvih,pa nisam ja gazada lokala?
Jel imao ko slican problem i jel imaju oni po zakonu pravo da ti oduzmu opremu?

kreso 21.11.2008 11:37

Vidi, plavci ti nemaju pravo oduzet opremu ako si ti unajmljen da sviraš.
Druga bi stvar bila da ti bučiš kod kuće ili vlastitom lokalu, onda će da ti oduzme.
Imaju pravo opalit gazdi kaznu jer nije zatvorio lokal na vrijeme. A ti se možeš osigurat najobičnijim ugovorom između tebe i gazde, ovjeriš kod javnog bilježnika i zaboli te. Gazda je odgovoran za buku i galamu u svom objektu i tebe kao najamnika mora upozorit da ugasiš aparaturu na vrijeme, a goste lijepo ispratiti jer je radno vrijeme završilo.

sinisa 21.11.2008 12:12

Tako sam i mislio,nemaju pravo ali kolegi ovde u Ns su oduzeli kompletan razglas i instrumente u jednom poznatom lokalu koji je prijavljen da ima muziku,a drugaru koji je spakovao opremu u jednom drugom lokalu pre nego su oni dosli hteli su da pisu kaznu za pojas kao navodno je pio pa ce sad da sedne u kola i vozi kuci.
Steta je sto mu je izletelo da nema kola...B-)

Izgleda da ovde radi ko sta hoce.

kreso 21.11.2008 12:21

:-O
Hebote, pa to je Teksas.
Ajd ti buraz sačekaj dok pederi ne budu u civilu, pa kad ga vidiš van uniforme udri po kostima. Što oni misle ako ima uniformu i pendrek da je Boga za jaja uhvatio ? Ma snimi ih kamerom s mobitela i pukni na You-Tube pa da vidiš kako perje leti kad dođe do ministarstva :lol:

Dell 21.11.2008 12:27

auuu kolege znate li vi sta znaci A.C.A.B. cast pojedincima drotovi su stvarno barem kod nas obicni iskompleksirani idioti, koji misle da mogu sve sto pozele, tako su mene uhvatili prije godinu dana bilo mi je 15 godina tada, uhvatili mene i jos par drugova i navalili na nas da smo toboze razbili maricu, sta sam tada degeneka popio :S :S uzas mi je kad se sjetim, zato ih ja od tada ne volim i osjetljiv sam na svaku takvu nepravdu koju nanesu bilo kome, a pogotovo vama kolegama

Darko88 21.11.2008 12:57

Najbolje resenje je da se potpise ugovor izmedju gazde i benda i to je to. Ja sam to radio uvek. JEdne veceri upadne inspekcija oko 12 sati i prekine se muzika i sluzenje pica, i poceli su da pregledaju one njihove sanitarne uslove, zatim ko od radnika je prijavljen i tako to, ali mi nismo imali problema bas zbog tog ugovora. A tako neko da uleti kao kauboj i da preti da oduzme opremu bez ikakvog naloga i razloga je prica za malu decu

milanche007 22.11.2008 01:22

ma brate SRBIJA ti je divlji zapad,ovde se sve moze i svi hoce sve=))

ROBOT 22.11.2008 11:53

al sam frajer al sam lola u ruci mi motorola !!:lol:

medino 22.11.2008 12:05

i meni par puta upali zbog produzavanja radnog vremena i /ili preglasne muzike ali nikad bre sa nama nisu ni pricali,sve sa gazdom....
koje,pa kad bi mi rekao da mi uzme opremu ,pa ja ne mogu prosto da poverujem da to moze da kaze,mislim nebuloza totalna,strasno...pitao bi ja njega da mu oduzmem pezoa =))
budale,jbt ,neverovatno

EmirTotic 22.11.2008 13:00

Kako bi po vama izgledao taj sporazum izmedju gazde i muzicara? Odstampam kuci na papir sporazum da nisam odgovoran za buku u lokalu i gazda kao potpise i to je to. =))

sinisa 22.11.2008 13:17

Da stvarno to i mene zanima kako bi izgledao taj sporazum izmedju gazde i muzicara?
I ko mi garantuje da ce ovi da postuju to?:-??

Zalepili se za mene ko cicak gde god radim eto i njih,prica oko oduzimanja opreme i jos me pita jel to klavijatura.
Dok sam radio na Va3 niko mi od njih nije ni prilazio.

