![]() |
Pokvarene novogodisnje racunice ugostitelja
Papren namet zatvara kafane („ZAŠTITA AUTORSKIH MUZIČKIH PRAVA“ KVARI NOVOGODIŠNJE RAČUNICE UGOSTITELJA).
Ovako glasi naslov u lokalnim novinama, pa me zanima da li je to i u vasim gradovima,kako u Srbiji, tako i u okruzenju (3 eu po stolici). O cemu se radi, evo linka pa vidite sami: http://www.listzrenjanin.com/index.p...eda/5021-prava |
Konji i magarci...
Da ne povjeruješ... Bajagi naknada autorima i kompozitorima,ej moji ljudi to svijet živi nije vidio-Sramota i žalosno... |
Cista kradja!!!
|
Citat:
|
Mi smo kao Svajcarska, sve je regulisano u "brucu" .
|
|
Ja ovo jos kod nas nisam vidio! A taman sam ugovorio tezgu za Novu godinu....steta:confused:
|
Čuo sam za ovo prije par dana da je uvedeno u Srbiji i to sam čuo od profesora na faxu, nešto se dokopao te teme kako će trebati plaćati, ovo, ono haha ... poludio profa !
Meni je to smješno majke mi, nego bi se fino gazde lokala trebale sakupiti i motke u ruke i održati lekciju lopovima !!! |
nije mi uspjelo da otvorim taj link koji je postavio Rale ali obzirom da sam upoznat sa tim pravilima koje izpostavlja ZAMP to je dugogodisnja praksa i to smo mi odnosno ja kao sef orkestra morali svaki mjesec ispisati na njihovom formularu koje kompozicije izvodimo u svom programu i od toga se hajd recimo isplacuju honorari(TANTIJEMI) kopozitorima i autorima tih kompozicija.a sto se tice narodnih u prevodu izvornih melodija to svakako svi mi koristimo pa tako i ZAMP pa te TANTIJEME najvjerovatnije ne mogu oni he nakazati nekome za koga neznamo tacno ko je napisao odredjenu pjesmu ali duznost je prijaviti koji repertoar izvodis u toku odredjenog nastupa.najkrace receno to je jedan proces placanja davka ili poreza na osnovi koristenja vec zasticenog materijala (negdje sam u nasem YU-MIDI vec napisao da nas APRIORI zasticuju neke agencije kao sto su SOKOJ ,SAVOJ,SAZAS,GEMA,UZUS itd.e a sada je u pitanju ista grana tih agencija koja trazi svoj udio u cijeloj ovoj kompoziciji a to je ZAMP i moje misljenje da se to mora ispostovati jer to nije nikakav novi zakon to je je zakon koji postoji najmanje 30 godina.a sada da pokusam olaksati situaciju ako neko ne zna ta pravila,naravno nikad nisam dobijao niti ispunjavao ZAMPOVE formulare na svadbama i slicnim festama jer nisu to bile pogodbene odnosno registrirane svirke tako da uvijek se mozete izvuci iz toga davka ili poreza.
|
evo sada sam uspio i procitati komentar odnosno onaj link mi se otvorio,i kako taj gazda iznosi svoju situaciju mislim da ima pravo jer kad sve plati pitanje je sta ce njemu u njegovom biznizu ostati,ali svako hoce svoje pa hajd recite vi sta je pametno u takvim situacijama.
nekada to uopste nije bio problem platile su gazde i hoteli i ZAMP I mnoge druge obaveze tako da se to nije ni osjetilo na prometu ali eto danas je veliki problem. |
Muzicari iz ove price su tamburasi, koji sviraju akustiku, iskljucivo starogradsku muziku iz vremena "dva dana posle rodjenja mamuta", gde se ne znaju autori.Njihova ukupna cena rada skoro je izjednacena sa SOKOJ-evim HARACEM!!!S' obzirom na uslove kod nas,vise od toga ne mogu uzeti, jer je to ipak kafana a ne hotel HYAT sa 5 *.
Dakle, kome ide taj novac ? Koga zanima, vise informacija o SOKOJ-u, evo linka, pa sami prosudite: http://www.sokoj.org.yu//htm/index.htm |
Ma kojih kurcevih 3 evra po stolici ??? Da placam Slavkoniju tantijeme sto je pokrao pola arabije i napravio hitove Sasi Maticu. Ili sabanima tipa poput Dada i Saka polumente ???
Moze da se plati, ali kad "kompozitori" pocnu sami da pisu pesme, ili plate tantijeme onima koje su pokrali. Prvo veliki "gresnici" da se kazne pa onda mi mali. |
To Marko care!
