![]() |
Tr - le
Jos jedno pitanjce za one koje znaju vise...Nisam do sada svirao workstation, pa i ne znam..
Koliko vidim ( po specifikacijama sa sajta) , ove dvije klavijature su vrlo slicne, znaci Tr je malo obnovljeni i prefarbani LE;) ( ispravite me ako grijesim ) To znaci da set iz jedne pase u drugu bez problema itd.i cijene su im tu negdje.. E sad, dali sam u vezi svega ovoga pogrijesio ili mogu kad budem uzimao mogu uzeti koja mi bude tada bolja / povoljnija? Hvala... |
Skoro su ista oba sa tim sto ti je TR noviji i sto ima drugu karticu za semplove koja se lakse nalazi .Na Le imas smart media i nju je tesko naci u prodavnici .Sto se tice semplova isti su odnosno pasu sa jedne na drugu .Moj bi izbor ipak bio TR prije nego Le.
|
=))=))
prijatelju, evo opet mene k tebi! Gledaj ovako, TR je poboljšana verzija LE-a, prefarbana:D Ima više mogućnosti sa mim tim, a i koristi recimo SD karticu, do 2 Gb, koja košta otprilike manje od 100-njak kuna, dok LE koristi Smart Media kartice, kojih baš nepšto više i nema, a ako i ima, nda su ohoho skupe ( između 300i 400 kuna ). Mislim da nečeš ništa pogriješit ako naiđeš i na dobro sređenog LE-a Ipak, TR je novija sprava. Srdačan pozdrav |
Hvala Fico...dobar, kratak i pametan odgovor...
Ima li jos netko koji + ili - za ove klavijature? Dodato: Svirko uvijek dobrodosao;) Hvala prijatelju..Iako sam mlad, ali vec slabije vidim na ovoj tvojoj slicici avatara, nije li gornja klavijatura bas TR?:lol: |
Tr ima duplo veci ROM od Le, ali za nas Balkanske muzicare i muziku je to zanemarljivo, jer se uglavnom koriste semplovi.:)
|
Eto, sve su kolege iznad rekle, ja mogu samo to da potvrdim :)
Znaci... TR je ista prica kao i LE, samo sto ima duplo veci ROM (ne RAM nego ROM! (interne boje)), cita SD kartice dok LE cita SmartMedia, crn je dok je LE standardno beo (ima i crnih verzija) i sve u svemu NOVIJA je klavijatura... Pozz |
Pozdrav prijatelju Zeko!!
Jeste, gornji je TR-61, i da, zaboravio sam napisati, a šta je kolega Millan napisao, da TR ima duplo veću ROM memoriju. |
Eto sve ti je u predhodnim odgovorima rečeno uvezi TR i Le.Možda mala dopuna :Smart kartica za Le je skupa(oko 50Eur) i dosta se teško nalazi.Veličina je 128MB.Dok SD kartica je znatno jeftinija a TR prepoznaje SD do 2GB.No ima tzv. reduktor koji je kao smart i ide u Le ,a u taj reduktor posle ide SD kartica (bilo je o tome reči na forumu-potraži) mada je i taj reduktor malo skuplji ,ali ako ga nabaviš rešio si i problem oko kartica.mada dok sve to nabaviš ,financijski te skoro isto ozađe kao TR,koji je ipak noviji i za nijansu bolji od Le.:)
|
Prijatelju jedno iskustvo našeg šerifa...
Prodo je Korg Triton LE i kupio Triton TR-a... Totalno se razočaro jel to jedno te isti sr... Dakle interne ROM boj eupošte nisu važne a ono što oba nude oko obrade semplova je 100% isto...Ti sad vidi dal ti se isplati kupiti LE za 350-400eur ili TR-a za 600eur a nije toliko bolji da je skuplji...Da si spomenuo Triton Studio ili Extreeme onda je top razlika nebo-zemlja ali ove dvije-minimalna razlika...A što se kartica tiče-obično kad ti neko proda LE-ja uz njega ti i predloži karticu (danas ih 80% ljudi daju uz sinth)...pozdrav! |
Kupi tr
|
Takodje, + za TR, jer moj klavijaturista ga ima, i to je to....nema greske, kupi TR
|
ako nadzes le za 350-400e(komplet sa ram +sm kartica)uzmi ga.Ja imam Le 4-5 godina
na njega sviram svaki dan znaci retko koji dan a da ne ucitam karticu,do sada nemam problema.(jos koristi prvu sm kartici sta sam kupio pri kupovini sajzera) |
Hvala svima na savjetima...
