![]() |
Novi Hit :)
|
Prijatelju neznam kako to tebi sve izgleda ali ta gospođa je sa takvim pjesma ma zaradila više nego iko na bivšj yu estradi ljudi imaju svoje hotele svije benziske postaje svoje restorane i da n enabrajam još.
Nedavno sam bio na jednom vašeru gdje su oni pjevali nisi mogao prić aostalih desetak šatora sa muziko bilo je prazno ili polu prazno. |
potpuno se slazem sa martinez.iako ja licno neslusam ovaj stil muzike neznaci da je taj stil muzike smijesan nimalo.svako imaj svoj licni ukus sta slusa,ali kao muzicar nebi trebo niko da se ismijava nikakvom stilu muzike pa makar to bilo samo udaranje po kantama,za mene licno nema loseg i dobrog muzicara ako se ljudi bave muzikom i sviraju ono sto se njima a i njihovoj okolini svidja.ali nemora se cak ni okolini svidjati bitno je da se sviracu svidja ono sto svira pa ako meni to nepase neznaci da je on los muzicar ne go da ja nemam ukus za njegov stil muzike.ali kao sto je reko martinez oni su velike zvijezde medju ljudima koji vole taj stil muzike,a ti mozes preslusati par drugi sviraca i pjevaca sto sviraju tu vrstu muzike ih onda uperediti sa drugima,i onda tek mozes da vidis dali su oni smijesni ili su ozbiljni muzicari,ja lico nebi nikome kao muzicar se ismijavao a pogotovo nekome ko je sa svojom muzikom stigo i do radio i tv prenosa i ko je dobro slusan medju ljudima koji vole taj stil muzike,a ja od tezge nisam dalje mako.
|
Licno nisam obozavalac pesama sa 4 akorda,a ni melodija koje takodje imaju 4 tona.Svi smo mi razliciti pa su nam tako i ukusi razliciti....
Ovo pricam kao muzicar,ali da nisam muzicar,ko zna sta bi slusao....Verovatno "Trese mi se LADA".;) |
Muzika je vise nego smesna tj.nezahtevna ali ocigledno da to pali kod odredjene populacije.Sad jos i dobro zvuci u odnosu na pre par godina kad su im aranzmani bili teska beda.
|
Slazem sa sa svima izjavama! Jer ta vrsta muzika pogotvo grupa Mare i Lole imaju svoju ogromnu publiku da to nije za vjerovati a pare tresu da nepricam....pozzzz
|
Citat:
|
Ovo je isti muzicki pravac ko one adidas dimije...jbg,svako ima svoju publiku...:D
Kulturo eve me...:-O@-) |
Ovo je vrsta muzike,koja se u danasnjem vremenu naziva: Izvorna muzika
Naravno da je to,malo cudno jer se ranije pod pojmom izvorna,smatralo nesto sasvim drugo. Ali ako ukucate u Google-izvorna muzika-dobicete uglavnom sve pjesme u ovom maniru.I ova koja je postavljena,je samo jedna od stotina snimljenih do sada,tako da bi ovakvih tema moglo biti koliko hocete. Cinjenica je,da ova vrsta muzike nije od juce.Ona datira odavno,samo su se sada modernizovali,pa imaju i aranzere.Interesantno je primijetiti,da se obicno pjevaju u nekom duetu-musko,zensko.Imaju svoju publiku,a ko ih slusa ne znam, ali eto prica se da ljudi rade dobro. A neko je pomenuo kulturu....To je stvarno neobjasnjivo.Jos od pojave turbo-folka i uzasnih tekstova,te raznih audicija za "zvijezde" nestade i muzicke kulture i ukusa.To je opet,samo moje skromno licno misljenje. Ali,dopadalo se to nama ili ne-svako slusa sta voli i svako ima svoju publiku. Nekada je u zitu bilo kukolja,a danas je u kukolju tesko naci zrno zita. Pozdrav, |
@Sejoroland
