![]() |
|
KOLIKO kosta vasa svirka
ne znam da li je ovo dozvoljeno pitanje ovde ,al ne protivi se pravilniku, i slobodno ne morate odgovoriti ako ne zelite
-koliko trazite za vece u kaficu diskoteci kafani -koliko rodjendane,ispracaje krstenja i druga slavlja. -i naravno svadbe. (mislim na fixne cene,dakle ne za prijatelje i rodjake, i krizu :) bez naduvavanja cena, (na kraju krajeva postoje demo snimci :) -i molim vas da kazete koliko vas je u "ekipi" svima koji jos nisu poceli da zaradjuju ce posluziti nadam se,da im se ne bi desilo da ih gazde lokala teraju van kad cuju cenu ili da im se smeju. ako je tema neprikladna unapred se izvinjavam i obrisite je. cao svima |
Dozvoljeno pitanje, samo nzn ko ce odgovoriti i koliko izkreno... :)
Evo, da razbijem led... :) Dok sam radio, a ne radim vec vishe od godinu dana, nisam izlazio iz kuce za ispod 100e. Samo sam radio kafice. Nishta vishe. |
Evo da se prikljucim temi i ja.na pitanje koliko kosta jedna svirka danas je to tesko reci,
Ja evo mogu reci za trenutno stanje u Austria/Graz gdje trenutno zivim.dnevnica za jednu noc po clanu iznosi uglavnom 100 eura.-kafic,a svadba ili nesto drugo od 200 pa do +-.naravno sve zavisi od onog sta ko trazi moram nazalost reci da ima i muzicara koji se "trpaju" na bilo koji nacin,pa taman to bilo ispod svake normalne cijene,i tako da poslije kad kazes cijenu ljudi kazu da nisi normalan zaboravi reci da nas je 2 clana,i |
Kad radim sam 100e je minimala,a kada sa bendom svadbe i ostale interesante dogadjaje to je sex,uglavnom gledamo da ne izadjemo sa bar 100 po glavi fixa,ali ova godina je mnogo gadna pa bude nekad i manje 80-90,ali ispod nikako.E sad kad vam kazem da kod nas rade svadbe i za 40-50evra jasno vam je koja je borba postala,a da ne pricam za bankete,rodjendane ,mature itd. eto zvali su me na zamenu da sviram maturu i njih cetvoro rade za 120 ukupno,pa vi vidite,nema sta da se krije tako je kako je.Sva sreca pa sam svojim radom stekao dosta tzv. musterija koji me cesto angazuju ,pa plivam.
|
evo i ja da se prikljućim nas je 4 u bendu ovako otprilike ako radimo ovdje kod nas cjene su uglavnom od 400 do 600 eura nekad se potrefi i malo više a dalje kad idemo otprilike od 800 do 1300 eura pa opet zavisi kako kod koga....
|
kafice radimo nas dvojica za 100-120e (po 50-60),svadbe nas 5 - 500-600e zavisi...mada to je sve relativno.kako gde zabodes,evo sad radimo maturu ja i pevac za 200e,od pola 11 do pola 4,a opet ,pre neki dan smo radili zadnji dan srednje skole nas troje za 120e...znaci,otprilike gledas,malo i po iskustvu gde mozes koliko da ustipas...
( e sad,ja se uvek malo vise ogrebem od ostatka ekipe jer je moje ozvucenje,a Boga mi i to se placa,znaci ne delimo bas po pola nego se ozvucenje plati od 20-40e,zavisi od gaze a ostalo delimo ) |
Sviram u duo, naša tarifa svirke od 19:00 pa 02:00 je 100evra,a svaka ura duže je + 20evra..
Moja plaća sa jedne gaže se kreće 100-150,...Dosta se dobiva u narudzbama, to nas spašava...Al nije mi jasno kako neko može ić za 40evra svirat, ko je tu lud...Po takvim klavijature neću isplatit 30 godina i sviram gotovo badava...Ja se ispod ovoga ne spuštam, rađe ne sviram... |
joj druze ,ima ljudi koji sviraju i za 1.500 din ,jesi lud...ako neko nema posao stalni,samo se sviranjem bavi,jos ako je u malo nezavidnim godinama ,jbg...sta ce...kazes,ko je lud da ide da svira za 40e...pa ja sam ,jel ti kazem,pre neki dan radio za 40e,i sta sad ,da sam odbio gazu sedeo bi kuci...bolje 40 nego nista... i za to se naguzili jedva da nam daju ...klinci,sta ce...klavijaturu sam do sada isplatio 100 puta , sad radim,jbg...
