![]() |
Iskustva sa svirki na koje se moralo odma krenuti
Nisam mogao a da nepodelim ovo iskustvo sa Vama i ne upitam sta raditi u ovakvim situacijama.
Juce oko 15h zvoni mi mobilni (nepoznat broj) javljam se i predstavlja mi se covek kao pevac i pita da li sam slobodan.Posto navece idem na redovnu svirku odgovaram mu da sam zauzet i damu nemogu pomoci medjutim covek pocinje sa pricom kako ga je kolega ispalio i moli me da krenem odmah na svadbu i govori da me nece zadrzati dalje od 22h, kao netrebam nositi razglas samo klave odsviram do pola deset i slobodan sam. Razmislim ja i pristanem jer valja se pomoci coveku u nevolji. Stignem ja tamo ,upoznam sa pevacem koji me je pozvao prelistamo malo repertoar i ajd da krenemo kad oces vraga razglas ocaj ...krci,puca distorzira sve u nekim srednjim tonovima podesi ovako,onako,nevredi...kad eto ti mladenaca sa vencanja i sta ces mora se krenuti Poceli mi ali taj saund je odprilike licio kao kad se dva kostura kresu na limenom krovu.Primetili i gosti da nesto nevalja i ja stanem pokusam jos koji put da nastelujem razglas al nevredi. Sta cu sad kukala mi majka gosti besni hoce muziku a razglas neupotrebljiv. Dolazi mladozenja i ja mu objasnim o cemu se radi i kazem mu da moram otici kuci po moj stari razglas i da je to jedino resenje ukoliko zeli da ostanem svirati.Slozi se on i ja trk kuci po razglas. Vratim se sa sa mojim starim razglasom raspakujem sve nabrzinu pocnem svirati i zapeva taj pevac medjutim nema ga ni u ritmu ni u tonalitetu,obli me ladan znoj reko gotovo je sto sam ziveo ziveo sam ovo je kraj odrace nam kozu s ledja. Pomislim opet mozda mu nelezi pesma a i prvi put se vidimo neznam coveka bice valda sad bolje medjutim djavola bolje prosla 2,3,4-ta pesma stvar ista ja neznam sta je ono ali njega nema ni u crnim ni u belim dirkama nemozes ga navatati ni mrezom za ribu. Pozovem ja njega da mi pridje i kazem mu da pevam i ja i da me pusti da odpevam i ja koju.Pusti on mene odpevo ja jednu poceli gosti dolazit do mene i narucivati pesme zivnula malo masa al pevac ustade i pocne on pevat preko mene. Verujte mi,da su gosti krenuli da nas biju,ja se nebi branio toliko se u zivotu nikad obruko nisam i nije mi jasno da coveku nemozes "oteti" mikrofon.Ni sam neznam kako sam preziveo to sinosnje vece.Kad je doslo pola deset nestao sam u vidu Brzog Gonzalesa. Da li je neko od kolega imao slicno iskustvo i sta raditi u takvim situacijama? Hvala svima koji su nasli vremena za citanje i izvinjavam se moderatorima ukoliko sam temu postavio na pogresno mesto. |
Ha ha stvarno strasno,ali to se svima desi kad tad,skola se uvek uci,inace ovo je moglo da ide vec u neke druge otvorene teme
|
ma bude svega
imao sam ja slično momak pogodio svadbu ˇ" pjevač" stigli mi da sredimo da postavimo razglas i to stižu svatovi mi raspallili kolo ljudi igraju onda počmu tražit da se zapjeva.