Mislio sam baš i ja to da napišem al reko da se nebi koji pametnjaković našo... Ove sve kompozicije NISU djela tih što se kite tuđim perjem...Ako se uzimaju te pare,neka se šalju u Jordan i šire odakle su i potekle...Al et,mi smo znani po kriminalu i krađi nadaleko... |
U cijeloj toj priči nisu bitni glazbenici kao izvođači jer oni ne plačaju ništa.Njihovo je samo da ispune obrazac sa stvarima koje su izvodili.Priređivač to jest vlasnik lokala je taj koji plača.U hrvatskoj i sloveniji su taj namet ili porez dužni plačati svi lokali bez obzira imaju li živu muziku ili samo puštaju glazbu preko nekakve linije ili playera.Tu se misli i na razne butike i slično.I to nije od jučer nego več dosta godina unazad.
|
Citat:
dosao do racunice da mu se vise isplati da otkaze ugovor sa 20+5 radnika i da zatvori kafanu za Novu Godinu, jer je ovo dodatni namet.Ne znam od koga ce se naplacivati sve ovo(SOKOJ i sl.), ako mnogi krenu ovim stopama, eto to je problem. Ovo moze da bude varnica u buretu baruta u ovim globalnim ekonomskim krizama. P.S. Bolje dzaba sedeti, nego dzaba raditi. |
lopovi mamicu i j***m, nek uzimaju danak od makroa i narko bosovima
|
U 80-tim godinama slusalo se pet narodnjackih, pet zabavnjackih pjevaca i pet zabavnjackih bendova i svirao sam sa bendom nekih stotinjak pjesama pa nije predstavljalo problem ispuniti te formulare. Ja danas sa suprugom imam vjerojatno preko 3000 pjesama na repertoaru sto znaci da bih svaki put trebao tri dana ranije da sjednem i popunjavam tu papirologiju. Malo morgen.=))
|
Ovo mu bas dodje ko harac...sasvim je u redu da se placaju odredjena prava autorima od strane korisnika njihovih pesama,ali 3 eura po stolici,PREVISE...to mu dodje na nekih 200 ljudi 600 eura pa pomnoziti sa brojem kafana koje ce raditi u Srbiji za Novu Godinu pa podeliti sa brojem autora...kad im se podeli lova svaki ce biti milioner posle dve-tri takve Nove Godine...dajte ljudi da pisemo pesme...:lol:=))
...a skoro procitah u novinama neki clanak gde supruga pokojnog Sabana Bajramovica,koji je inace autor mnogih pesama i hitova, od drzave dobija mesecnu pomoc na njegovo ime u iznosu od 5000 dinara (po kursu na danasnji dan oko 57 eura)...i pitam se ko je bre ovde lud...:rolleyes:...kakav bre SOKOJ kakvi bakraci,koga oni prave budalama? |
Bilo je tih haraca i ranije.A posebno pred novu godinu se jave sa nekim *ranjima od zakona,koji posle pet dana vec ne vaze.Mislim da ne treba brinuti previse,ako ste clanovi udruzenja muzicara,ne bi trebalo da ima problema.A te formulare za ZAMP sam popunjavao 1000 puta.10 min.ispises sve sto ti padne na pamet.Ako imas nekog prijatelja od poznatih pevaca,njega malo cesce pomenes ili ako imate snimljenu neku svoju pesmu,napisete da je svirate 8 puta na vece i na kraju god.os SOKOJ0a dobijete neki dinar.
|
Naš gazda plaća svaku noć ZAMP, nevezano o fešti, novoj godini, imali posjete, nema li posjete, njih to ne zanima. Još ja nedavno pitam gospona s blokićem što ispisuje svaku večer ZAMP-u račun, dobije li tko od narodnjaka neki novčić pošto ne sviramo zabavnjak, odgovor je:"da, svi oni dobiju neki dio, kao što i Boris Novković dobije neki dio iz Srbije"!-mo'š mislit!!
|
Ja mislim da je to cista glupost.kod nas u Makedoniju pre jedno 7-8 godina je bio neki zakon,da svi muzicari budu ucljenjeni u udruzenje muzicara i zastitu autorkih prava bla bla bla.a isto i ugostitelji su placali neku paru BAZDARIMA.To kod nas jos postoi samo se ne primenjuje posto BAZDARI dobiju batine.:lol: i mislim da i kod nas ce da bude neki takav zakon samo pitanje kad:?
|
Ma to nema veze sa mozgom,CISTA KRADJA.Sto,kao dobice pare neko od pevaca cije su pesme pustane to vece.Ma daj!Samo jedan dobar mitraljez i ratatataaaaa po lopovima.
|
roland e50 bre:)
takav slucaj je bio davnih dana(pre neki 10-ak godina) u Vrbasu gde se pojavila inspekcija par dana pre Nove godine i trazila je repertoar koji ce muzika svirati te noci.Advokat je posavetovao gazdu i muzicare da napisu repertoar strane muzike i tako su to prosledili u Beograd.Na kraju je muzika radila bez problema a inspekcije nije uopste bilo
|
Mrzelo me da citam sve postove...
Samo cu jednu stvar da kazem, a to su dve! 1.Ko jebe kafedzije, to se odnosi na njih (bar je u zakonu tako) za sad. (Nikad sa kafedzijama ne ulazite u "dil") 2.Ne "placite" zbog jedne Nove ako ne svirate... Posle 18god za Novu sedim kuci..nisu hteli ili mogli da plate koliko kostamo.. E sad ako je ovo izaslo u "Javnom glasniku" onda su ga najebali... Trazili su mi (konobari) u subotu 20evra na ime autorskih prava...hahaha... A ja Predsednik sindikata muzicara u mom kraju-cetiri opstine...kakve budale... |
hm pa zaista su postali bezobrazni,zinilo im .upe za lovom pa zele uhvatiti u mutnom.
|
Trenutno vrijeme na Forumu 17:35 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org