|
Ej di su ona zlatna vremen :rolleyes:
Nekad sam mjesečno od 4 svadbe zaradio bogovsku mjesečnu plaću (skoro direktorsku), a sad ... strašno. Konkurencija je sve jača, razlike gotovo da i nema, pogotovo kad su nam na teren upali "keksaši" koji su svoj DJ performancu doveli do savršenstva i gotovo ih nitko ne kuži i ne čuje (osim nas sviraća) da puštaju i pjevaju uz matrice. Kužiš ih uglavnom po tome da su obično u bendu 2 kljavera sa dva brza sequencerska syntha, a nađe se tu i po koji LAP-TOP. S obzirom da se treba opstat na tržištu počeo sam raditi u trojci, skoro sve osim jakih i velikih svadbi. Tada otiđemo kao četvorka ili petorka, ovisi dal mladenci toleriraju ritam s aranžera. Ali ako je komplet bend, imam provjerenu četvorku i tada obično sviram harmoniku. Cijene sam spustio drastično tako da gažu (tezgu) sviram po 100-150 kn (25 €) sat (45 minuta svirke, 15 minuta pauze) po glavi i to ispada 100 € večer po glavi efikasne svirke + džaba piće tokom čitave večeri (mada nam i to sad spuštaju na 3 pića po glavi). Ovo je obično gaža u diskaću il na terasi elitnijeg restorana. Ako je disko sviramo od 11-03, ako je restoran onda od 21-01 (+/- pola sata). Zabave tipa (vatrogasci, lovci, malonogometni turnir, dan grada i sl. je 150 € po glavi za max 6 sati svirke + klope i pića kolko ti srce želi (obično se tada svi moji frendovi najedu za mojim stolom) :-) Krštenja, prva pričest, krizma ide po 200 € po glavi (dok traje, traje), al nije presing kao na svadbi, nego finjak 10-tak pjesama, pa pauza. Svadbe do 15 km od grada za trojku su po 900 € ili 300 € po glavi. Izvan toga ide na svaki km van grada putni troškovi po pređenom kilometru. Do 50 km - 50 € po glavi gore (150 € plus) Do 100 km - 100 € po glavi gore (300 € +) Do 150 km - 150 € po glavi gore, dalje od toga je cijena fiksna na 1.500 € za trojku + smještaj (450 € plus na osnovicu + smještaj) Pratnja na koncertu (ili gosta večeri) za čitav band je 15-20 % dogovorenog honorara glavnog pjevaća (ako je plaćen). Ako pjeva nekome džabe onda 200 € po glavi. Svirka van zemlje je 1.800 € za trojku + putni troškovi i smještaj (radi ATA karneta). U biti, jako teško se danas mjesečno zaradi više od 1.000 € po glavi. |
@medino
jeste, malo jesam bezobrazno napisao, ima ljudi koji nemaju drugi posao pa će svirat glavno da nešto je, ni nama uvijek ne cvjetaju ruže, al velim meni nije volja ić svirat za ukupnu plaću od 40evra... i mi imamo loše gaže gde se slabo zaradi al jbg šta ćemo...Nekad su ljudi s gaža radili vile na moru i šta sve ne, a sad..hm...Idemo pokrenemo nekakvu muzičku bunu koja će kazat da ne sviramo ispod 100e :) |
Ma kakva buna :rolleyes:
Već sad mi 80 % stalnih poslodavaca pizdi i njurga kako im je jeftinije povremeno napravit karaoke party i ako raja hoče sam pjevat će pjevat. Koliko njih samo "cvili" da kad plate nas, osoblje i porez da su u gubitku. A sad i ova zabrana pušenja. Ma nema stari više vajde. Prošla su ona dobra stara vremena. Zadnjih 5 godina mi se nije desilo da sam u ovo vrijeme bio 3 vikenda prazan. Pa uvijek je od petog mjeseca do nove godine bilo sve puno, a sad u krugu 50 Km ako 5 bendova radi. I to ne stalno, nego samo povremeno ako se najavi neko veće društvo. I onda te gazda zove po običaju u subotu oko 3 popodne ako možeš hitno doć do 5 da počneš svirat jer naravno bagra se nažderala i ponapijala, pa sad im treba dvorska luda za dernek. A kad mu kažeš cijenu onda ga hoće infarkt udarit. :mad: A najbolje su svadbe. E, čovjeće ne možeš vjerovat, nema više svadbe od 200-300 gostiju. Ono, tipična animir večera s cca 50-tak gostiju, i naravno oko 2 po ponoći fajrunt. :-O |
Kod nas su svadbe oko 300 gostiju male svadbe.