CRNI GALEB 22.11.2008 13:35

Svasta, u sadasnjem vremenu sve je moguce, sto prije nisi mogao ni zamisliti, danas je to ok. Od kad to imaju pravo da ti oduzmu opremu, u lokalu ???? Ok da je to kod kuce ili na mjestu gdje mozes da smetas komsijama, ali u lokalu to nikad nisam cuon, jos malo ce mo dzabe i svirati :D:D

Millan 22.11.2008 14:17

Ja znam za jedan slucaj od pre par godina, kada je policija zaplenila, tj. oduzela opremu, klavijature i ozvucenje. Napravili fajront, gazdu i muzicare priveli u stanicu. Stalno ih neko prijavljivao iz komsiluka zbog buke. I, imali su problema oko vracanja opreme...:(

Zlatek 22.11.2008 14:52

Ne radi se o sporazumu između gazde i muzičara nego o ugovoru o radu-zapravo autorskom honoraru!Tamo je navedeno radno vrijeme,honorar, prekovremeni sati i slično.Više se i ne sječam da bi negdje radio bez toga.

Alix 22.11.2008 15:56

Meni se jednom samo desilo u Italiji u Pulferu da bi mi oni "karabinjeri" uzeli opremu pošto sam Slovenski državljan a zarađivam NEPRIJAVLJENO u Italiji,slično kao i poso na crno...Ali da vas ne zamaram s tom pričom,samo da spomenem da kod nas z asada u Sloveniji policija što se tiče toga upšte ne komplikuje...Evo sinoć nam došli cajkani,ali pošto gazda Semir pozna načelnika policije,dao im svakome po jednu Cocktu (ne smiju alkohola z avrjeme posla) i momci popili,za to vrjeme ja i Dejan lupili par baladi,dok se kibla okrenula i odvezla,mi ozvučenje na šus i pali narodnjake dalje...Dakle nikakvih problema,dok znam u Bosni da je divlji zapad što se tiče toga...Dole ti policajac može raditi šta mu volja boli njih patka...Digli su sebi autoritet ko da je njihova država pa glume kaubojce...Sreća je kod nas samo da možeš tužiti policiju ako si fizički maltretiran ili pretučen,i ako ti uspije možeš izvući ogromnu oštetu a cajkana suspendiraju i onda nek se muči sa traženjem drugog posla...

Sejox 22.11.2008 20:49

Greska ili nedovoljna informisanost.

Kao prvo da napomenem,da nikada nisam imao nekog posla sa policijom,osim
nekih rutinskih saobracajnih kontrola i rijetke male kazne u kesh-u,naravno.

Policija u BiH trenutno,a i vec dugo,dugo apsolutno nema nikakav autoritet,
na zalost naravno.Cak su im ovlastenja mnogo manja od nekadasnje policije iz bivse Yu.Daleko je od toga da ima i pomisli,da je ovo policijska
drzava.Ona je svacija(i tajkunska,i politicarska,i lopovska....)samo ne
policijska.Kauboje ne mogu glumiti,jer to ne znaju-losi su glumci.
Pretuci ni maltretirati ne smiju,jer zbog malih ovlasti, lako mogu ostati bez posla.
Desetine ih je ostalo bez posla,cak i iz specijalne jedinice.

Nisam cuo da muzicari u BiH imaju nekih problema sa policijom,u smislu
ometanja njihovog posla i slicno.Naravno ako je sve regularno,a vezano za radno vrijeme objekta i sl.Nije im potrebno svirati balade,jer su
uglavnom u narodnjackom filmu.Tako je....

Nekada zazalim za nekadasnjom "pendrek demokratijom",jer je ona dovela
bivsu Yugu na vrh liste najsigurnijih zemalja svijeta.

I da zakljucim;
-Neka ih,a daleko im kuca od moje....

Alix 23.11.2008 04:56

###Policija u BiH trenutno,a i vec dugo,dugo apsolutno nema nikakav autoritet###
Možda nema kod tebe u Sarajevu ali u mom regionu Bosanska Krupa i te kako ima...
Da sad javno ne govorim ko sve je bio isprebijan prije slabe 2 godine na turniru malog nogometa kod mene u selu i da ne govorim kako je moj rođak zbog spolnih odnosa sa maloljetnicom otišo normalan u pritvor a izašo vani sav istetoviran od tuče---Prije toga moro podpisati da niko nije vršio ni psihički ni fizički pritisak na njega,u slučaju da bi se gdje žalio...E sad kako je kod vas u Sarajevu vala ne znam,samo se sjećam snimka na Hayatu prije godinu dana kad se je pojavilo kako policija tuče i maltretira onog narkoma kad su ga skinuli ga golog i pretukli ko mačku...to ti sve govori...