krenemo danas majko ženiš sina momak kreni velim ja on se zaledio nemore počet da ga da ne kažem sta. sviramo mi foršpil par puta al ne počinje krene on nigdje ga ni crne ni bjele a pjeva rastura neznaš jal ga gule jal pjeva bog ti jadan krene pa stane ljudi se okreću gledaju ajd krenem ja vidim da od njega ništa al krene i on izjeba me nije u intonaciji pa izbaci i mene ja stanem stane on popizdim i velim prijatelju il pjevaj il šuti otpjevam ja prvu onkrene dalje al ljudi idu meni i pitaju đe ovog nađo reko našo on nas a ne mi njega para baš i nije išla pa se nisam trpo da pjevam al je svirka bila da se ubiješ nemore čovjek uhvatit intonaciju vriska ga stoji pito sam se zašto ga ljudi uzeše al sam skonto kad je došla isplata buraz ija koju smo cjenu rekli on nije za toliko pogodio da nam plati dogovoreno vadio je lovu iz svog džepa čovjek voli pjevat i bit u centru pažnje nije važno oćel zaradit otad više nismo radili skupa uuuuuuuuuuuuuu šta ja napisa moglo bi još ajd za sad |
haha sve sami talenti ovde kod mene u gradu ih je puna kapa cast izuzecima.sta reci :lol:.evo primer dve pevacice pavaju vec dugo godina:lol::lol: a misle da su zvezde.iskreno ja ih nebi zvao da mi pevaju ni dok "pecem rostilj"
|
E moje kolege radi tih takozvanih pjevaca ja sam davno poceo pjevat.Ako iole zna pjevat odmah se digne i pocne sebi podizat cjenu kao on je profesionalac i njega ljudi traze,a vec trojicu likova sam od pocetnika napravio profesionalce i vjerujte mi niko nije rekao ni hvala.Normalno je da nikog ne mogu zadrzat ali imaj malo dostojanstva pa priznaj sta si bio do juce.Al nema veze ja sam tu skolu skupo platio i vjerujte mi sad sam miran.
|
Kao prvo klavijaturista(Gibanica) nije ispalio tog nazovi"pevaca" vec mu je kasno javljeno za svadbu pa decko nije mogao da otkaze svirku koju je vec imao ugovorenu.
Posle je gibanica zavo mene da ga zamenim ali kad mi je rekao ko peva odmah sam odustao i rekao nema sanse. Taj lik nema veze sa pevanjem,nema sanse da ga uhvatis nikako,a da ne govorimo da mu uzmes mikrofon.:mad: Meni samo nije jasno kako ljudima koji su losi kao on ne mozes da dokazes da nisu za taj posao. Najgore je sto kad odes na takvu svirku i zapadne te neko ko se gubi u tonalitetima ili sipada iz ritma,ljudi ne krive njega nego ispada po njihovom da ti neznas da sviras. |
ljudi takvih "pevaca" ima svugde dovoljno je da mu neko kaze da nije los i eto ti zvezde.=))
|
Ne ide se svirati sa svakome...
|
da li je mozda to taj momak :) |
Ljudi, ja mislim da treba svako oko sebe oformiti neku grupu muzicara sa kojima radi, ako vec nema stalnu postavu, ili ako svira sam...E samo onda treba ici na svirke inace - eto bruke!
Naravno i ja sam imao slicnih iskustava...ali odavno vise ne! Verujte mi da sam odbijao svirke u koje ne verujem i ljude u koje ne verujem! Necu da eksperimentisem, pa leba nemao da jedem... Ali svaka skola kosta! |
ma ovaj je super kakvih sve ima ovaj je zlatan=))=))=))
|
:lol:
