YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Mikrofoni (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Problem kad su ukljucena dva mikrofona u isto vreme (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=8262)

mimiki 01.03.2009 14:26

Problem kad su ukljucena dva mikrofona u isto vreme

E ovako znaci kuci kad su mi ukljucena dva mikrofona u isto vreme sve radi savrseno medjutim kad odem na svirku na pocetku radi normalno i posle se odjednom prigusi zvuk celokupan(glas,klavijature,sve),a cim iskljucim jedan mikrofon zvuk se povrati:confused:,sta bi to moglo da bude?:confused:

medino 01.03.2009 18:48

a koje mikrofone imas? predpostavljam da su bezicni posto zicni ne verujem da bi mogli da prave takav cirkus...meni se to jednom desilo kad sam radio svadbu pa i pevac i pevacica imali bezicni mikrofon i sve je radilo ok do jednog momenta i onda se valjda poklopile te frekvencije pa je nesto pocelo da brunda i krci. kad su ugasili svoje i poceli da pevaju na moj zicni mikrofon sve je bilo ok i odsvirali svadbu do kraja ( uz malo blama =)))...znaci,ne moraju da budu iste marke,cim im se preklope frekvence nastaju sr##nja...imas pozadi malo srafce,samo ga malo okrenes levo ili desno i trebalo bi da se resi problem

mimiki 01.03.2009 19:05

brate oba su zicna:confused:,mnogo cudno,a kuci mi se nikad to ne desava.jedina je razlika znaci sto na svirci pojacam volume vise i sve ostalo ostavljam isto:confused:

medino 01.03.2009 19:18

u jbt onda ne znam...sory...

gogspa80 05.03.2009 22:45

neke kutije u sebi imaju blokadu, meni se desava kada sviramo, da ako netko se navali na mikrofon, a puno pojacano samo se smanje visoki i srednji i tako bude jedno 10 sekundi i onda se povrati normalan ton, to se desava na Zeck kutijama, ne znam kako se zove model... ali one imaju tu neku zastitu... mozda ti se tako nesto desava jer radis pojacan na svirci...

mimiki 06.03.2009 16:59

desava se kad je pojacano ali prvi put cujem za to :confused:

gogspa80 06.03.2009 17:24

pa koje kutije koristis?

mimiki 06.03.2009 20:16

YAMAHA S15e
98db sens
250W 500Wpeak
"15"

SubSonic 20.03.2009 11:07

Po specifikacija sa Yamaha sajta te kutije nemaju takvu zastitu. Ali ako se sve prigusi (i drugi izvori, ne samo mikrofoni) onda najpre da razglas odradi nesto. Koristis li neki limiter/gate/compresor? Na sta svirate?

mimiki 20.03.2009 15:10

sam sviram,ne koristim nista od toga,ukljucene su mi dve klavijature i mikrofon i kad ulljucim drugi mikrofon posle nekog vremena se prigusi zvuk i smanje se visoki i desava mi se onda da ja iskljucim svoj mikrofon i da se povrati zvuk posle 5sekundi:confused:

svrakan 20.03.2009 15:30

Te kutije imaju malu decibelazu,i osetljive su pa kad se pojacas prigusi se ton zbog toga je verovatno,mada ne mora da bude.

SubSonic 20.03.2009 16:06

Moguce da je zbog opteretnog otpora. Postoji li neko pravilo? Koje pojacalo koristis? Ili mikser? Ja i dalje mislim da kutije ne prave problem, nego snagas.

mimiki 20.03.2009 16:48

pazi znaci ton se prigusuje kad su ukljucena dva mikrofona da li se neko drao ili pevao u njih zvuk se prigusuje kad su oba ukljucena, dok kad je jedan ukljucen mozes da pojacas do daske i nece biti nikakvih problema,imam mikseticu berindzer malu 1202 Fx taman za moje potrebe,a pojacalo koristim staro 30god. Technics SA-190 mada ne verujem da ono zeza radi super jer kazem vam pjacam do daske s jednim mikrofonom i radi kao sat bez problema,nije mi jasno sto bi pojacalu smetao drugi mikrofon?:confused:

SubSonic 20.03.2009 20:35

Aha, znaci ta je varijanta. Nisam znao kako je reseno pitanje "snage" zato sam mislio da nije pojacanje (mikseta sa PA) mozda u pitanju.