|
kupi Tr ,a nisi pogresio ako uzmes ni Le, ja ih imam oba i super je imam uvijek rezervu smart mediu i to je to.jedino ti je Le u noci negdje u mraku kad sviras, bolje se vide tasteri za prebacivanje zvukova. hehe.a Tr je crni pa full mrak. ali recimo dobar Le , ja ga nebi dao ispod 600e a ovo za 350-400e to je ko zna sta....jer imas svega po oglasu imas i Tr za 600-650eura,ali kad sam vidio sta je hm, sve ishabano. e sad nemora bit sve ako nekome treba hitno lova , Pozdrav.
|
jos jedan glas za TR...
|
" ali recimo dobar Le , ja ga nebi dao ispod 600e a ovo za 350-400e to je ko zna sta."
-upravo sam htjeo pitati gdje se to ok Le da nabaviti za 400 eura ( 2800kn).. ja sam inace iz HR, osim sto ih po oglasniku jako malo nalazim, a kad naidjem cijene su 600-700 eura( cca 4500 kn ) |
...
pa LE je jos uvjek na cjeni
nekvari se,a da se dobro sredit ako imas dobre semplove. ja imam vec svoj isto oko 4 godine i nikad nista. isto jos uvjek prva SM kartica u njemu. ako nadjes kompletan le sa sm karticom onda kupi njega,jeftinije ces proc. to je po meni i jedina razlika. |
Zeko druze,ako si u mogucnosti kupi TR jer je novo-novo.Bar si sa te strane
miran na duze staze.A LE se nalazi samo polovan,i ko zna na sta ces naletiti. Tvoj novcanik odlucuje,a inace sviraju i jedan i drugi....kako se srede naravno. Mada slusajuci okolo,skoro da svi zvuce kao da je isti set u njima-slicno. Pozdrav, |
Eto kad se vec razmisljas koji da kupis ja ti nudim LE 76 key's
Ja ga neznam svirati a da ga gledam ima puno tipki i smeta mi u svakom cosku. |
ja bi uzeo tr samo zato sto je novija sprava.inace to ti je isto,sto rekose svi.e sad jedino ako ces ti da se zezas sa internim bojama pa da pravis nesto,u sta cisto sumnjam:D(morao sami ja malo da se filozofski istovarim,hehheh)pozdrav
|
ja sam gledao uzimat neku solo klavijaturu kasnije (naravno kad bude para) pa se sad dvoumim izmedju tr i extrema. Tr je dobra klavijatura i dosta je ljudi koristi a bogami sluso sam kako svira, bas lijepo zvuci. Kad govorim o Extrem-u klavijatura je skuplja (iskreno neznam kolko se krecu cijene novog Extrem-a) ali je jako dobra. Trenutno neznam sta bih uzeo niti imam para da kupujem.
|
Zeko prijatelju evo ti moja iskustva ...
