![]() |
ATA KARNET-Obavestenje procitati
Evo jednog obavestenja za sve kolege koji nisu u toku a planiraju da idu u CG na svirku!Posto stalno putujem i prelazim granice nikada do sada nisam imao problema sa instrumentima,uvek bi imao popis ozvucenja koje transportujem i to na carini opecate i kad se vracam poniste i provere opremu i to je to!Juce kad sam posao za CG na svirku na carini su mi trazili AT KARTAL ja ga nisam imao i imao sam veliki problem,posto me poznaju carinici pustili su me da prodjem ovaj put i skrenuli mi paznju da vadim potrebnu dokumentaciju!Evo o cemu se radi
Od 1. decembra Crna Gora je potpisala sporazum o tom AT KARTAL-u i znaci bilo ko da dolazi da svira iz zemalja u okruzenju mora imati overen dokument iz Privredne komore o popisu i posedovanju ozvucenja i instrumenata!Ljudi da ne bi imali problema posto ide nova godina i mnogi ce se uputiti ka CG u ponedeljak lepo raspitajte se sta vam je potrebno od dokumentacije!Posto zivim u Srbiji ja sam procackao sta treba nama i evo napisacu vam ovde!Kontaktirajte kancelariju Privredne komore u Beogradu i trebace vam popis cele opreme a oni ce tamo to kataloski klasirati po modelu,kilazi,vrednosti i kako vec to ide po tim carinskim katalozima!Dokument je zute boje i na njemu sa prednje strane stoje podaci vlasnika i jos neke formalnosti a sa druge strane je detaljan popis opreme i tako to jer u suprotnom bez tog dokumenta necete moci preci granicu! Pozdrav i nadam se da ce ovo obavestenje pomoci nekim od vas ;) |
te iste probleme imamo i mi u evropi,kada smo isli u bosnu sa Alixovim ozvucenjem i instrumentima tada su njega zahebavali za taj papir koji mi nismo znali da treba imati.
|
Hvala na obavjestenju!! Ja sam cuo da su imali neki jos prije za ulazak u HR!
|
U HR treba sigurno ja sam isao i trazili su mi obavezno
Pozz |
Stvar se zapravo zove ATA Karnet i koristi se več dosta godina.Postupak kod nas je sljedeči-kod nas mislim na hrvatsku i sloveniju-prvo nabaviš prazne obrazce ATA karneta.Tada sve lijepo ispuniš-obavezno pisača mašina,a od prije tri godine su obrazci prilagođeni i za komp(prije su bili veči od A4 formata pa ih nije bilo moguče printati).Tada ispunjene i naravno potvrdu da je sve plačeno šalješ-ako si u hrvatskoj-u Zagreb na ovjeru i oni ti vrate ovjereno.Cijena je ukupno oko 400 kuna-55€.Na izlazu iz zemlje ti ovjeri carina, a isto tako na ulasku u drugu zamlju.Kod povratka isto tako.Bez toga je ovdje nezamislivo putovati preko granice sa opremom.I to nije od jučer nego več dobrih deset godina.
|
Tacno zove se ATA KARNET ali sam ja malo poludeo zadnjih dana pa ne znam ni kako se ja zovem =)) Ovo sam napisao za Crnu Goru jer je to pocelo da se primenjuje od 1. decembra,zato sam i postavio obavestenje da ne bude frke onima koji na primer budu krenuli 31. na svirku i desi im se da ih ne puste zbog neispravne dokumentacije ;)
|
Ja sam odmah(danas) obavestio kolegu, koji krece ujutro na tezgu u CG, al' sad mu je malo kasno...:rolleyes:
|
Za Hrvatsku vam je pored tog papira potrebna i dozvola glazbene unije za rad. I sam sam ranije imao problema prilikom prelaska granice pa vise ne vozim razglas sa sobom vec iznajmim od kolega na licu mjesta. Sa sobom nosim samo aranzer i za njega me niko nista ne pita na granici.
|
Zašto dozvola za rad? To nam još nitko nije tražio!!
Gore je već kolega Zlatek točno napisao kakva je procedura, ja bih samo napomenuo da bi bilo dobro na koji prijelaz ste izašli da se s tim i vratite, jer mi smo imali neugodna iskustva jer im nije bilo jasno zašto smo se vraćali na drugu granicu, odnosno prijelaz, još uz sve to nakon par dana sam dobio pismenu zamolbu da im pošaljem kopiju na koji sam se ja to izlaz vratio ili uprotivnom plaćam porez na uvezenu robu!!!! (moju polovnu) |
Joj ljudi sto nam ti granicni prelazi i drzave prave frku. Evo jedan slucaj prije jedno 5-6god., isao sam sa autom u Bosnu i u gepeku imao G800, E-96, Tx81Z, stalak za njih, mikrofon i kablove. Te se stvari nisu ni vidjele iz auta i upitam ja u ulazu u SLO sta mi treba, a meni ce ti Slovenac, normalno se vrati tamo gdje zivis i od tamo moras tu potvrdu napravit ili ajde na svoj rizik, ali bi trebao u SLO 20%, u HR 20% i toliko u Bosni platit porez na citavu vrijednost tih instrumenata, ja poludio bas tad prvi put izvozio instrumente.