Takav je običaj. Ove zime su se dvije sale proširile tako da imaju kapacitet do 750 gostiju. Razlog je taj što su ljudima bile male postojeće... Cijena je inače za svadbe oko 1000 eura.Plus-minus... |
hahahahahahahahhahahahahaha =))
cast mi je biti na ovom sajtu..... Neki ovde vise zaradjuju od Colica.... :"> Bolje bi bilo da se tema zove KOLIKO BI VOLELI DA ZARADJUJETE... :lol: |
makikorg slazem se sa tobom,heheheheh
|
ne mogu konkretno odgovoriti jer cijena nikad nije ista kad su u pitanju svadbe ,rodjendani ili obicne zurke,prvo se gleda tko te zove da sviras ,drugo odmjeris iz kakvog je staleza slavljenik(npr svirao sam svadbu reprezentativnom fudbaleru Slovenije Vugdalicu i nije mu uopste bilo skupo 6000 maraka-tad je bila marka pa nas je pocastio sa jos po 200 maraka svakog clana a bilo nas5+Halid Beslic,Maja Marijana-Vili Resnik-Osman DŽiho,naravno oni nisu bili u cijeni moga benda),trece koliko ima pozvanih gostiju i cetvrto najbitnije koliko si usposobljen da kvalitetno odradis tu svirku odnosno koliko imas posla da bi mogao diktirati cijenu.eh sada da li je neko nosio baksis kuci u vreci kao sto sam nekadaa ja za vrijeme nase juge,pa mi zena kaze gledaj dosla vreca i hlace a tebe nigdje nema(kostur)a sada smo u bendu ja i moj sin Mirza i furamo midije i matrice i nemamo vise vrece nego imam jedan DŽEPIC na kosulji i nosim kuci baksis jer i ja sam nekada bio poznati muzicar a eto sada hebeni aranzerist koji ipak zna svoj posao.
|
@Makiorg ovde na sajtu imam mnogo njih koji zive u inostranstvu i te cene koj su napisali su za tamo realne,ja sam nekoliko puta preko svirao svadbe preko i cifre su bile 4 puta vece nego tu.
|
Uuuu,ala ste zadali temu,ova ce se razvlačiti jedno mjesec dana.Imao sam 21 godinu kad sam išao sa bendom u Kanadu i vratio se kući sa 10-tak iljada K dolara, a bio sam tamo dva mjeseca a svirao dve svadbe i nekoliko *koncerata*,ostalo -život.Vratim se kući i kupim audi jaje,glavna faca u malom gradiću.E to je bilo davno,ali ni tada ni sada nisam birao svirku,jer ja se držim onog starog pravila*bolje vrabac u ruci nego golub na grani*i nešto se nakuka.Slažem se da ne treba ići ispod cijene,i nivoa,ali mora se biti malo fleksibilno,pogotovo u ovo najje...... vrijeme.Osim toga nevalja kabalisati,i još uvijek se može zaraditi solidna lova u odnosu na druga yanimanja,ja i uplacujem redovne obaveze,a dokle ću neznam.Uglavnom velika većina muzičara baca bombe.Vredan radnik ne odbija posao,ako treba i za džabe,jer danas se vrlo tečko dolazi do posla,a mi smo zadnji u *lancu ishrane*.Ja i mam običaj reć da smo mi muzičari kao one zelene žabice što predskazuju kišu,ako ima narod,bice nešto i za nas.Pozdrav svim kolegama, a moj savjet maldjim kolegama ,naravno drugarski,i ja sam ga usvojio od starijeg,**od birača nikad dobra je...!
|
@svrakan
Jesto to ali je i zivot preko daleko skuplji, a za uslove rada da ti ne pricam. Maratonske svirke! |
Ma znam ja to,ali nekima tu nije jasno,ta lova je tu ogromna, a tamo kod vas prosecna zbog standarda i skupljeg zivota.Pozz svima,bitno da ima posla,jer kad posla ima ima i para.