Meni osobno NE VALJA niti jedan nit drugi. Oba očitavaju samplove do vječnosti, a kad i očitaju nedaj Bože da slučajno nestane malo struje (čak ni milisekund) i onda opet Jovo nanovo s očitavanjem. Taj KORG-ov sistem očitavanja samplova ne valja što je pod noktom crno i samo zbog toga što mi se je desilo na jednoj zabavi (imo sam Tr-a čitavih 7 dana) kad je zbog loše urađene strujne instalacije na tom društvenom domu ostao Tr u pola pjesme bez glasa jer je malo pao napon (naravno, treba mu opet 20 minuta da nanovo očita sve samplove). Zato sam ga prodao u rekordnom roku. Znao sam da ima isti sistem očitavanja samplova kao i LE, da je samo trunčicu poboljšan, no ipak nadao sam se da s obzirom na duplo veči RAM da brže čita i da ako već i čita samplove s SD kartice da ih pročita maksimum do 5 minuta čekanja. Šipak :mad:. KORG na Tr-u kupi lovu. To što su na njega sitno nadogradili ne opravdava činjenicu da je skoro 30-40 % skuplji od Le-a koji se btw više ne proizvodi, no po meni je samo druga kartica i boja. Ostalo je sve faktički isto. Inaće bez samplova niti LE niti TR nisu nešto posebno. Jadni nastavci starog KORG-a X5D. Čak mi se i X-50 bolje čuje koji nije predviđen da čita samplove, ali on sa svojom cijenom i internim soundovima totalno opravdava svoje postojanje i cijenu. Tipka mu je nikakva (i LE-u i Tr-u), kučište jadna jeftina plastika, prastari ekran, editing užasan... da ne nabrajam jer će ispast da ih više ne mogu ni pogledat. Za taj novac se bolje isplati kupiti neki kvalitetniji sampler modul i imaš sve. Moj ti je savjet da za tih 700 € ubodeš Yamahu EX-7 koji je kao sampler svemirski brod za LE-a i Tr-a u svim segmentima hočeš od kvalitete izrade, tipke, memoriji, a i dan danas EX serija još uvijek bolje zvuči od pojedinih Motifa,pa čak i Extrema, a da ne pričamo o jadnicima kao što su LE i Tr. Ako ti je sila uzmi, samo ja kao stari KORG-ovac sam ovaj KORG-ov "okot" prokleo za sva vremena. Činjenica je da se od KORG-a ne isplati ništa jeftinije od 1.500 € (kao novo) kupovat. A ti sad misli. Or rabljenih se solo samplera isplati uzet Extreme il Studio, al jakooo teško češ ih ispod 1.250 € uopće nač. |
Tnx Kreso..Ma za te stvari znam...ali trebutno sam u par kombinacija....pa evo trazim savjete, pa cu sam sa sobom sjesti i razmisliti..
A sve mi se nekako cini da cu kupiti samo jedan bolji aranzer od mog pa 80 ( naravno Korgov;)) i samo na njemu ostati.. |
Onda pa1x pro
|
kreso nije valjda da svaki put kad upalis sint moras da cekas 20min da ucita semplove? posto i ja planiram da uzmem TR pa me zanima a ako je tako to je bas dosadna stvar?
|
Ma nije brate 20min nego je otprilike od 7-10...
|
ma ajde 20minuta sta vam je,4-5 minuta ocitava kod mene set od 59.8MB to ti je dok kolega na drugi sint ili ti na aranzer odsviras jedna pjesma i nista vise.
|
sad mi je lakse,posto sam vec poceo da se premisljam sta da radim a bas sam se zagrejao za tr,hvala vam ljudi sad je lakse jer mi je 20min bas mnogo:-j
|
Ja sam ti PRVI spomenuo da se ne brukaš i lupetaš p oglavi oko LE-ja i TR-a...Le ima za 400eur ko NOV,moj koelga Sinan ga prodo prije par mjeseci a TR je oko 650-700eur...Ma ne vrijedi tih para...Sad kad bi napiso da je krntija i kanta pojavila bi se masa ljudi i mnogi od njih bi rekli da je TR bolji i od Extreeme što ga imam...Međutim Krešo ti je spomenuo Yamahe...Ja vala nebi Yamahe nikad uzo prosto jel sam naviko na Korgov sound,njegov editing,i design...A ti vidi ako imaš viška para kupuj TR,ali ništa osim crne boje nećeš s njim dobiti...Pozdrav!
|
Svi po malo lupetate. Tr ucitava set od 64mb za 10-11min. Niti 4 a ni 20 min. Manji set ucita brze. A 20min to je cisto lupetanje!
Za lupetanje češ prema pravilniku malo ohladiti. |
Meni le ucitava od 64 mb oko 10min,ali sam nabudzio adapter jaci je i ne brljavi na padove napona,dok je radnije brljavio,jedino kad ne stane struja,ali nosim i ups sa njim,tako da nema problema!Kupi tr...zbog memorijske i novija je!Ja cu sad da uzmem tr!
