![]() |
Dynakord PM i Equilizer!!???
Zdravo postovane kolege! Evo ovako imam pitanje koje mislim da ima razliciti misljena o tome, ali ja trebam jedan dobar savjet i pomoco oko toga??!!! Radim na PM 600 i pretezno sa svojim JBL 15 kutijama i prostorije do 200 ljudi!! Eh sad kako raditi sa EQ imali tu neki savjet kako najlakse ga podesiti tako da izbacim sto ljepsi zvuk??? Ja misilm da EQ puno cini zvuku kad sviras preko PM?? Dali na 5-56 ili 5-57???? Ja sam nastimo nekako i ljepo zvuci kad se kombiniras sa klanlom ali ipak mislim da tu ima postupak kako se radi sa EQ i tako da se uskladi sa kanalom najbolje???!!!!!! Zelim pomoc i savjet mada znam da je tesko objasniti.......pozzzzz svim kolegama ;)
|
Od efekta na PM najviše koristim 6-15,EQ je sve na sredini samo si složim zvuk po kanalima,znači ugađanje zvuka isključivo sa potenciometrima na svakom kanalu,jedino ako baš malo treba da zvuk izlazi oštrije onda malo poriktat glavni EQ.
|
Vignula kako mislis 6-15?? jel mislis delay i echo?? ja inace korisim 5-56 ili 5-57.... Znaci tvoje misljene je da je bolje EQ na sredinu i ici samo na kanalima???
|
evo ja sam sinoc radio sa iskljucenim EQ. Kolega od koga sam uzeo mixer, u pitanju je PM100, kaze da najbolje radi bez EQ-a. radio sam tako sinoc, i mogu da kazem da sam i tako bio vrlo zadovoljan zvukom, cak mi se i vise svideo tako. Dobro, sve ima uticaja prostorija, kutije, i tako to... treba probati sve, pa napravis kako tebi odgovara...
|
Zdravo kolega! Nisam nikad cuo taj PM100 ali koliko znam da kod moje 600 se nemoze izkljuciti EQ! Ali sinoc sam bas na svirki stavijo prilicno sve na nullu i malkice samo dao ostrine, a rest sam na kanalima stelovo! Ma pravo da kazem nije problem za Ritammasinu ona zvuci ali zbog pjevaca jer treba da zvuci ono toplo i da mu nosi glas sto dalje razumjes! Ma to je procedura uvjek moras malo izprobavati da bi bolje dotjerao........pozzzzzzz svima
|
sve zavisi od mesta do mesta,znaci nije isto svirati u staklu/plocicama i u drvetu...efekti - stvar ukusa ( ja radim na 15/56),EQ su kod mene blago u slovu V ,a kanal od mikrofona isto zavisi puno od prostora ,posto je muski glas u pitanju koji u sebe vec ima basa evo otprilike probaj i ovakvu kombinaciju visoki-na otprilike 2 sata ( ne znam sad tacno koje su cifre tamo), srednji na 12 a bas na 9 sati ....
ovo nikako nemoj da shvatis kao pravilo,znaci tvoje uvo je glavni stimer....:D |
Khm..
Da,al mislio je on na master eq.
Efekti su kod mene 3-56, iako sam prije koristio samo 1-55 za zabavnjak s tim da je hall izraženiji. EQ 2.5Khz na -1, pa odatle lagano gore u V. "Kažu" da ne treba ić iznad +3. Ako bas gitara "muli", skinem 250Hz, sve ovisi o prostoru, ima sala gdje je nemoguće naštimat bilo kakav razglas... Medino... ovi parametri kanala su mi interesantni, opet to uvelike ovisi i o EQ. Srednji i freq srednjeg, može ovo bit pitanje za sve; kako podesit freq srednjeg i jačinu srednjeg na Power Mate za vokal? |
ajde i ja nesto da kazem....ja radim na 17-58.sto se tice ekvilajzera retko ga koristim,uglavnom kada kutije izbacuju mnogo visokih ili su u basovima pa to korigujem pomocu ekvilajzera.inace,sve namestam na onim ekvilajzerima po kanalu ili kako se vec to kaze,na onim tockicima;)eto...he he.pozz svima
|
Hvala kolega na ovakvima odgovrima i savjetima jer mi je mnogo vazno da uvezi ove teme cujem sto vise misljena!!! Odprilike to sto ste vi rekili tu sam i ja negdje sa ti stimanjem ali zavisi i do prostorije naravno! Eh sad medutim kod mene je najvise bijo probelm Vokal znaci muski glas sto pjeva jer sam se igrao na EQ tamo pokusavo da namjestim (tako zvano lagano V) pa mora da sam dao previse basa i takoder na kanalu od Vokala! Pjevac mi kaze da mu nedostaje Halla kao da neizbacuje glas u daljinu nego gusi ja onda smanjim bas na kanalu i islo je nekako! Sad moje pitanje na vas sviju je: Sivram vec 9 godina ali tek 2 gidne na powermate i dobra je masina nema sta, koristim pa800 kao aranger i V50 radim sa pjevacem i pjevaljkom znaci koja je varijanta najbolja??? trenutno imam 5-57 ili 5-56!!! koja varijanta bolje izbaciva hall za vokal????? POZZZ svima
|
Khm...