Imao sam i ja takvih bisera. Dogovaram jednu svadbu doslovce mjesec dana prije termina. Mladencu naravno voda do grla, jer mala progutala žvaku, na svadbu pozvano oko 200 ljudi i treba hitno slobodan bend. Ko za vraga ja imao slobodan termin i reko mu cijenu s obzirom da mu je 5 do 12 10 % višu nego uobičajno. Njemu to bilo preskupo, reko javit će. I tako nazovem ja njega u četvrtak 2 dana prije svadbe jer našo muziku ili ne. Kaže, da je njegov punac našo nekakve Poštare (skupilo se je par poštara i napravili bend) i da su 3 puta jeftiniji nego ja i moj bend. Ja reko ok i pomirio se s time da ne sviram tu subotu. Otišo na piće s prijateljima kad mi oko 9 sati navečer zvoni mobitel. Javim se kad ono čovac se predstavi i kaže da je kum s spomenute svadbe. Da me moli da dođem s ekipom odsvirat svadbu jer da su poštari užas. Da svak svira po svome, da su van tonaliteta, da je pjevać živi užas i da koliko košta da on plaća al samo nek hitno dođemo jer će gosti do ponoći svi otić kući. Ja ne budi ljen okupim u par minuta ekipu (samo trojicu) i pravac prema sali. Došli u sali, a "Poštari" kad su nas vidli probljedeli su. Sačekali pauzu i krenuli se slagati s instrumentima. Dolazi jedan od Poštara do nas i napada me osobno da kakav sam ja to kolega da mu preotimam kruh, a da sam prije nepuna 2 dana odbio mladenca da mu sviram svatove. Ja mu reko, slušaj prijatelju, ja sam angažiran i sviram na svoju opremu, a ti se dogovori s mladencom i kumom kako znaš i umiješ, ne iteresira me. Ovi se pokupili bez isplate, a mi nastavili dalje. Bilo mi je malo neugodno jer stvarno nije fer prema ikome da mu preuzimam posao, koliko god da je loš. Ipak si je ovaj što ga je unajmio sam kriv što je uzeo tako lošu glazbu. Ujutro u 6 sati fajront, kad dolazi naplata, zadovoljni tapšu nas po leđima kako smo spasili svatove i odsvirali više nego maestralno. Inaće zaradili smo po željama pristojnu lovu i prema nekakvom muzičarskom kodeksu bio bi red da snizim malo osnovnu cijenu, no ja za inat mu opalio duplo. Kad sam mu reko da će ga svatovi koštat 2.400 € problijedio je, al ko ga hebe, naučio se jednom za svagda da se muzika za ubuduće kapari najmanje 6 mjeseci unaprejed za svatove il krštenja. Uzeo sam pare i nazvao "Poštare". Dao im od te love 500 € za sramotu što su doživjeli što smo uletjeli kao puuunnnoo jača zamjena. Reko im, ubuduće ne uzimajte zalogaje koje nisu za vas. Rađe mi se obratite da vam pomognem nać gažu gdje možete svirat jer sa tih 200-tinjak naštrebanih pjesama svadbu ne možete svirat da se postavite na trepavice i možete isključivo radit samo na mjestima gdje neće bit narudžba. Poslije sam skonto njihov problem. Momci (iako već stari jarci) pokušavaju sve odsvirat i odpjevat u orginalu, a sviraju tek toliko da zarade nešto sa strane. Sad je već prošlo 6 mjeseci od tada i već sam ih malo posložio i unsinhronizirao, jer kakvi su bili danas su mila majka. Pola od njih je starije i po 10 godina od mene, al to su sve samouki "svirači" koji su donedavno svirali u podrumu uz bačvu vina il rakije. =)) Najbolje je sad kad nađu njih 5-orica posao za neku siću pa me zovu na ispomoć. Ja im kažem, kao prvo : momci sve te pare vam nisu dovoljne za mene, a i da ću sam pjevat i vuć čitavu noć mi se ne isplati da vam gradim ime. No imaju volju, napreduju ... šteta što su se muzike uhvatili ozbiljno muzike malo prekasno, jer sa 45-50 godina neće još dugo svirat, a kamo li uopće bit nešto traženi. |
Doziveo sam nesto slicno i ja, znam da sam spustio glavu i nisam pogledao ljudima u oci cjelu svadbu. To rusi autoritet koji si gradio dugo vreme i treba se izbegavati svirka s nepoznatima.
|
Hm,pravilo je,definitivno,ne upustati se u svirku sa ekipom koju ne poznajes kako rade,jer tako zaradjen novac zna izaci na nos.