|
Trajanje očitavanje samplova na Tr-u i LE-u ovisi o količini i veličini samplova na kartici. Mali set očitava 10-11 minuta, a veči ispod 15 minuta nikako. Odgovorno stojim iza svojih tvrdnji. A kad ti zbog struje sruši sistem pa ostaneš bez ijednog tona od sampla tada dok Tr ili LE dođe sebi tj dok se ponovno iskilavi prođe i više od 15 minuta i to skoro ispadne cca 20 minuta. Ja odsviram 4 pjesme pa si ti misli. Ako je pjesma prosjek 3,5 minute plus 15-tak sekundi između dve pjesme dok najaviš to ispada 15 minuta, a Tr nije još bio spreman da odsvira 5-u pjesmu. Uostalom, čim on treba vremena da pročita samplove, taj sistem ne valja. Rekao sam mali milijun puta da je sistem čitanja samplova s jednog starog Pa80 10 puta bolji od ikojeg sistema tipa Tr i LE bez obzira što je memoriski kapacitet višestruko manji. Ali uštekaj karticu i odmah oderi. U biti stara narodna kaže "nemožeš imat ovce i novce !"
@ Ivan Tr Demokracija je i svi imamo pravo iznjet mišljenje, no omalovažavati i vrijeđati kolege da lupaju nije po pravilniku pa nit pristojno u forumskim diskusijama. Kad naučiš bon-ton tada češ s nama ponovno pisati. |
Apsolutno se slazem sa vecinom da je razlika izmedju ova dva modela minimalna.Ja sam imao Le,prodao sam ga i uzeo Tr.Stvar je jasna,svaki instrument ima svoj rok trajanja.Le se vise ne proizvodi,karticu je tesko naci isl.Na Le su mi otisli u out skoro svi tasteri za menjanje farbi i prekidac za struju.Da bi kupio svoj mir,kupio sam Tr,sve je novo,sve radi i to je to.Sad idem na tazgu i ne razmisljam.Sve je opet stvar ukusa i razmisljanja.Ja nosim na tezgu i korektor napona jer ne zelim da dozivljavam stresove zbog lose struje.Za razliku od mene,moj kolega je uzeo Pa 800(nemam nista protiv te klav.cak mislim da je dobra),i kvarila mu se svaka dva meseca.Ali njegova logika je da je to podnosljivo jer je lagana,ima dobre farbe itd.Bas ga briga sto je upropastio 10 svadbi ljudima.Znaci,osim teh.karakteristika postoji i stvar koja se zove pouzdanost i zato moj glas ide za Tr.
|
@ jeftabg i kolege
Kolega, sve je stvar osobnog ukusa i odabira. U redu, ispravljači napona mogu ublažiti patnje korisnicima Tr-a i LE-a, ali opet nije to to. S obzirom na kakav-takav sampler i nisku cijenu, naravno da je TR popularan i cijenjen kod nas tezgaroša (kako kod koga). Ja samo iznosim mišljenje i osobnu vrlo nisku ocjenu za TR jer prvenstveno od instrumenta očekujem i tražim da me ama baš nikad ne izda na stageu. Znači mora da radi bezprijekorno, da bude bez mana i da kad odlučim nakon 5-6 godina ekspatacije da ga se riješim da se od glazbala teško odvajam, tj da me za taj instrument vežu lijepe uspomene. Eto, ja za LE-a i Tr-a to ne mogu reči bez obzira što se lijepo čuje (samplovi su mu jedini +) kad "radi". No neugodna iskustva su donjele kakav takav sud o njima i stoga bez obzira na sve neču promjenit mišljenje. Nemojte mi sad pametovat da u kakvoj vukojebini sviram kad se bojim učestalih padova napona. Stvar je u tome da je zabrlo u ključnom trenutku, možda više nikad neče, al eto. A osim toga kako god sam se veslio ko malo djete kad sam ga donio ganz novog kući, tako sam i bio nesretan i razočaran kad sam vidio da ama baš ništa novog naspram LE-a nisam dobio više za krvavo zarađene pare. Na meni kao starijem kolegi s dugogodišnjem iskustvom i super-moderaturu preostaje zadatak da vas mlađe kolege upozorim na moguče nedostatke i probleme koje biste mogli kao korisnik ovog i sl.instrumenta s kojim sam se sretao i imao prilike koristiti imati. No odluka o tome dal čete išta kupiti preostaje prvenstveno na vama. To je vaš novac i na kraju krajeva vaša stvar. Ne mogu nit ja nit bilo tko drugi ovdje vama naredit da nešto kupite. Savjet i kritika u vezi bilo čega od moje strane je uvijek dobronamjeran, a na vama je da odlučite koga čete slušat i čiji savjet prihvatit. |
@kreso-Ni najmanje nisam imao nameru da aludiram na mesta na kojima se svira a sto se tice vukojebina tu sam sigurno sa svojih 40 god.medju svetskim sampionima.Gde sam sve radio,mnogi od vas ne bi verovali.Meni se ti problemi sa naponom desavaju u sred Beograda a nije malo situacija da kuvarica u kuhinji ukljuci neku rernu i da odjednom sve pocne da brunda i sl.U tom smislu sam mislio da radi svog mira nije lose nositi aparat od par kg.A,sto se tice Tr-Le,naravno da se slazem da nisu nista narocito nijedna,jer sta ocekivati od klavijature od 600-900e,a u isto vreme imamo klavijaturu od 6000e.