Nastavim ja na svoju odgovornost, na HR-granici nista nisam reko, kazem na ulazu u BiH u Orasju, dakle uvozim to i to i vracam opet isto za 3 dana za Austriju. BiH-granicar mi dade samo jedan obrazac, kaze ispuni sve sto uvozis i potpisi se, on udari stembilj i da mi kopiju i kaze kad izlazio iz Bosne samo ostavi taj odrezak opet ovde i sve je rijeseno. Svicarci me nikad nizasta nisu pitali jos auto uvijek krcat pun opreme i instrumenata a ovi nasi toliko kompiciraju. Evo opet mi dolazi ponuda na ljeto u Osijek da idem svirku odradit a neznam sta covjeku da kazem, uuuuuuf,....... Poz. |
Da....mislim da vam treba dozvola za rad pošto dolazite iz drugih država,jedan moj kolega je imao frku s tim,nešto se je prije i govorilo o tim dozvolama...al eto.... mislim meni neče trebat, pa se nisam ni raspitivao o tome pošto nejdem iz HR u druge države.
|
vodite racuna kad vadite ata karnet da vam daju osim bilateralnih listova i tranzitne
|
Uvijek kada dižeš karnet navedeš zemlju u koju putuješ, pa ako kroz neke zemlje samo prolaziš dobiješ i za njih tranzitne listove, koje ovjeravaš pri ulazu a isto tako i pri izlazu.
Dozvola za rad -govorim za hrvatsku- vam ne treba ,ali vam treba pravovaljani ugovor sa nekom muzičkom agencijom-naravno iz hrvatske- ako tamo idete raditi.Postoji mogučnost da će vas i za to pitati na granici. |
Kako netreba dozvola,a ko onda plača ZAMP?
|
ZAMP ne plača nikada izvođač nego priređivač.Izvođač samo ispunjava obrazac izvođenih stvari i tu prestaju njegove obaveze šta se tiče ZAMP-a!
|
Istina. Pričao sam s tipom o tome, mi nemamo s tim ništa medjutim nešto mi je napomenuo da ćemo od nove godine morati biti učlanjeni u HGU-u, al ne zna točne informacije jer su to dvije različite kuće, znači zamp i hgu.
Pa me zanima imate li vi kakvih saznanja o tome? Pozdrav |
Mog kolegu su na jednoj svadbi zahebavali radi zamp-a da mora platit 1300 kn (oko 200 eura) i na kraju je mladenac to morao platit.
|
Kolege nemojte da mesamo Ata Karnet i dozvole za rad kad nemaju veze jedna sa drugim...Ata Karnet se odnosi na sve stvari koje se privremeno iznose iz zemlje a prelaze odredjenu vrednost (sad tacno ne znam koliko),od igle do lokomotive,a dozvola za rad je nesto sasvim drugo...
Dozvolu za rad vam obezbedjuje poslodavac kod koga radite u inostranstvu i vi sa tim nemate nista,niti sa porezom...Ata Karnet vam omogucava da stvari koje iznosite iz zemlje uredno i vratite kuci,to je sve...:D |
Šta se tiče članstva u HGU-hrvatska glazbena unija-to nije obavezno, ali se radi o tome ako želite ostvarivati povrat poreza-HGU izdaje potvrdu za to, a na temelju godišnjeg izvještaja glazbene agencije.Znači moraš biti član da bi dobio tu potvrdu, i ostvario povrat poreza.To nikako nema veza sa ATA karnetom.
|
Da li neko zna je li BiH potpisala sporazum o Ata Karnetu. Trazim po internetu pa ne mogu da nadjem a znam sigurno da do septembra prosle godine nije bila potpisnica.
|
Ne vjerujem. Pogledaj na stranicama gospodarske komore.
|
BiH nije potpisnica konvenci. ATA
|
ata carnet
18.4.2011 trebao bi da proradi ata carnet za BiH.Napokon da i mi glazbenici iz BiH,normalno,bez problema prelazimo granicu.Informacije o ata karnetu http://www.komorabih.ba/index.php?op...903&Itemid=359
|
Jeste,od danas je zvanično počeo sa upotrebom ATA Carnet.Kolegama kojim bude trebao ovaj dokument preporucujem da posjete stranicu Spoljnotrgovinske komore BiH www.komorabih.ba gdje ce naci sva uputsva za dobijanje ovog dokumenta te za cijene.