I ja sam imao jedno takvo neugodno iskustvo.Radili kolega i ja Novu godinu koju smo pogodili jos u julu mjesecu sa jos jednom ekipom koja je sa gazdom pogodila honorar nezavisno od nas i koliko su rekli para toliko su i pogodili.Sve bajno...Međutim,15 dana pred svirku oni nam javljaju kako odustaju jer su pogodili svirku za vecu lovu u Hrvatskoj ali da ne ispadnu papci prema nama-nasli su nam zamjenu i da se ne brinemo.Ja bijesan:mad: Dali su nam kontakt tel.od tih likova koji dolaze u zamjenu (...bem ih dobre).Ja se cujem sa tim likom iz Zrenjanina da bar vidim sa cim raspolazu i sl.kad frajer opali da se hvali (u pitanju je on kako klavijaturista i njegova supruga pjevacica) te mi ovo,te mi ono,te ona snimila CD,te svirali ovamo te svirali tamo...bajka,reko jbt nikad lakse necu odraditi Novu godinu! Dolazi i taj dan,mi se upoznajemo 31.decembra dva sata prije svirke u restoranu koji je ugledan i koji ima probranu klijentelu.Meni je bilo jasno kad je postavio svoju klavijaturu,tad sam se skamenio,bio je to Roland prvi u E seriji (ne znam tacno oznaku)a lik NEMA POJMA da svira nego je donio pregrst floppy diskova a na tom Rolandu floppy disc se nalazi sa prednje strane tj.taman do gostiju!!!!Ona se obukla u takvom restoranu da joj jos samo fali sipka i striptiz pocinje.Krenuli sa svirkom,uzas,uzas i uzas!Njemu fajlovi izlaze kao na poker aparatu a nje nema ni u crnim ni u bijelim a o ritmici da i ne govorim.Radili smo malo oni,malo mi dok nisu dosle i prve sugestije gostiju preko konobara da pomenuti par sjedne i malo odmori a da ja i kolega nastavimo sa svirkom.Tako je i bilo dok njima u jednom trenutku nije dosadilo da sjede pa su se kao opet malo ukljucili u novogodisnji program.Ja crko,znoj pici sa mene,strava...Pusti on njoj nek fajl a ja zapalim cigaretu i stojim pored klavijature.Međutim,fajl pici jedno,ona pjeva drugo.Gosti gledaju onako unezvjereni sta se to desava,kada se ona okrenu prema meni,namjesti mikrofon i prodera se "sta to radis majmune..." Nikad u zivotu nisam udario zensko.Ali tad mi pade mrak na oci jer ja uopste nisam dodirnuo svoju klavijaturu i krenuh da je patosiram.Nikad necu oprostiti MOJOJ supruzi koja je tu bila i koja me je procitala te skocila i uhvatila me za ruku!!!Ja sam vec vidio kako pjevacicina perika ide na jednu stranu,ona na drugu a onda bi morao skociti na njenog muza koji bi je pretpostavljam krenuo braniti.U jednu ruku to je dobro sto se desilo,jer mozete misliti sta bi bilo-potukla se muzika na svirci.Tad sam otisao do gazde i rekao ako oni nastave sa svirkom ja cu napustiti lokal.Covjek je vidio o cemu je rijec,pozvao ih u kancelariju,isplatio im honorar (?)i rekao da napuste objekat..... I od tada za mene vazi pravilo-NE SVIRAJ koga ne poznas kako radi-definitivno!!!! |
Ja sam imao sličnu situaciju. Pozvao me mladoženja da mu sviram ja i moja 2 kolega još, ali traži i pjevačicu, a mi nemamo stalnu koja radi sa nama. Ja nekako na sve jade nađem neku, hajde sve ok, fino i lijepo. Došli ujutru počeli da pjevamo, kad je cura pustila glas, svi oni koji su bili nageli da popiju nešto ili da pojedu, stalo im je u grlu, a meni kosa ko da me je udarila struja napona 1000 V ... mladoženja me umalo nije prebio ... To je nezahvalno tako raditi ...
