![]() |
Tezgarenje i tisuce pjesama..
Nisam naisao na ovo temu nigdje, a prilicno je zanimljiva..
Evo, da podjelimo iskustva svi zajedno, pogotovo oni koji jako puno sviraju okolo.. -Kako reagirate i kako si izvucete iz situacije, ako pri sviranju sa nekim pjvacem ili pjevacicom..ili bilo kakva kombinacija, dobijete narudzbu neke pjesme, ili je doticni pocne pjevati ili slicno, a vi se nikako ne mozete sjetiti forspila ili nekog djela pjesme ( rijeci ako pjevate ili bilo sta slicno ) ... Evo, meni se to jucer dogodilo i sreca, pjevac je pravi, pa je skuzio kod forspila da se ne mogu sjetiti i podsjetio me 1 put pjevuseci forspil ;) |
jos gore kad ti pevas i sviras i pocnes da pevas drugu strofu kad ono mozak blokada i nema reci dalje onda sledi mala improvizacija verovatno to TUBORG uradi svoje :p,a uglavnom se to desava kad pocnem da sviram forspil posle prve strofe pa ne mogu da se setim druge pa opet prva
|
pa upravo tako nas vecina radi i podsjecamo jedni druge na forspile i textove.to je stara bolest vecine muzicara kao npr Sinan i Mitar se pocesto okrenu muzicarima i pitaju kako ono ide dalje text neke licno njihove pjesme.
|
Sve je stvar iskustva.Tezgarenja sto se tice i ako zaboravim neki uvod brate nesto me digne i odsviram nesto sto nikad u zivotu nisam odsvirao. Pjevac ako imalo ima nekog osjecaja za glazbu on se nece ni okrenuti samo ce reci TO VASKE. Stvar je samo iskustva. Desavalo se to zaboravljanje uvoda pogotovo kad smo pocimali tezgarit , jaoj pa malo trema mislis svi bulje u tebe he he he, bilo je zanimljivo.
|
E zato songbook pa lepo imas sve, i kada stisnes intro, forspil krene a ti ga pratis;) Ubacis i text i bog da te vidi;);););)
|
Slažem se.
Ja recimo redovno sviram četiri strofe,a kad sam u elementu krenem i petu. Sve je to za ljude.Tu je bitan timski rad .Što bi vi rekli, SAMO OPUŠTENO! |
Izmisljam na licu mesta,naravno,da to bude koliko-toliko u duhu pesme ili me podseti neko iz benda.Svakom se desi neka blokada.Nije to nista strasno.Ko radi taj i gresi.;)
|
E to je Zeko pravi pjevač, ne samo da dodje sa "kuruzom" (čitaj mikrofon) pa ti za njega odredjuj intonaciju, pa cijelovečernji repertoar izmisli pa čak i narudžbe primaj, nego je on skoncentriran i pomogne i tebi kad čovjek u gomili tih pjesama zablokira.......!!!!
Evo sinoć, voljela si jutrom da uraniš i pjesma crna ženo sa očima plavim, ne bih se sjetio foršpila da me ubiješ, nakon svih tih šankera i ciganki, al okrenu se pjevač i u cugu "izrecitira" foršpile!- Jao radosti moje! Pozdrav |
nije valjda da radite cele pesme..
strofa ref i cao ..ponekad i bez forspila..ako pevac krene dalje.. naravno govorim za psel 12h :) cisto da ne umrtvite svirajuci 5min jednu pesmu samo vam treba jak repertoar |
E al za bakšiš kad ti lola dodje pa pita a gdje treća strofa, nemoj da sve to izbacim van, to se zove mrtva atmosfera.hahaha
|
Ajoooj :D ,nije se to puno puta desilo da pomješam foršpile ali znalo se desit,manje-više samo na zabavnjacima,kad sviram dalmacija štih...sve mi je to nekako slično,samo malo izmjene koju notu,al sva sreća da se u svakoj pjesmi dogov. za sljedeću,tako da i fulam nešt kolega pjevč zna o kojoj je pjesmi riječ pa nem frke.
|
heh narucio covjek pjesmu i ja njemu kazem uh znam samo dvije strofe pa cu trecu otpjevati s tim sto cu ponoviti drugu.ok kaze covjek samo pjevaj.a ja baksuz dok sam ispjevao prvu strofu zaboravio i onu drugu pa sam sve tri pjavao isti text kaze covjek ala ti mene nategnu heheh.