|
Ljudi, koliko para - toliko muzike.
Ne verujem da razlika izmežu TR i Le opravdava toliku skuplju cenu za TR. Tipke su očajne, ja na tome ne bih mogao da sviram, ali opet, sve je stvar navike. Nauči se i na loše tipke, nekada sam svirao na XP-10 .... A taman da se uzme i extreme, ili koji kod KORG koji radi sa semplovima, učitavanje seta je neminovnost. KORG jednostavno tako funkcioniše. Meni je extreme prvi KORG-ov sempler i iskreno mi je bilo strašno čudno kako kog vraga nisu stavili neku bateriju koja će pored podešavanja koja i inače čuva u sebi, sačuvati i tih skronih 96Mb RAM-a???? Mogli su, naravno, ali pitaj Boga zašto nisu. Valjda je u normalnim zemljama i struja normalnija, pa se tamo to ne dešava, šta znam... Inače, za evo 2 god kako imam extreme, samo jednom mi se desilo da se klavijatura izresetovala, ali je tada skroz nestalo struje. OK, kod extreme je ispravljač ipak malo ozbiljniji, pa verujem da može da izdrži oscilacije napona koje TR ili Le ne mogu. Summa summarum, ukoliko treba kupovati klav, a nema se baš neki budžet, ja bih se odlučio za Le. Razlika do TR-a je neopravdana. Kartica svakako može da se čita neograničen broj puta, stvar koja joj skraćuje životni vek je pisanje... |
Nova stvar je nova stvar...
|
Razlika se oseca kad stavis klavijaturu do klavijature kao sto sam imao prilike to da uradim.
Sto nije receno ... efekti su daleko bolji na Tr nego na Le, izlazi su bolji na Tr itd. Pa cak su sami tasteri kvaliteniji na Tr. Jednostavno su dosta stvari kvalitetniji i poboljsani na Tr´u. Nekome te sitnice znace nesto a nekome ne znace. A u svakom slucaju vazi: klavijatura je toliko dobra koliko dobro vlastnik rukuje snjom! |
Le je najprodavaniji Korgov Synth svih vremena!
Cak je prestigao legende poput i M1 i T3. Samo zbog svoje dobre cene i mogucnost citanja semplova. Sverceri ga ne mogu ocima videti (sto se dá procitati i na forumu cesto)samo zbog povoljne cene. TR...samo dzabe bacanje para! |
Evo, ja sam ovu temu i pokrenuo, pa bi se na kraju svima koji su sudjelovali i dali svoje odgovore i razmisljanja zahvalio..
Msm da vise nema potreba za daljnjim raspravama i odgovorima, jer vecinu stvari sto sam zeli saznati sam saznao i nazalost dogodilo se i ono sto sam odmah napomenuo da nikako ne zelim da se dogodi ( ban... ) Moja konacna odluka je: ako budem ostavljao Pa80 sebi, uzet cu jos Le-a. Ako ne, kupit cu PA800 i imati samo njega.. Razlog- Le kao i svaka druga klavijatura ima svoje prednosti i nedostatke..cijena je takva kakva je, moze se raci povoljna, kljava mi se svidja i kako radi i izgledom itd..da imam para za nesto vise i bolje bi uzeo, ali nemam niti mi treba, jer ako 80 % ljudi jos dan danas oko mene svira PA80 i Le-a ili slicno, zasto bi se ja pravio budalom pa davao pare koje nemam, za boljeg workstationa.. I na kraju, jos jednom hvala vam svima na iskustvima i savjetima..pozdrav |
Trenutno vrijeme na Forumu 20:46 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org