"Nekada je u zitu bilo kukolja,a danas je u kukolju tesko naci zrno zita." Ovo je prava recenica...jedna velika istina... |
fuj .... nema sta, pevachsnicla je No1 a pesma pravi hit :)
|
hm pa i neznam sta bih tacno htio raci osim toga da mi koji smo u takvoj situaciji koji radimo taj posao pratecih muzicara i da nam je potreban novac i tezga.ja licno koji sam nekada iskljucivo po eminnetnim lokalima prezentirao Rej Carlsa ,Luisa Armnstronga,Steve wondera,Karlos Santana i normale do Zdravka COlica Olivre Dragojevivica Bore Corbe pa do Sabana Saulica i velikana SAFETA Isovica stigao sam i do Mare i njezinih Lola i glej cuda glej saltanja nevjerovatno ,u Becu smo prateci orkestar gdje gostuje Rifat Tepic, Hakala,moj orkestarski pjevac koji je izuzetno kavalitetan pa i poznat Mensur Lemes Mesko pa i ja koji imam neki svoj hit 94 godine "Samo za nju koja nije tu" negdje u sredini programa nastupa MAra i Dervenske Lole, sudeci po ovacijama i odusevljenju publike mislio sam da je u pitanju Brena ili Roberta Fleck.poslije toga jos nekim prilikama sam na vasarima imao priliku da nastupam sa Marom i njezinim Lolama,Ilijom i Markom Begicem te sa Bracom Babajicem pa vam moram priznati da sam apsolutno zaboravio za "REY CARLSA ,ARMNSTRONGA I WONDERA
a vi zakljutite zbog cega mi se to dogodilo. |
Ja zaključujem da ti se to dogodilo zbog para, a ako si zbog Mare i Derventskih Lola zaboravio Wondera, Santanu, Rej Čarlsa ja ti se divim!!!
Qq majko dokle smo došli...:( |
al ljudi ovo je smesno,ako to moze neko slusati e kud vodi ovaj svet. Znam da imaju oni svoju publiku ali trese mi se lada i adidas dimije mislim .. al ok svako ima pravo na svoje misljenje,to cenim i postujem. tako da nikako nisam hteo nikog da podsmevam
|
Odeeeeeeeeee sve u p.... mat.....! Kad ovakvi rade.
|
Rekao bih, dok je vecina nas, da oprostite na izrazu, "srala u gace" oni su uveliko radili svoj posao.
Vrijedno je primjetiti da su mnoge licnosti "njihovog doba" svirajuci i pjevajuci vrstu muzike kojom se vecina nas bavi, nestali sa mape, nema ih!!! Oni su se odrzali, i vecina bendova koji sviraju tu vrstu muzike, neko je vec pomenuo Begice i Babajice. Sam Ramo Legenda i njegova licna karta "Gara", je bivsi svirac "Kalesijskih Zvukova". I, ma koliko on dobro pjevao, ni njega nema na mapi, a veoma friskog datuma je decko!! Prije par godina u Njemackoj smo svirali svadbu, ne znajuci da ce biti i izvornjaci tu. Sta se desava, pocinjemo muzicki program koji pristoji za svadbu, ali je publika nekako mrtva. Ne tipicno za svadbu! Nakon nekih sat vremena, domacin pridje mikrofonu i najavi da je iznenadjenje spremno, i pozva grupu da izadju. Izlaze na binu 2 violine, 1 sargija, bubnjar i pjevacica. U sali haos, pocese prvi taktovi, vjerujte mi na rijec, ljudi trce sa GUTAMA para i kite izvornjake. Njihov nastup je trajao nekih sat-sat i po, pokupise lovu i odose.Slobodno procijnjeno sa 4-5000,-€!!! Mi nastavismo "nasu" muziku, nas bilans na kraju svadbe je bio blizu 1000,-€ baksisa a svirali do iza ponoci. |
Obzirom da je na forumu strogo zabranjeno vredjanje i omalovazavanje po bilo kojoj osnovi, izostavicu svoj komentar na ovu (i ovoj slicnima) pesmu.