Ovako... kako su ti namesteni trimovi na mikrofonskom ulazu u miksetu? Pretpostavljam da klavijaturu dovodis stereo, na dva kanala nebalansirano? Jesu li ti oba mikrofona sa fantomom?

Maxi 20.03.2009 21:06

Ja mislim da ti nesto nije uredu sa pojacalom meni se to desilo jednom i to sam imao jedan mikrofon na kabal i jedan bezicni i kada ukljucim bezicni to mi se desilo ja smatram da ti pojacalo nije uredu kao i kod mene ja koristim yamaha emx 5000 ako i ti koristis isto pojacalo moguce je da trebamo mijenjati pojacalo

mimiki 06.06.2009 18:10

e ljudi evo i sinoc mi se desilo da se prigusi zvuk ali i s jednim mikrofonom,a kad se ukljuce dva cesce se desava i primetio sam da kad se deru u mikrofon vise kad je pojacano jako i bas grune npr i ono se prigusi ja onda malo smanjim klavijaturu i vrati se relativno brzo u normalu i onda kad se vrati u normalu ja pojacam i radi radi i prigusi se ponovo:confused:,ja isto sumnjam na pojacalo ali otkud znam,a nekad mi celo vece radi lepo

gogspa80 06.06.2009 19:29

isto mi se desva, i kod mene je do blokade u kutijama... radite malo tise i nece se desavati...

mimiki 06.06.2009 19:52

nigde ne pise da moji zvucnici imaju tu zastitu:confused:
Dodato:
e da,i da li tu igra neku ulogu poprecni presek kablova i opterecenje i to?

vladimir68 09.06.2009 18:55

Podesite odnos gain i volume (šiber) na mixeru (za kabal) ili jačinu signala (daljinac) tako da se nepali lampica za opterećenje kanala,inače proradi LIMITER koji ima većina powermixera,i smanji vam jačinu skoro za pola ,dok se ne ˝normalizuje stanje˝ i posle nastavlja normalno (naravno opet do opterećenja....).Može se to ˝nakombinovati˝ da mixer ne limitira na većim snagama.
Dodato:
PS Pretpostavljam da koristite profi mic kablove

Dovijarski025 09.06.2009 20:04

A zasto koristis dva mikrofona kad radis sam? :)
pozz...

milanceshow 09.06.2009 20:46

Evo ja citam prvi put ovu temu i mene zanima zasto radis sa 2 mikrofona?

Meni je sumnjiva ta mikseta i pojacalo.....

aleksandar72 09.06.2009 22:30

1 Privitaka
Nije problem nit mikseta nit 2 mikrofona,
jel ste primetili da momak radi na Hi-Fi pojacalo B-)

Dovijarski025 09.06.2009 23:50

PAZI STVARNO!
Tek sam sad skontao da je Hi-Fi.
E onda nista od dva mikrfona, samo jedan :)

mimiki 10.06.2009 01:28

Pa nosim uvek dva mikrofona kad sviram jer uvek se uvek neko navadi malo da peva i onda da ne bi uzimao moj ja mu samo dodam drugi:)

jel me zezate ili stvarno ne moze :) sto ne moze dva mikrofona s ovim pojacalom?

Dovijarski025 10.06.2009 10:10

Ja se salim prijatelju. Ne znam sta se to desava.
Cinjenica je da ti je oprema sarena i da si iskoristio razne stvari koje nisu bas uobicajna kombinacija za live nastupe.
Moj savet ti je da neko ko se razume u te stvari pogleda i pregleda to sto imas i da ti kaze gde gresis.
Postoji hiljadu mogucnosti.
To pojacalo nije predvidjeno za svirke, mozda su ti kablovi losi, mozda tanki, mozda nije dobar napon u kafani gde sviras, mozda je nesto stoto u pitanju...
Posavetuj se sa nekim ko moze to da pogleda.
Na kraju krajeva i nije ti neka investicija da uzmes bolji snagas ako je u njemu problem.
Pozz... sve najbolje!