|
Jedno pitanje sad od mene >... Ja uskoro trebam putovati u Americi i to na svirku.Sa sobom nosicu moju klavijaturu i jos par sitnih stvari koji ce da stanu u tormicu ili kofer.Idem na tu muzicku vizu i to na godinu dana.Valjda ne trebam i ja imati taj ATA carnet papir zbog jedne klavijature.......????????????????
|
Ne treba ti ATA karnet. Dovoljno je da na izlazu iz zemlje kod svojih carinika overis potvrdu o privremenom iznosenju stvari iz zemlje,pisali smo o tome vec. Klavijatura,gitara,frula itd se tretiraju kao licni prtljag i nije potrebna carinska deklaracija. Pre bi ti savetovao neki sto kvalitetniji kofer ako putujes preko okeana...tamo prtljag bacaju po aerodromima :lol:
|
evo prica mi jedan kolega, da je uradio taj ata carnet, platio je 150-200 km za to, i sad je spor oko toga sto svaki put kad prelazis granicu npr.(zivim u mostaru i imam svirku u makarskoj 2 puta tjedno i moram za mostar jer i tu imam svirku) moram se potpisivati na granici i raditi dodatnu neku papirologiju (gdje je skup tih papira cini mi se 1-2km po papiru)... ako je to tako onda mi se ne isplati raditi... U svakom slucaju, moze li se to raditi bez ata carnet dozvole? imam svoje racune od instrumenata jer su svi novi, pomaze li mi to ista... stalak,mikseta i klavijatura...??? Hvala unaprijed na odgovorima. :D
|
Ja sam jucer dosao iz bosne u austriju sa: klavijaturom, miksetom, svim kablovima i mikrofonima , stalcima itd, znaci sa svim osim zvucnika, a tako i osao dole. Nemam racuna ni od cega niti te ko pita za to... Ako gonis komplet opremu znaci od A do Z onda ti treba taj ata... Znaci govorim o svom licnom iskustvu i odredjenim zemljama kroz koje prolazim... A prolazim tako od 2000godine...
|
poskupeo ATA karnet u Srbiji
E moji drugari,ATA karnet je u Srbiji poskupeo i sada je minimalna cena ATA karneta oko 80eura do vrednosti robe do 3.000 eura.
sramota sta nam rade a raspitao sam se na carini i nikome ne bih preporucio da krece na put sa instrumentima bez tog ATA karneta. |
E zamisli kako je onima sto ima preko 3000e vrednosti a koji bar jednom mesecno idu npr za Crnu Goru da sviraju :)) Klosari . . . Najobicniji spisak opreme placas kao da ti oni transportuju opremu i snose sve putne troskove!
|
A tek firme koje bi rentale razglas i rasvjetu, binu i ostalo preko granice :S mada je i to rijetkost da neko unajmljuje nekog iz susjedne drzave, jer u svakoj drzavi ima dovoljno firmi.
|
ljudi ja sam koristi ata karnet i nema nikakvih problema jedino ako si peh ko ja pa krenas na gp ivanicu kod Bubrovnika gdje nemaju stembilja i kompijutera pa te vrate na drugi gp.
prije nego sto sam izvadio ata k krenuo sam za swiss sa harmonikom i jos jedan kolega sa gitarom i nisu nam dali prijeci jer kazu da je bosna potpisnica ata karneta i da trebamo imati i nema vise osobni instrument. |
Koliko znam akusticni instrumenti se racunaju pod osobnu prtljagu, mi nikad nismo imali problema prilikom takvog prijelaza granice. Koliko znam jedino se elektronika pod to racuna.
|
mom sinu su svojevremeno madjari uzeli 50 eura sto je nosio harmoniku za Nemacku.
moze se ici iz bez ATA karneta ali je to onda stvarno lutrija!!!!! ja sam dobio predracun i kostace me 7.500 dinara sto je oko 75 eura. kad izracunam to i put trebacu da radim tri danan na moru da bih bio na nuli ali sta je tu je. |
Citat:
|
Moj profesor je bio pre 2-3 nedelje da svira u Herceg Novom, ništa mu nisu tražili, za nedelju dana opet ide.
|
za klaviaturu, dve, harmoniku ili slično nije problem samo prijavis na granici i sa tom potvrdom se vracas a ako vozis i ozvucenje trebas sigurno
|
pozz svima dali itko zna jeli se ista mjenjalo oko ata karneta ko želi u hrvatsku pošto su sad usli u Evropsku uniju ja idem za mjesec dana a neznam sta me ceka!!!
|
Čeka te jedan veliki q****. :D
Ovi naši šalabajzeri garant imaju toliko papirnatih peripetija da ti se zgadi život pa ti toplo preporučujem da dobro izmoriš gugla i telefon prije posjeta Evropi ilitiga vamo nama. ;) |
Citat:
Ako nosis ozvucenje,nema sansi vise da dobro prodjes bez ATA karneta. |
Trenutno vrijeme na Forumu 04:11 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org