To moraš sam čut. Po meni je hall 5 preeedugačak ako se sam koristi. Probaj hall pojačat? Ma uopće zapravo ne kužim što bi htio postići sa hallom.
Dodaj eha koliko misliš da je potrebno, a tek onda malo hala da sve to poveže... |
@ amadeusvk - pa evo ja se igram vec par meseci sa ta dva dugmeta , i dosta sam razgovarao sa majstorima i starijim muzicarima i pevacima...i znas sta sam na kraju ukapirao??? da i dalje neznam nista...znaci totalno nema pravila,od prostora od velicine lokala,ma od 1000000 stvari zavisi...ali opet ti kazem,izgleda da je moja dobitna kombinacija da ta dva dugmeta stoje na 11 sati,odnosno,crno na 4 Khz a sivo na -4/5 dB...stim sto otvoris glas sa visokim i malo smanjis bas i to mi nekako najlepse radi ( sad ne znam dal zavisi od kutije ali eto ako zavisi ,ja imam rcf 315 )
|
Nisam skuzijo kako da pojcam hall i gdje se to radi??? Ja mislim da je problem kod mene ona (5)-57 sto koristim i da sam bijo stvijo bas punjo na kanal on pjevaca i na EQ!! Jel bolje nesto drugo da koristim mjesto one 5tice???
|
@Ahmoxl: greska u pisanju mislio sam na PM1000.
sto se tice efekata, u sali radim na 5-56, u satoru na 5-57. ovaj prvi broj (5) je hal, njega uopste ne koristim, tako da kod mene moze da stoji na kom hoce, ovaj drugi broj mi je bitniji, 56-kraci eho, 57-duzi (lajavi), podseca na stari dinacord. vidim da je neko govorio kako da izostri (otvori) malo glas... evo kako sam ja to uradim na PM1000 on ima dva potenciometra na kanalu za srednje tonove, onaj HI-MID stoji na 12h, i samo pomocu LOW-MID izostravam i dosta je dobar efekat, znaci ostrije potenciometar ide na 2h, a da ga umutm suprotno, 10h. s tim da su ona dva filtera oba ukljucena (na kanalu), ne znam kako se zovu tacno, jedan je nesto vocal.xxx drugi je da sreze niske frekvencije. |
Ja sam dobio jedan savjet i njega se pridržavam kad god mogu. Problem je što u prostoriji ne smije biti žamora dok se štela a to je nekad neizvedivo!
Uzmeš 1. kanal, skopčaš mikrofon. Svi potenciometri moraju biti na nuli (sredini, tako i gain) i efekti ugašeni. Postaviš mikrofon ispred kutija i kreneš s lijevim eq ( stim da i lijevi master-volume mora biti na nuli ), dižeš potenciometre od sredine (znači srednji) sve dok ne čuješ ono muljanje frekvencija, tada ga malo vratiš, pa slijedeći do njega lijevo pa desno, na isti način. Kad si tako uštimao tu stranu kreneš s drugim eq (desnim, i takodjer desni master-volume pojačaš na nulu a naravno lijevi smanji), kad si to ugodio, tada ga miksaš na kanalu po želji i dodaješ mu efekat koji odgovara za tu prostoriju. To je tkz. frekvencija prostorije kad si to sve odradio, sound je mek, topao i što je najbolje bez mikrofonije! Naravno, nemoguće je to u sve i jednoj prostoriji dobiti, jer mnogi sklepaju dom pun pločica, stakla, sami zidovi a gore visoko da ne vidiš plafon. Nadam se da si me koliko toliko razumio pa probaj. Pozdrav |
Hvala DONINIK malo si komplikovano objasnijo ali da se razumjeti!!! Pokusacu ja i to bas da vidim kako ce da izpadne???? Mada niko mi dosad nije rekao tacno kod PM kako se forsira taj HALL znaci kako namjestiti dali je ona 5tica -57 znaci petica je hall ili kako to ide! Joj LJUDI taj powermate je tako dobar i lagan ali je ustvarnosti tako komplikovan!!! pozzz
|
Šta ti je Brate toliko komplikovano?