BoleroBend 10.06.2009 10:52

isto mi se desavalo (i to bas za vikend), smo sam ja koristio bezican mikr.
pa sam napravio pauzicu, iskljucio sve i ukljucio ponovo B-)

mimiki 10.06.2009 13:59

ma uzecu uskoru novu mixetu necu neci ni koristiti vise posebno pojacalo,verovatno je do pojacala,koliko se secam kad sam radio na mestima s njihovim ozvucenjem nosio sam sam svoju mixetu samo,tad nije zezalo koliko se secam...
verovatno je pojacalo krsh tako sam i mislio;),planiram sto godina vec da kupim novu mixetu i uvek nesto iskrsne prvo TR i novi mobilni pa nove kutije sad...
razumem ja da je ovo pojacalo lose sa live svirke ali ipak mislim da to ne bi trebalo da se desava,mozda ne daje neki kvalitetan zvuk ali je dosta jako...
Dodato:
da li je moguce ako mi sija crvena lampica CLIP dugo da se upali neka zastita na mikseti?
sutra cu na svirci da smanjim miksetu a pojacam pojacalo pa cu da vidim da li ce ponovoto da se desi ako se ne desi onda je do miksete
Dodato:
da li je moguce ako mi sija crvena lampica CLIP dugo da se upali neka zastita na mikseti?
sutra cu na svirci da smanjim miksetu a pojacam pojacalo pa cu da vidim da li ce ponovoto da se desi ako se ne desi onda je do miksete
Dodato:
slucajno sam dva puta napisao isto,sorry,zabada mi NET

mimiki 23.01.2010 03:55

ljudi imam novu yamaha 5014c miksetu,nove kablove i ekstra konektore i sve ,ali i mi se i dalje desava da mi se prigusuje zvuk,izgleda da je neka zastita na kutijama ali ja nigde ne vidim da se spominje neka zastita u njihovim specifikacijama YAMAHA S15

Beethoven 23.01.2010 09:42

Prvo sta ces uraditi, proverices kablove kojima povezujes mikrofone. Svi mikrofonski kablovi moraju biti balansirani tj. moraju imati tri zice u sebi. I moraju biti povezani svi kontakti na kenonima. Prvo probaj sa drugim kablovima, proverenim pa onda resavaj dalje. Moje misljenje je da je do mikrofonskih kablova 99%.

Pozdrav i javi...

mimiki 23.01.2010 18:06

do sad sam dosta puta menjao mikrofonske kablove
Dodato:
Ljudi a da ipak nema veze s tim osetljivost ,ovi moji imaju samo 98db?

Beethoven 24.01.2010 10:59

To nije "samo", to je ok, mislim, moze i bolje ali je i ovo ok.

Hm, ako si siguran da nisu mikrofonski kablovi, ja onda ne znam sta moze biti... :(

Pozz

dejanmaksic 24.01.2010 21:08

zdtavo druze,radio sam juce rodjendan,2 klavijature,gitara i pevac,desilo mi se da se ton zamutio,skinuo sam malo snage na mixu i posle nekoliko minuta sve normalno radilo...ali ja imam na kutijama zastitu,sad ne znam mozda je kod tebe upitanju mikseta..probaj stavi drugi mix,ili stavi druge kutije pa ispitaj.pozdrav

aleksandar72 25.01.2010 16:46

Cesto se to desava kod manjih razglasa,koji su predvidjeni za 50-100ljudi a mi furamo u veliku halo gde je publika 200+,jos mikseta nafurana, skoro svi ulazi "popunjeni",lose podesen master a najvise parametarski EQ....posledica toga je da odredjeni instrumenti ne mogu da se probiju u glavni mix i nama se cini da se razglas gusi i sl.Pronadjite spektar frekfencija na koje vam rade instrumenti(isto vazi i za vokal) i oslobodite frekfencije koje su vama nepotrebne a pr trebaju vokalu,harmonici ili sl....
Mislim da je problem oko podesavanja razglasa i da nije tehnicki kvar ili zastita kutija.