Jedino bih zamolio sve clanove foruma (racunam - svi ste muzicari) da uz ovakve izopacene tvorevine, stvorene za uzimanje para od izvesnih drustvenih struktura koje imaju prilicno sumnjiv mentalni sklop, nikada ne stavljaju rec "IZVORNA", jer svi znamo sta je izvorna muzika. Izvornu muziku treba gajiti, bez obzira koju vrstu muzike volite i slusate, jer to je deo onoga sto se zove "kulturna bastina". Ovu "Ladu" ne treba gajiti, to treba tretirati jakim herbicidima i odstraniti iz nase baste. Ko voli-nek' izvoli ali, molim vas, bez onog "izvorna". |
izvorne kalesija
ja kad ovo cujem odma dobijem neku agresiju i odma mi se tuce..
i slomio bih sve oko sebe. tako me iznervira ovo... :mad::mad: :mad::mad: HILFEEEEE |
Ubi ova kalesija...haha!
|
U dve reci - Blagi ocaj :(
|
Muzika je OPEN SOURCE!!! tako... sve je umetnost! i svako ima svoju publiku!
Mi svi kad zaradimo koliko su mara i novo zajedno onda cu se javiti da nesto kazem a do tad.. i da pogledajte malo koliko je ljudi pogledalo taj klip .... 657,397 views verujem da toliko nema ni zdravko colic na svojoj naj pesmi, eto slucajno sam nasao jednu od njeg sa 376,614 !.. sta rec... moze se svasta a i nemora.. |
Pa ljudi Naravna Stvar sve zavisi iz Kojeg ste Kraja i sa kom Muzikom ste Odrasli...
Netreba da se Smejete za Ladu a Vasa Zmija Zaba nista nije Bolja:lol: Za Ljude koji Dolaze iz drugi Krajeva EX YU je Cudno a pogotovo oni neznaju da Razlikuju Stylove.. Znaci Kalesija i Prava Izvorna Muzika nikako nisu isti Stylovi.... Pravi Izvornjaci Sviraju sa Sargiju i Violinu Kao recimo Braca Begici koji su sad neznam koje Godine Osvojili Zlatni Disk zajedno sa Sabanom Saulicem.. Nebi sad da postavljam video sa Youtube.. Sargija je instrument Poreklom iz Egipta koji su donijeli Stari iliri na Balkan. Eto Zahvaljujuci Izvornjacima ovaj Instrument se jos da Cuti a ima i podmladka... Mislim sad dalje da se Diskutira nevodi nicemu, naravno za ljude iz Drugih Krajeva Ex-Yu je Smjesno posto mozda i prvi put cuju ovo muziku... Ali da vam Kazem kad sviram jednu Posavsku Svadbu da Vrecu Para nosim Kuci... A sa Zmija Zaba ni kintu jos nisam Zaradio... Pozdrav i svako Dobro! Sargija;) |
treba da se razlikuje sta izvorna, a sta ne, necu da pametujem o tome, ima ko zna i bolje od mene :) uglavnom pazite sta pisete, ocito to neko slusa ;) svako svoj ukus ima
|
ma to je cuvena muzika AC/DC
pazi ja licno nemam nista protiv te muzike
ja samo kazem... kad je cujem dobijem neku agresiju.. i da bi se rado potukao.. neznam sto... ali tako je.. podseca me na AC/DC koncerte ili Punk kad se ono dole pred binom guraju i igraju maltene potuku. e ista je situacija kod mene.hehehe nedo bog da to cujem u nekoj kafani live.. ufff jadna kafana. kaze moj jedan ortak Bosanac " Sve polomt " heehehehehehhee =)) =)) |
Lake stvari se brze pamte i postaju hitovi za kratko vreme
Bas iz tog raloga sto su proste reci i harmonija narodu lako ulazi u glavu i iz tog razloga pesme kao Zmija zaba cak i posle jednog slusanja covekov um zapamti pesmu hteo ne hteo cak i melodiju koja ne sadrzi nista posebno . . . Takodje i kola npr. Uzicko, Moravac, Gocino koja imaju najlaksu konstrukciju i nisu nista posebna za muzicare, ali za narod je to savrsenstvo jer odsviras nekom ko se ne bavi muzikom nesto od mocarta on kaze ma to je prosto a kolubarski vez sasijes on kaze ala ovaj svira. . . Mi smo svi dali samo svoje misljenje o ovom izvodjnje jer ljudi koji znaju i koji se bave muzikom ne cene mnogo ni zabu, ni ladu, ni meda brunda ali narod to voli jer pre ce to pre zapamtiti i upiti nego Medeno kolo i zato su skoro uvek proste pesme hitovi...