Ja sada majke mi kada zovem rako neku, tražim joj da mi preko telefona malo pjeva, možda je smješno, ali brate bolje i tako nego da mi dođe neka kalaštura i na karju ja kriv ... |
@fable
Moze li se znati kolega, koji je lokal u pitanju i mesto? A eventualno i koji je pevac u pitanju? |
ja radim u hrvatskoj i jedne prilike zove mene čovjek za svadbu dobio moj broj ja imam svoju standardnu cjenu ali to njemu puno upitam ga oćel damu dam broj od muzike koja je 1000 kuna po svadbi veli čovjek može ok reko ali ne zovi me kad krene svirka jer stara poslovica kaže koliko para toliko i muzike
veli samo nek drma ok i tu mi i završimo . samo da kažem da je to tražio otac od mladoženje ja sam zato zaboravio kad jedne subote radim ja zvoni telefon neznam broj javim se kad meni odma čovjek božiju majku šta sam ja njemu poslo neznam ni koje o čemu se radi kad je objasnijo ja se odvalim smijat to ti je gazda muzika za 1000 kuna to si tražio ja sam ti bio skup samo sam ga pozdravio i poželio lijepu zbavu i prekinuo vezu svi bi da se a da im ne uđe ima tih priča još puno ajd ova za sad ima ljudi koji neznaju svirat pa idu za džabe samo da budu viđeni onda sjebu i veselje i poso nekome ko može to odradit pošteno i za prave novce al protiv toga se nemože sebe ne računam u neke pjevačine al odradim evo u subotu sviro jedno veselje i iz te svirke dogovorim dvije sledeće svirke a valjda to nešto govori. možemo mi ovde i lagat jedni drugima al mi se čini da bi onda više lagali sebe |
@laky
mesto Kać kod N.S e sad neznam kako se tacno zove lokal nekada je tu bila kafana a nalazi se na izlazu iz Kać-a sa desne strane ukoliko se ide iz pravca NovogSada. A sto se tice imena tog nazovi "pevaca" neznam je li uredu da ga imenujem. |
Ako je na ulazu iz pravca Budisave, onda je "Pakic", a ako je iz Pravca NS, onda "Bozur" ili "ZAM."
A pevaca reci slobodno, ne verujem da je clan foruma i da ovo prati. |
E to je onaj problem sto se javlja kod tzv."gazda",bilo da je lokal u pitanju ili svadba.Svi se stisnu kad treba placati muziku,a kad mu upropaste veselje koje organizuje jednom u zivotu i za koje zove svojih 200-300 prijatelja i rodbine onda se udara u glavu.A,kao sto kolega rece,ti likovi sto idu dzabaka na svirku da bi bili vidjeni i sa velikim procentom vjerovatnoce da ih neko nalupa,obaraju cijene muzicarima koji dobro rade svoj posao.
Pokusali smo se boriti protiv toga,ali uzalud.Cijena je ta koja igra glavnu ulogu u svemu a posljedice svega tog je kao lutrija na ishodu dogadjaja. Kada se pojavila era aranzerskih klavijatura,tada su poceli razni basisti,gitaristi,pjevaci i dr.da kupuju ove klavijature i da glume tzv.svirace.Jednostavno,naucis kako se pustaju matrice i ozezi a na tipkama,kad ih posmatras kako glume,kao da sviraju bongose.To je jos i bilo podnosljivo...Sada su se pojavili razni lelemudi koji veze nemaju sa muzikom uopste a sa tehnikom pogotovo.Kod njih sve moze,oni pogadjaju sve gaze,oni sve mogu,oni ne razmisljaju o posljedicama.Kao drogirani... Ja se divim i jednoj i drugoj vrsti "umjetnika" na tome kako imaju muda izaci na javni nastup sa instrumentom o kome nemaju veze!!!Kako bi bilo da ja izadjem na nastup sa gitarom a nemam pojma da je sviram?Stvarno im se divim.A onda sa druge strane kad pogledam,oni zaradjuju skoro kao i ja na svirkama pustajuci matrice koje su pokupili sa neta ili dobili i za koje se cak nisu ni potrudili da dobro zvuce a ti Dragane ostaj do 4 ujutro sredjivajuci stilove,semplove i sl.sranja,vjezbaj i skidaj pjesme.Al mi je bar dusa na mjestu jer uzivam u onom sto radim vezano za muziku i za svoj instrument....A lelemudi?Docice valjda i nekad nekakav zakon koji ce regulisati zabranu play-backa na javnim nastupima pa ce i njima doci kraj.Bar se nadam.......~X( |
@laky
imas snimke tog pevaca na prethodnoj strani @gagy o cemu pricas? radi se o losem "pevanju" a ne o losem sviranju. p.s. bio sam na pomenutoj svadbi |
Ta sranja se skoro svakom dešavaju...