Davidovic 23.11.2008 05:18

I meni se to desilo, pa je cak gazda lokala preuzeo sve na sebe i negde otprilike posle godinu dana, mozda i vise dobio sam sudski poziv i naravno morao da platim kaznu (cini mi se da je bilo oko 50e)...
A to da mi oduzmu instrumente, ne bi islo!!!
Odgrizao bi im ruke, veruj mi... :D

joker_beast 23.11.2008 06:50

Radio sam ja i na ugovore i bez njih i cela ta prica se svodi na isto...To je tipican Balkanski sindrom?!
Svi panduri na Balkanu su isti (ili makar 99%),iskompleksirani pajseri koji nisu mogli da se eksponiraju ni na jedan nacin,niti su mogli da steknu neko postovanje u drustvu od druGih ljudi pa su morali da budu drotovi da bi ih ljudi postovali i ovo je EVIDENTNA CINJENICA.
U Valjevu je redovna pojava oduzimanja instrumenata muzicarima a pogotovo ako gazda nije ulepo sa komsijama... :S

Sejox 23.11.2008 12:43

Citat:

Originalno postovano od Alix (Post 59650)
E sad kako je kod vas u Sarajevu vala ne znam,samo se sjećam snimka na Hayatu prije godinu dana kad se je pojavilo kako policija tuče i maltretira onog narkoma kad su ga skinuli ga golog i pretukli ko mačku...to ti sve govori...

Kakva li sada slucajnost.
Pomenuti nesretni mladic,se na izvjesno vrijeme prije tog incidenta,zabio u zadnji dio moga auta.On je vozio neku "truhlovinu" koja se prilikom udara
gotovo raspala,a meni je bila manja steta.I kada sam izasao da vidim sta
se desilo,izasao je i taj tip.Izgledao je kao pecinski covjek,a tresao se kao da
je ukljucen u struju.Shvatio sam odmah da je narkoman.Normalno nije imao
ni prebijene pare da namiri stetu,a poceo je da place da ne zovem policiju
jer ce mu doci kazna.Rekao je kao sutra ce dati lovu....Uzeo sam mu licnu kartu,koju sam mu sutra vratio iz razloga sto mi ga je bilo zao,a dosao je sa uplakanom majkom.Kasnije sam ga poznao na snimku.
Dakle radi se o registrovanom narkomanu,lopovu,prevarantu,ulicaru i opasnosti
po okolinu.
To sto su ga prebili (a ja to ne podrzavam) razlog je bio,sto je iz policijskog
auta ukrao nesto.Znaci tolika smjelost,a od ranije ima milion prijava.I sta
covjek da uradi....
Policajci sa snimka su suspendovani i ne znam sta je s njima.

Medjutim,ja posmatram situaciju globalno i uopsteno.A pojedinacnih slucajeva
prekoracenja ovlastenja,od strane policije,ima svugdje u svijetu.

A inace,u principu,uvijek je bilo-ko je trazio "belaja" i nadrljao je.
I opet-neka ih,a daleko im kuca od moje.Ne volim uniformu nikakvu,dzaba....

sinisa 23.11.2008 14:00

Znaci ne postoji nacin da se izbegne kazna?!:(
Ja vec imam tu jednu prijavu,bio sam kod sudije i tu sam izgleda uspeo da se izvucem jer sam imao svedoke da u to vreme nisam radio,e sad sta ce da bude videcemo,a ako mi napisu jos jednu dok sud ne donese konacnu odluku ima da platim obe.