|
Ljudi ja sam iz posavine.i tesko je to objasniti.Svaki kraj ima svoje neke cake.Ovdje kod nas bez izvorne ne mozes u svatove.Tako da svaka grupa koja nema barem violinu za izvornu muziku u sastavu, ne vrijedi nista.
Svira se dakle sve,narodna,zabavna ali izvornu kad zasviras.Svi skacu, a o parama da i ne pricam.Tako to ide sve.Sumadija ima svoje dvojke,siptari svoje tallave, a mi posavljaci izvornu.I mislim da je apsurd nekome tko nije odavde to da komentira.To malo reci da prolazi.Isto kao sto nije ne meni da komentiram repertoar koji se svira negdje drugdje, a kamoli da pljujem po tome. I zanimljivo tu pravu izvornu koja potice odavde, mozemo samo mi da sviramo kako treba.A dolazilo je more grupa iz srbije i okolice.Ljudi koji su tate mate za nas u muziki.i opet ne mogu da prodju, mi kotiramo bolje.Zasto? Pa sviramo i izvorni za razliku od njih. Sa Marom i "drvenim"(kako zove jedan retardirani iz mog mjesta) sam radio par puta i mogu samo reci da su pravi profesionalci u svojem poslu |
mislim da je diskusija kome so ovo svidja il ne, sasvim pogresna ...
vidim da drug mdz nervozan kad cuje ovo pa buraz tako njima kad cuju tvoje makedonske il moje vlaske, nema tu sta da se nerviramo ...zivi narod tamo vec dugo s tom muzikom i njima nema nista bolje jos to fali ovom svetu da narod bude ubedjen koju vrstu muzike da slusa a koju ne ... pozdrav |
ljudi ja sam počeo da se bavim ovim poslom iz ljubavi prema muzici a sad ga radim zbog ljubavi prma svojoj djeci treba ih othranit i školovat i kad bih mogao kao ova ekipa zarađivati to mi nebi bio problem
ja sam posavac i ovo razumijem evo npr vlašku muziku baš nešto i ne razumijem ali poslušam šumadijske dvojke i sve ostalo slušam jer sve je to neko radio zbog nečeg dali zbog ljubavi prema muzici ili lovi ali radio je ova vrsta muzike nije ni blizu izvornoj pjesmi posavskoj to je ko današnji zurbo folk i narodna 70-ih ali prolazi to ljudi vole mara i njen muž rade zajedno ljudi zarađuju i danas više nego iki na estradi bivše yu e sad ko nebi od vas volio zarađivati dobru lovu a bacati kritike na nešto što nerazumiješ nije u redu ono tipa ja sam muzičar i ovo nema veze sa muzikom itd ja sam prvenstveno otac i cilj mi je zaraditi za porodicu u petak sam pjevao u zagrebu na jednoj fešti od jednog radija ja sam tamo bio kao gost večeri jer se neke moje pjesme vrete na lokalnim stanicama tog tipa vezano za posavinu počmem pjevat kao svoj hitić sa tih stanica vidim poneko pjevuši dođe neko i da zapleše a sve u svemu tuga redam ja par hitova narodnih ništa i onda kažem burazu pali violinu na klavijaturi daj brzi estam i ljuljaj u tom stilu brale ko da si počeo nešta džabe djelit svi igraju nema mjesta na podiju za igranje i šta reći šta narod voli to mu i daš a ne glumiš zvijezdu ili neznam šta jer ipak kad negdje sviraš nisi tu radi sebe nego radi tih ljudi |
Moram se sloziti sa Andrijom, takva je psihologija ljudi. Ako odsviras neko opasno tehnicko kolo, ljudi koji se ne bave muzikom rece ti da ne znas svirati! A kad opalis uzicko ili kolubarski vez onda si Kemish :) Moj ucitelj harmonike mi da da naucim neku pjesmu koja mi je bezveze, a on kaze hebiga, nikad u svatovima ili na svirci neces svirati ono sto ti volis, nego sto ti traze...