|
Jel smiješno mojih 1000 eura ?
|
Ma,nije Mario.Nena smisla da prasići i janjci na svadbi budu skuplji od muzičara.Ja sam znao reći cifru,pa ljudi upitaju :˝Šta je to toliko,brate,ja ću za te pare dovesti band od 5 muzičara+pjevač i pjevačica?˝I ja mu,naravno,kažem da dovede.Nakon par dana se sretnemo,a on će : ˝Mater im jebem,rastjeraše mi svatove odmah poslije večere.˝I ja mu odgovorim da to tako treba,kad je šu...(znate već kako mi u Bosni zovemo takve ljude)Nikad ljudima neće biti jasno da je na veseljima najbitnija karika-MUZIKA.Razumijem ljude koji žive samo od svirke,ali,ne bi li se upravo oni trebali boriti za veće honorare?Kod nas je,na žalost,obratno.Upravo oni sviraju pod svaku cjenu.A,ako sam sebe ne cjeniš,neće ni drugi.Dosta ljudi neće ni da ih angažuje,kontaju,kad su jeftini,i ne vrijede.Da,kad radim sam svirku u kafiću od 20,30-23,30 dnevnica mi je od 50-100 evra,u zavisnosti od veličine lokala,a svadbe i ostala veselja 150-200 evra po članu benda(zabave nikad ne radim sam).Toliko.Pozdrav!
|
Citat:
-znas li da je beograd najskuplja prestonica u evropi?? -znas li da se stranci krste nasim cenama??znas li da postoji monopol u srbiji? -znas li da je zejtin ovde od 94 do 115din a u londonu 74din? -zasto svi imate predstavu tamo napolju je skupo a ovde jeftino??? -u braceloni u ZARI dzemper je brate 12e!! u novom sadu u bazaru 30!!! da ne davim dalje.. -ili subotica nije u srbiji :D pa kako mozes nivelisati cene ovde i napolju, ta lova ni ovde nije nista..a mos misliti neko ko svira ili radi za 1500 din ceo dan? boze kako ljudi ovde zive uopste |
Momci, ajde smirite malo strasti!
Nije cilj ove teme da se sad prepucavate ko gdje živi, i koliko više ili manje zarađuje od drugih. |
Pa ni meni nije jasno čemu se Milanche007 i Makikorg smiju :mad: kad nisu izašli dalje od kuće. Kad čete momci biti više na gaži nego doma onda se javite. Ako su se osvrnuli na moj cijenik onda ima da im kažem da sviram već skoro 25 godina, da znam koliko vrijedim, i da sam do sada odsviro više svadbi i gaža nego što su zajedno odsvirali do sada i što će vjerojatno odsvirati: Dao im Bog da imaju više, no s obzirom da smo mi muzičari pred izumiranjem sumnjam da će kako je krenulo još tko i uzimati kompletan bend od 5 članova za svadbu.
A što kaže kolega Svrakan je istina, cijena svadbe u Hrvatskoj je 50 % skuplja nego u BiH ili Srbiji. Pričo sam s dosta bendova iz BiH koji dolaze s veseljem svirati kod nas, ne samo svatove nego i tezge. Eto, kod mene radi jedan bend iz Banja Luke u narodnjačkom diskaču i kažu da im se isplati dolaziti svaki vikend jer da zarade za jedan vikend ko za tri vikenda u RS. A moj cijenik je meni realan i predstavlja barem prosjek što se tiže grada Zagreba i zagrebačke županije, jer ima bendova koji bez pardona deru svadbu po 2.500 € samo tako. Istina jako su kvalitetni, ali u doba današnje krize i recesije :rolleyes:. I mi smo donedavno derali standardno 1.800-2.000 € (za 4-5) svadbu pa smo spustili baš radi toga što ljudi nemaju više novaca. Onda rađe idem na kartu da imam sigurnan posao i barem 250-300 € start pa ako ima bakšiša još bolje, nego da nabijem foul cijenu pa sjedim doma. Eto, jučer sam pogodio svadbu za deseti mjesec za trojku (s aranžerom) za samo 750 €, ali bit će oko 200 gostiju i računam da ću barem još svaki zaradit 100 € po glavi na željama minimalno. Na kraju ću opet ja doć na svoje. Rekoh mu 1.250 € za standardan bend (5-orka) pa je poč'o kukat kako mu je to puno i da su mu dosta 3 svirača. Istina, naradit ću se više, ali kako sam reko ja ću na toj svadbi najmanje pokupit od gostiju još 2-3 svadbe i pokoje krštenje. Meni se isplati. Inaće ispod 50 € ne izlazim na svirku ni u bunilu (za 4 sata rada), i večinom je sistem pola sata do 45 min svirka, 15 min do pola sata pauza (ovisno koliko ima gostiju). |
Koliko para toliko muzike
Ja neradim več 6 godina,otkako mi je gazdarica odbila pišanje (ujedno i prilika za pauzu), moram priznati da je piva bila đaba.Inače tada je bila dnevnica ako se sviralo 3 dana tj. petak,su. i ned. 150,-€ po danu.Posle nas došli bugari (4 kom. i dvije pijevačice) valjda za istu lovu svi komplet i imali su jednu sobu za spavanje.