Po svemu navedenom izgleda da je najbolje da vise ne radimo u tom lokalu.:confused:

caka012 23.11.2008 15:25

Par puta dosada mi je policija prekidala svirku, ali nikada nisam ja ulazio sa njima u raspravu vec iskljucivo vlasnik lokala. U ovom kraju nisam cuo da je policija nekome zaplenila instrumente, cak i kada je bilo prijava zbog glasne muzike ili prekoracenja dozvoljenog vremena za svirku.
Imam i dva primera ugovora koji se sklapaju izmedju izvodjaca i poslodavca, stavicu ih pod "razno" na download pa pogledajte i , naravno, izbacite ono sto vam ne odgovara ili ne treba.

gibanica 23.11.2008 15:52

ma kakvo zaplenjivanje...ljudi!!!..moraju imati nalog. ovlascenje..drugo oprema mora biti vase vlasnistvo da bi je zaplenili..a onda vi morate imati uverenje o tome..a naravno niko nema papir jer nigde nije registrovano da vi imate instrument..tj niste registrovani,niti prijavljeni..nego radimo na "crno".ako ti uzme nesto mora da napravi izvestaj..a sta ce napisati u izvestaju??!!kome sme da pokaze to?!
najvise sto mogu je mislim da napisu prijavu za rececenje JRM.
ciste gluposti.uzeli bi ti rolanda i odneo bi detetu kuci. ne dajte!!!
OVO JE TEKSAS!! SAMO CEKAM DA POCNU GOSTI DA VEZUJU KONJE ISPRED KAFANE I DA NOSE PISTOLJE..ako vec ne nose :)

sinisa 24.11.2008 01:21

pa u temerinu ti nece niko nista ni pitati od policije,ali ovi u ns su druga prica.
Gibanica odi u Babilon u ns pa se raspitaj kako je kolega tamo prosao.
Pokupili mu svu opremu,a posto je sledeci dan imao svadbu lik otisao i kupio drugu klavijaturu.

Kazen ti ja sam u triviumu dobio prijavu za narusavanje javnog reda i mira,a muzika isla sa kompa,moja sva oprema bila pogasena samo sto je stajala na stalcima. Pevac i pevacica nisu dobili nista.
I jos me kreten pita dok mi je pisao prijavu "Sta je to jel klavijatura i gde nam je gitara" kao on je cuo gitaru,gde nam je gitarista.

gibanica 24.11.2008 01:28

malo sam se raspitao o tvom slucaju..konkretno..
zaplena dolazi tek posle ne utuzenih prijava..i to ukoliko nemas da namiris u novcu predvidjenu kaznu.
sem toga sa njima treba da dodje i neko od nalogodavaca..tj haraca i to sa sudskim resenjem.
sad ti mozes ili da ih tuzis ili da snimis pa posaljes na B92 :)
p.s. milicija je svuda ista.najveci olos u razredu su uvek postajali panduri.
seljoberi

sinisa 24.11.2008 01:39

novcanu kaznu odredjuje sudija ne policajac u ovom slucaju
Cekaj da pocnes da radis opet u Ns pa kad jedno vece kazu pakuj opremu i u pezo.=))

gibanica 24.11.2008 15:23

pa radimo u novom sadu..al nisam bio te "srece".
ne salim se..snimis i pravac B92

Alix 27.11.2008 02:16

Ja poznajem jednog "profesora" (stvarno je profesor) koji tezgari po Sloveniji i u Celju je dobio finu kaznu,zbog toga što se pošo hvaliti...Policija ga upitala šta radi tu u kafani i on se poletio hvaliti da je profesor a da je reko da svira za džabaluk i bkšiš prošo bi los...Inače dotičnog lika poznaje možda cjela Slovenija malo iskusnijih muzičara kod nas...Kod nas je uveden status slobodnog umjestnika z akojeg moraš da položiš ispit da bi dobio neke vrste licencu...poslije toga moraš da dobiješ od uprave potvrdu s kojom ti dozvoljavaju održavanje javnih prireditvi,i to nije jeftino...E tek kad te tu omuzu onda plaćaš još članarinu kojoj ne znam cjenu a nit me interesuje---tezgarim dok me ne dobiju;)...

milanche007 28.11.2008 01:39

ljudi moguce je da policija oduzme opremu,pitao sam mog matorog,posto je i on murijas=))covek kaze da je to moguce,ali da bi do toga doslo policija mora pre toga da dodje i da opomene gazdu da utisa muziku,ukoliko to ne uradi dolaze drugi put i pisu prijavu,a treci put(mozda vec i drugi) dolaze i nose opremu.e sad oni ne moraju da nose svu opremu,klavijature i razglas,vec mogu da odnesu samo zvucnike ili miksetu posto je to izvor buke.to ostaje u policiji do okoncanja postupka.eto ukratko,za razliku od tih moj matori bi bio malo blazi,skinuo bi zvucnik ili bi odneo miksetu,a ne sve ako sto neki hoce=))=))=))

caka012 28.11.2008 23:21

Posto igrom slucaja radim u sudu, sa sigurnoscu tvrdim sledece stvari:

-policija moze na bilo koji nacin prekinuti svirku posle isteka dozvoljenog roka ili po prijavi za remecenje javnog reda i mira, ali instrumente NEMA PRAVO DA PLENI! Osim ako neko nije prijavio da su kradeni ili slicno, naravno.