|
Evo pogledao sam na temi "Youtube-smijesni klipovi" onaj video sa
pjesmom "Pracnuo se sarancic". Kao sto procitah kompozitor Mile Bas,pjesma u Ju-ve fazonu....itd. Medjutim,promijenite instrumente i u forspilu ubacite da svira violina, i dodati malo sargije i bit ce ista kao i ostale pjesme ovog muzickog pravca, koji se htjeli mi to ili ne u narodu zove "Izvorna muzika". Ne bih komentarisao,da li je naziv ispravan,ali u narodu nekih krajeva je to naziv za ovu vrstu muzike. |
Uopste nije tacno da se ovo naziva izvornom muzikom. Zna se sta je prava izvorna muzika. A nedavno sam cuo da se ovakve pjesme, pod navodnim znacima izvornjaci, nazivaju "Gange". Znaci ovo nije ni "I" od Izvornjaka.
|
Hare legendo,ti ono mladalacki pravo na prvu loptu....:)
Ako si pazljivo procitao,sta sam ja napisao mogao si zakljuciti na sta sam mislio. Dakle,posto si ti iz BiH (govorim samo za BiH) ne znam koliko si u svom zivotu proputovao i gdje si sve bio i koliko si upoznat sa muzikom koja se svira i slusa u nekim krajevima nase drzave. Vjerovatno znas geografiju dobro,pa cu ti navesti samo malo: -recimo u kalesijskom kraju,okolini Tuzle,u i oko Zivinica,u i oko Dervente....itd da ne nabrajam dalje,se svira i slusa ova muzika. Ti ljudi u tim krajevima je nazivaju "izvornom" i to je cinjenica i apsolutno tacno,i ne bi trebalo dalje da ti objasnjavam. "Ganga" je naziv za vrstu pjesama koje se pjevaju i u nekim drugim krajevima BiH,selima i zaseocima i u Bosni a i u Hercegovini.(poznate hercegovacke gange) E ta ganga o kojoj su ti pricali je malo slicna ovoj muzici,samo sto se ona moze izvoditi i bez muzicke pratnje(viseglasno pjevanje) a moze kao pratnja biti samo jedan instrument(npr.violina ili sargija). Ukucaj na Google "izvorna muzika" i vidjet ces sta ces dobiti(vjerovatno si to radio);) Dobit ces desetine sajtova sa "izvornjacima". Da budem jasan-iskreno ovu muziku ne slusam,niti sam je slusao ali sam imao priliku da to i vidim i cujem.Nemam nista protiv,ali imam svoje misljenje o tome,koje ne bih iznosio-nebitno je. I na kraju-ono sto ja podrazumijevam pod nazivom "izvorna muzika" je naravno nesto sasvim drugo od ovoga-ali,nekome nije. Hare druze,ja i mnogi drugi smo slusali i izvornu pravu,i sevdah,i folk i rock i pop i svasta nesto uzivo, ali na zalost,ti si se rodio u vrijeme turbo folka i tebi to neko ipak treba prepricavati,kako je i sta bilo.Tako je,kako je.... Ali mlad si,nadoci ce to sve u voznji....;) Pozdrav, |
eeeeeee Sejo i Hare se zeznuo oko gange, a i ti si ;) Ja sam iz Hercegovine i upoznat sam i znam sta je ganga. E da ti odmah kazem, slicnosti izmedju gange i ove nazovi izvorne NEMA! Ganga jeste viseglasno pjevanje, jedan covjek pjeva stih, najcesce u desetercu, a ostali, najcesce ih bude jos dvoje zavijaju da bi se ovaj sto pjeva sto manje cuo. Recete nema logike, ali kad bi vam pricao povijest gange jasnije bi vam to bilo. Harmonije