|
Vozdra narode
Ima i onih nazovi-pjevaca okrenu se orkestru; kao fol muzika grijesi
a ne on ili ona. A znamo svi da ima i onih koji ispadaju u estamu da nepricam o 9/8, 7/8 itd. To je za njih visa matematika ljudi moji!:lol: |
Na svakoj tezgi, odsviram bar jednu pesmu koju ne znam...:). Kao sto rece Jefta, izmisljam odmah iz glave ili neki univerzalni, koji moze da legne. Jbg, obicno pevac zna da ti objasni koliko toliko o cemu se radi u pesmi, naravno mislim na pesme koje nikad u zivotu nisam cuo... A skoro svaku drugu, trecu pesmu vicem pevaca i pitam: Jel' ima jos!?:lol:
|
bila je kod nas situacija kad nam je pjevac Miljacku pjevo... "ja sve ove dane, hm.. jedem banane..." cijela kafana u smijeh... al je dobro ispalo... a za forspile, improvizacija (oko prilike da zvuci slicno, koda oni znaju udaram li ja C ili Fis :p )
|
I meni se desi da odjednom zaboravim forspil koji sam svirao 1000puta(ode koncentracija u PM)onda sviram nesto (improvizaciju) u tom tonalitetu ili odsvitam forspil i ispadne nekako koko da pjevac pocne.ljudski je da se gresi zar ne?
|
ma naravno, jos tamo iza ponoci, svi pijani... ko vise cuje sta se svira... samo udri.. i uzivaj... ;)
|
ma desi se to i na pocetku svirke a dok sviram retko kada pijem alkohol ali odjednom ti iskljuci mozak ,pa mora da se snadzes,a ko je pravi covek (od kolege ili publika)ne sme na to da zameri kod mene u bendu to se svaca kao sala i uvek neko odvali kao na pr."pustite coveka zajlubio se" ili to majstore,da znas da je"bolje od orginala".Pa ako ima neko ko je nepogresiv moli bi ga da se javi i ostavi sliku na sajtu da ga svi vidimo za primer jednog genijalca.
|
e da se i ja nadoveze,bash sinotj mi se desila blokada znaci do jaja :)
sve ok bilo extra smo radili i sad neko narucio pesmu od Harisa laze mjesec i gotovo ne moze se setiti da si bog,al sva sreca imam pevaca koji cita misli :) pa je ubo :) |
nema tih genijalaca... nema svatova bez greske... mora ih bit (gresaka), mora! ... :))
|
koliko puta ne mogu da se setim forspila pa onda ili malo izmenim ili odsviram melodiju refrena :D,a kad sviram pesme 7/8 Vololela sam volela,Vidovdan,Makedonsko devojce,Mito bekriju... jos na svirci kad malo popijem sve mi isto :p
|
AAaaa, pa desava se svasta .... :)
U glavnom, imam basistu koji je zivi jukebox ... redovno mi zvizduce forspil sledece pesme u zadnjoj strofi... Ako se bas niko ne seca, onda se odsvira NESTO.... neka improvizacija i vozi... :) Pevac je sjajan, snalazi se k`o tigar u svakakvim situacijama i veoma cesto izvadi stvar ... vise puta je pevao forspil i niko nije skontao da je to bilo zato jer mi je stao mozak .... :) |
Oooooooo, pa svašta se dešavalo, od zaboravljanja tekstova, zaboravljanja foršpila, miješanja, improvizacije.
Eto recimo, neka starogradska, da me neko usred noći probudi i pita za strofu u sredini, bez greške. I tako nadobudan krenem u svirku, počnem završavat foršpil, i što kaže Dominik, ma nebi se sjetio da me ubiješ.Hebiga, onda izmišljaj rime, da se svi na kraju čude, skupa s tobom Jednom prilikom, svirali smo, i ja nadobudno hoču pjemu Kaži mi, kaži, zabavnjak, beat ritam, a svirao sam još starog Rolanda E-66, pritisnem ja gumb Start, kad ono neki ritam Bog te pita kakav, nit je rumba, nit samba, nit 7/8, nit estam, a brzina 130, ja se uplašio i nisam se odmah mogao snaći, a već je prošlo podosta vremena, počeo i ples, a ritam i dalje udara.Ništa, krenem ja u improvizaciju.Jaooooo, majko, da je to neko snimao...... Viče harmonikaš::A koja je to pjesma, a koja je to pjesma????? Reko, šuti tele jedno, jel ne vidiš da ne znam niti ja=))=)) Eto,hebiga, svašta se događa:D |
=)) e jest dobar..
ja sam izmislio par svojih forsp pa kad ne znam kako ide eto rezerve.. imam po jedan za svaku vrstu harmonije.:D |
Ima Svega
Nije valjda da radite cele pesme..
strofa ref i cao ..ponekad i bez forspila..ako pevac krene dalje.. naravno govorim za psel 12h :) Pa koliko se meni cini posle 12h tek pocinje stres i mrtva svirka.Ko naruci pesmu a popilo se,:-Oema zajebancije stari moj inace ljudi oce izbiti iz gaca.Prema tome ili puna pjesma ili kupi frulu i pedalaj kuci.:lol: |
Trenutno vrijeme na Forumu 14:59 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org