-U slucaju remecenja JRM, policija pise prekrsajnu prijavu, po kojoj se resava kod opstinskog organa za prekrsaje, tj. sudije za prekrsaje.

-Ni posto se odredjena novcana kazna ne plati, instrumenti se ne plene, jer se neplacene novcane kazne zamenjuju kaznom zatvora, a ne plene se stvari, a sudija za prekrsaje uopste i nema izvrsnu sluzbu za prinudnu naplatu.

milanche007 29.11.2008 05:48

caka koji je to ZKP?xaxaxaxa=))

caka012 30.11.2008 12:05

Sve ovo o cemu smo pisali nema nikakve veze sa ZKP, zato vam i otimaju opremu jer oni vole da i pljuvanje van dozvoljene zone tumace kroz ZKP. To je prekrsajni postupak, NEMA VEZE SA ZKP!!!!!!

Millan 08.09.2010 22:20

Stara tema, ali aktuelna, bar meni...:)
Sinoc policija u nekom lokalu htela da mi nosi opremu... Kaze mi policajac to je predmet(izvor) buke i da moze da mi zapleni i da bude kod njih dok se ne resi prekrsajni postupak, koji moze da se otegne 5-6 meseci. Da nisam ja svirao nosio bi muzicku liniju, kaze...:D I da treba da se informisem u vezi tog zakona, da znam za ubuduce, inace su mi kao oprostili jer to je prvi put, a sledeci ce pokupiti bez pogovora! Upisali su mi podatke iz lk, nemam pojma dal' ce biti neka prijava ili cisto onako, rutinski... Evo procitah i ovo sto je Caka napisao, pa mi sad tek nista nije jasno.../:)

Damir_Coma 08.09.2010 22:49

Ma ljudi nema logike da vam smiju uzeti instrumente, za to mu treba neki nalog ili naredjenje. Sve sto moze i smije uraditi je da privede vas ili gazdu lokala, da napravi fajront ili nesto slicno, ali plijeniti ne smije ni po kakvom osnovu. Zasto ne uzmete broj nekog nadleznog organa, nesto kao krimolovci (znam da postoji u BiH), i cim vam se pojave takvi i pocnu prijetiti oduzimanjem opreme vi nazovite njih, i obavezno procitajte imena policajaca.. I ako su upravu, tako cete dobiti na vremenu :lol:. Pozz

Vule 08.09.2010 23:21

Ma kakvi ne smeju :lol: mene hapsili pre par godina u paketu sa mixetom,solo klavijaturom i jednim zvučnikom :lol: nema šta oni ne mogu. Dodje policija i inspekcija i samo pakuj u kombi...;)

armin 08.09.2010 23:27

Kao sto kolega vule kaze sve oni smiju... Ja sam morao prenociti kod strumfova, ali i bio sam kriv, dva put me opomenuli i treci put nema zahebancije... Gazda lokala nema veze sa muzikom posto sam bio pod ugovorom, znaci radna dozvola i sve je bilo ok, i ja odgovaram za svoj cin...

a instrumente sam smio spakovati i sa sobom ponijeti, ali zbog dobre volje policajca...

Vule 08.09.2010 23:43

Gazda itekako ima veze sa muzikom...on pribavlja dozvolu,pravi eventualno ugovor sa orkestrom,njemu se piše kazna ako je muzika glasna itd,a muzičarima je dovoljna licenca pa da se provuku ako bude problema. Moj slučaj je bio specifičan u tome,a posle mi policajac reče,što je "gazda" bio u zakupu,što su ga nekoliko puta opominjali a on ništa i što na kraju dodjoše i pošto je ovaj u tudjem lokalu nisu imali šta njemu da zaplene pa pošto sam ja tu ajde meni da uzmu stvari...bruka i sramota ali sve je to deo ovog našeg nenormalnog posla,na žalost :(

caka012 09.09.2010 23:19

Ne kazem ja da oni ne mogu, sve oni mogu, ali ne bi trebalo.

Trenutno vrijeme na Forumu 22:01

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org