neke, da budem iskren nema :) Nisam mogao iz tvog teksta Sejo zakljuciti jesi li napisao da se ganga moze izvoditi uz neki instrument. Za svaki slucaj da kazem: Nikako!!!Ne znam moze li, uglavnom nikada se nije izvodilo. Inace ganga se pjeva u citavoj zapadnoj Hercegovini, ramskom kraju, dijelovima istocne Hercegovine. Ne znam moze li, uglavnom nikada se nije izvodilo. Evo da vidite sta je ganga, samo smanjite zvucnike dosta :D
http://www.youtube.com/watch?v=HZkBK...eature=related |
@Delboy
Ma ti si u pravu druze.;) Ja sam pomenuo rijec "slicno" u kontekstu muzickog ukusa i muzickih,nazovimo ih "pravaca" koji od davnina postoje u nekim krajevima u BiH. A inace,gange su "razvaljivale usi" nekada davno,kada je RADIO bio vrlo popularan medij i na kome su se emitovale emisije o selu i obicajima,zivotu i muzici u pojedinim mjestima.;) A pjevala se i pjeva na suho naravno.Nisam obratio paznju u pisanju.;) Pozdrav, |
ljudi ja mislim da u svemu ovome najbitnije je to da ovi ovde koji pjevaju o ladi ubiše se od para
a šale na račun njihove pjesme lako zapnu u grlu kad ih vidiš samo jednom koliko ljudi je oko njih i guraju se ko će prije da ih plati sad nek se javi neko ko nebi volio tako zarađivat nedavno su ljudi stigli iz amerike neznam kako su prošli ali gospodin ivo kitanović menadžer u USA vodi ovih dana još neke koji pjevaju tu vrstu muzike a to nešto govori a što se tiče pjesme izvorne ovo o ladi to nije ni i od izvorne ima neke korjene a bolji poznavaoci ne mješaju ovu vrstu muzike nikako naprimjer pjesme koje se pjevaju oko kalesije ,zvornika za poznavaoce nisu ni slične onima koje se pjevaju u bosanskoj posavini zo je ogromna razlika laicima je slično ali ni blizu jedno drugom isto tako slično je i pjevanje ove vrste muzike u srednjoj bosni ali se opet osjeti razlika imože se još puno otome pričati jer sam iz tih krajeva pa to razumijem a što se tiče lade i toga ona je postigla cilj ljudi su zaradili i to je to evo meni je hit plava ciganka toliko odvratna pjesma kad sam je morao pjevati ko da mi neko lupi šamar hvala bog daje prošla ali opet ko nebi volio imati jedan takav hit da zaradi lovu |
Da ne bi bilo daljnje rasprave što je ganga a što nije, evo jedan jako koristan link, pa tamo vidite šta ima:
http://www.imota.net/ |
Da, da, da, bas sam zaboravio, Ganga se isto tako izvodi u Imotskoj krajini i dijelovima dalmatinskog zaledja, samo sto tamo jos pjevaju nesto slicno, a nazivaju "rera" i da ispravim iz ovog rjesenja netocan navod, "Škutori" se nazivaju iskljucivo stanovnici zapadne Hercegovine, a Hercegovci podrugljivo Imocane i ostale stanovnike dalmatinskog zaledja nazivaju "Šperci" , mada nema veze neke s temom :) A inace ja znam jos jednu navodnu pricu nastanka gange, ali odosmo u offtopic, zato pripazite, da ne ode u lock :)
|
Trenutno vrijeme na Forumu 04:50 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org