Pa nemaš jednostavnijeg mixera od Poweramate-a...kako god da ga uključiš imaćeš solidan ton,ne savršen ali ne i katastrofalan...isprobaj malo druge mixere pa da vidiš šta su muke...:lol: P.S. Predlažem da ko ima uslova neka slika svoju mixetu sa postavkama ekvilajzera i kanala pa neka okači ovde....možda je to zgodan način da razmenimo iskustva sa štelovanjima? Evo ja ću se potruditi u toku dana da okačim sliku... |
Ma brate nije on komplikovan to je masina od mixera ali ipak imam male muke oko toga EQ i da covjek vocal nasima (znaci neke cake da to zvuci perfekt)!!! A ta idea sa slikanjem je najbolja znaci tako mozemo jedan drugom najbolje da pomognemo i jacu se potruditi da do sutra uslikam svoj i da okacim!!! POZZZZZ
|
sta ti je komplikovano? evo sad kapiram sta hoces da pitas...imas dva efekta ,ti recimo pitas za 5-57 prvi broj ti je prvi efekat a drugi broj ti je drugi efekat a spisak efekata imas na mikseru,pa se igraj sad. valjda si me ukapirao
|
Ljudi, ma manite se stelovanja vokala..., pevaci su cudna sorta zivotinja u ovom nasem zooloskom vrtu...:D
|
Dali je moguce da neko uslika svoj PM ali nastiman zanci kako radi na svirci i da okaci sliku da vidi´m??? Najvise me interesuje koje programe koristite i koliko hall se pojaca ???
|
pa ja sam ti pre par postova skoro sve rekao,sta te jos muci ?!?
znaci efekti 17-56 pojacani do malo ispod 0...kanal pevaca visoki - izmedju 2 i 3 sata , crni potenciometar (iznad sredjeg) na 11 sati a srednji na 10 sati,bas oko 9 sati ...i to ti je cela stvar,sta ce ti slika jbg...efekti na kanalu upaljeni i stoje malo pre 12 sati ...low cat i voice filter - upaljeni i tol'ko... i opet ponavljam , ovo ne moze ( i nije ) pravilo,uvek moras jos malo svaki put srediti u zavisnosti od prostora i svega i svacega... |
Ma sigurno da postoje pravila nekakva, jer imas razlicitih faktora kao sto je prostor, od velicine pa do materijala kojim je uređen, pa kutije pa polozaj, pa kakvu ustvari i muziku sviras.... i kada se sve to logicki poveze nekakav smislen zakljucak o podesavanju equilajzera i miksete mora proizaci.... samo sto se ocito takvo znanje ne ostavlja po forumima;)
Bio sam i ja postavio takvu temu jos odavno kad me je to isto zanimalo i mozes tamo procitati dosta. A evo jedan savjet kako je neki put radim, uzmem pjesmu koja ima zvuk koji mi se svidja, znaci bubanj, bas... ma cijela pjesma... i pustim tu pjesmu preko razglasa da svira i stimam equilajzer tako da dobijem zvuk te pjesme... poslje toga mozda neka korekcija jos ali uglavnom onda po kanalima namjestam... E sad ce neko reci da nemozes usporedjivati pjesmu i istrument ali probaj pa ces vidjeti... A efekti opet zavisi sta hoces, malo eha a da je duzi interval ili puno a da je kraci, tako isto sa hallom... pozdrav |
Medino evo ovako ja sam to malo sad urikto mada sam veliku gresku pravijo vokal je imao previse basa, i halla sam imao previse znaci onaj jedan FX Master! Eh sad ja sviram pretezno na 5-57 hall mi je bijo isto podesen kao i eho skoro oko nulle to nije bilo dobro i vise basa na vokalu bilo je vrlo lose a sada je dosta bolje! A sto se tice EQ prvo sam stimao kanale i efekte a EQ je bilo sev na nulli, tek tad sam malo izostrijo samo citav zvuk po mome ukusu na EQ! POZZZ
|
Trenutno vrijeme na Forumu 16:16 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org