Pozdrav

mimiki 25.01.2010 17:40

e to moze mozda biti...

tranzit 25.01.2010 18:29

Citat:

Originalno postovano od svrakan (Post 76887)
Te kutije imaju malu decibelazu

Sta li je to "decibelaza", majku mu sto bih volio da znam. To sto se tebi mimiki desava je sasvim normalna pojava i nema nikakvih madjija u tome. Neko je vec rekao da se to obavezno desava kad hoces ozvucenjem predvidjenim za pedesetak ljudi da ozvucis dvjesta. Onda napucas Gain na ulazima, onako muski, nema veze sto su sve lampice koje postoje na mikseru u vrlo jarkoj crvenoj boji, nema veze sto iz kutija sijeva ko pred ljetnju kisu, nema veze sto su svi siberi do maksimuma (kratak im onaj kanal, nanu mu naninu)... ama nema nista veze s vezom. I u svemu tome ti se jos cudis sto se gusi signal. Cudim se i ja ali kako to uopste radi. Pojacala snage, kakvo je i to tvoje HiFi (sto ne donese citavu liniju na binu) imaju, radi svoje zastite, ugradjene limitere. Neka na ulazu a neka na izlazu. U onom momentu kada jedan od signala (pogotovo onaj koji udje u mikser kad pjevac krene da rice i zapomaze) znatno predje treshold (slikovito: prag bola) automatski se ukljucuje taj limiter i sabija kompletan signal koji dolazi do pojacala snage, na dole. Ti imas utisak da je sve uguseno, a u sustini je sve drasticno tise. Limiteri reaguju na Peak signale, znaci one najace i to veoma brzo (radi se o milisekundama) stisavaju kompletan signal i onda ga drze jedno izvjesno vrijeme koje odredjuje tzv. release time a kod nekih i parametar hold na tom nivou jer nemaju pojma da to ne smiju da rade i da ces se ti naljutiti, bas kao sto i tebe nije briga da li se pojacalo i kutije ljute sto si zakucao sve signale do maksimuma. Stisavaj te signale, podesavaj ulazni gain signala kako treba i zabrani pjevacu da divlja, garant ce gusenje da nestane.

mimiki 25.01.2010 23:52

nije tako uopste ne pojacavam toliko,pre neki dan sam svirao kucnu zurku i nisam imao potrebe toliko da pojacavam,i nemam vise ono kako vise kazete HI-FI pojacalo :) ,vec sam rekao da sam uzeo Yamahu 5014c ,ali je cinjenica da se stisa kad pustim neku rumbu jaku da gruva i uz to neku piskavu tercu ili neke gajde piskavije i kad dvoje dohvate mikrofon da se deru...ali sam provalio da mi prvih sat vremena radi normalnlo i posle pocne cesto da se desava na svaki neki visi ton...

domino 26.01.2010 00:07

To sto se zvuk prigusi, znaci da se pojacalo "bori da ne pregori".Limiteri kod 5014 ne bi trebalo da se cuju.Kad se upale -to je maximum, i dalje ne pojacava - ali ne utisava.Jos jedna stvar: proveri da li su mikrofonski kablovi isto zalemljeni na kenon (ili banana jack).tj 1na1,2na2,3na3 na kenonu odn + i - na "banani". Ako kutije imaju termicku zastitu za visokotonac, normalno je da ga zastita utisa da ne bi pregoreo.
Pozdrav.

mimiki 26.01.2010 01:19

jedan mikrofon mi je kenon,a jedan banana,provericu,a na kablovima od kutija znam da je sigurno dobro povezano jer sam skoro sam stavljao konektore
Dodato:
a jel mislite da bi mi pomoglo kad bih smanjio mikrofone i klavijature na ulazu i smanjio visoke malo ,a pojacao glavni siber, da li bih dobio nesto time?

genijalac 26.01.2010 02:56

e vidis ja se slazem s ovim.

kod kuce kad imas probe il sta vec puno si tisi nego na svirci i ako su ti kutije slabe moguce da ti one izbace to se desava al samo me zanima kolko su ti ohma kutije.

mimiki 26.01.2010 14:48

8 oma ,250rms

Trenutno vrijeme na Forumu 19:40

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org