evo i moje priče koja se desila prije oko godinu dana:(malo je preduga, ali moram je napisati, izvinjavam se unaprijed moderatorima ako je preduga) Zove mene čovjek, i veli mi da li sam slobodan da sviram na bazenu (nije bitno gdje), kaže da će biti nekoliko pjevača, a gost večeri je Kalimero ( Nisam imao pojma ni ko je niti šta radi...). Ja bio slobodan pa pristanem, kažem cijenu i dogovorimo se. Dolazimo ja i moj brat (koji inače sa mnom pjeva) na bazen, postavim svoje instrumente, naštimam razglas(nije moj, ali je odličan) i krenem da obiđem malo teren da vidim ko sve tu ima. Razglas je donio neki stariji čovjek, kontam ja iskusan profesionalac, i vidim da svira na Korg PA 1X, ali kaže on meni da nećemo zajedno svirati, svako svoje... U tom trentuku sam pomislio: Bože, pomozi kako znaš, šta ću ja sa svojim Rolandom EXR 7 i TR 61, čovjek će me potopiti... Postavim ja svoje i odem sa burazom popiti koju dok dođem na red. Kalimero još nije stigao, pa na scenu kao prvi (i jedini do tada) stupa "umjetnik" po imenu "Mali ninđa"(jedan od organizatora), koji je snimio svij prvi CD i da ga malo promoviše. Vidim da "svirać" počinje kopati po nekim CD-ovima i ubaci jedan u kljavu. Kontam ja: PA 1X, a pušta matrice? E jebi ga... Daj pusti kakav ritam i odradi to kako treba... Onda nastaje užas: Pjevač nije pjevao uživo nego je pušten plejbek preko klavijature...ali...prvo: snimak je zvučio kao da je čovjek sjedio u buretu i pjevao, i drugo: samo sam zapamtio dio refrena koji je glasio:...ti i ja se slažemo kao cuko i mačka...:-O Pogledam ja buraza, on mene, i u glas izustimo: Majko mila, gdje dođosmo... U tom trenutku su neki gosti već napustili bazen, a ja sam imao nagon da sam sebe utušim u istom. Pjevać ja pjevao nekih pola sata, tekstovi i snimci sve gori od goreg... za to vrijeme smo ja i brat unijeli u organizam znatnu količinu alkohola i velim ja njemu: hajd otpjevaj jednu ne bi li ovo kako spasili... Nakon što sam ga nagovorio, krenemo prema bini (u pozadini čujem komentare od gostiju: ni ovi garant nemaju pojma). Odsviramo pjesmu i taman da napustimo binu, čujemo od gostiju da žele da nastavimo. Nastavimo i vratimo osmjeh preostalim gostima, dok nije došao kalimero. Kada je on počeo pjevati i izvoditi svašta na bini, ja umalo da crknem od smjeha (ko ga zna, zna o čemu govorim). Nekako sam preživio i to do kraja... Počnem pakovati stvari, kad dolazi konobar do mene, daje mi 20 KM (!) i kaže: organizatori su otišli, evo poslali su ti honorar... Bio sam spreman da prebijem te ljude do te mjere da u narednih godinu dana konzumiraju hranu na slamku, ali su zbrisali... Od tog dana novac uzimam unaprijed i ne radim ni skim koga ne znam... P.S. Ništa protiv Kalimera, on je svoje odradio kako treba (neobično ali zanimljivo) |
Svi smo imali slicna iskustva, ali ne mozes svaki put ni da izbegnes. Zvala me pevacica koja je pogodila proslavu mature, ja nikad cuo za nju (iako je ovo mala sredina i tesko da nikada nisam cuo za neku pevacicu). Isprica mi da je puna posla i da radi non-stop, da naredna 2 meseca nema slobodan vikend... Kad je pocela da peva, uzas. Svojim glasom topi celik na 100 metara udaljenosti. Sva sreca sto je drustvo bilo tako fleksibilno, pa je pevac zavrsio veliki posao, ona je otpevala mozda 20 pesama za celu noc. Jedino sto dobro izgleda i ima vrlo istaknute mlecne zlezde, sto je vecem broju prisutnih bilo sasvim dovoljno za dobar provod.
|
@sinisabar
Druze,da me nisi zamijenio sa nekim?Kakva svadba,kakvo pjevanje i sviranje?Ja sam pisao o necem drugom. |
Hvala BOGU ja jos takvih iskustava nisam imao.Uhhhh
|
Citat:
al nema veze,izvini.. |
Trenutno vrijeme na Forumu 13:13 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org