|
Citat:
:D i dve dobre cice i caoo balkane ..heheheB-) evo da se ubacim i ja.. sviramo sub 150-nedelja za 150e nas 3. petak nam je slobodan.i tako stvari stoje trenutno..kad vidim vase cene to nije nista.. al znam ljude iz komsiluka mog koji rade za 750din (ni 10e) tako da sam ja zadovoljan i previse.. |
Hardyy skuplji zivot ne znaci dzemper za 5 dolara ili ulje za ne znam ni ja koliko dinara,ja samo pricam ono sto znam da je tako,evo ti primer drugar zivi u Svajcarskoj svira petak subota ima po 300 e u kaficu na noc to ti je 2400 eura mesecno,a stan placa 1700 da ne pricam koliko jos da na rezije i komunalije,hrana i garderoba je tamo dzabe to svi znamo,ali ostalo je daleko skuplje.Mene licno ne jede sujeta ni malo nek radi ko za koliko hoce,ja sam za svojih 12g aktivnog rada izgradio sebe i kao muzicara i kao coveka u smislu da me znaju ljudi i kada me angazuju znaju sta dobijaju,e sad neko pusta matrice ,neko kombinuje neko radi ovako,onako,neko radi za male pare neko za velike,u sustini je bitno znati gde ti je mesto i koliko vredis,a najbitnije je znati se dobro prodati.
|
svrakane drugi deo tvog posta postujem i slazem se,medjutim mislim da je mozda kirija skuplja ali komunalije nikako.
uzmi u obzir nasu prosecnu platu od 260e i njihovu od 2600e.a svakodnevni troskovi isti u bilo kojoj sferi zivota pa cak i skuplji,znas i sam,sta da ti pricam. kreni od muzicke opreme,tehnike,automobila,hrane,cene komunalija (sve to jer je zestoko ocarinjeno i pretezno 1 uvoznik po artiklu,dakle nema konkurencije) ,takse i poreze da i ne pominjem,moj primer (univerzitet u becu ,cena: 1400e - sve uracunato,pravni fakultet novi sad - 90000 nista nije uracunato,nisu ni za poredjenje).. cak iako je skuplje kod njih (a znamo da nije) svakako nesrazmerno je skuplje u odnosu na plate i dnevnice,slozices se. bokte al sam otisao od teme :-O..izvinjavam se |
Evo malo da se vratimo u stvarni svijet...
znaci neke kratke svirke po 50 km, a vece po 100 km, po glavi. ja ne znam ko vama daje tolike pare ono cifre 1000 e itd... |
Tako je vratimo se temi.Ne bi ni otisli da neki nisu krenuli u drugom pravcu.
|
*ebes pogodbu ako nema baksisa, meni se znalo desiti da odem kod covjeka dzabe ( zato sto znam da covjek nema), i bude baksisa bruka, znaci ne igra ulogu...
|
Ja sam samo reko da mi je drago da zaradjujete puno za razliku od nas smrtnika koji nismo izasli dalje od kuce...A ako se neko pronaso u tome to je njegov problem...
Ja najvise volim da sviram u sobi mami i tati,a jednom su mi dali i na jednoj svadbi gde sam bio gost da malo sviram-to mi je ujedno bila i najaca tezga u zivotu i ponosim se time...Kad porastem i ja cu da sviram za 100,200 i 1000 evra...Toliko od mene ... pozz =)) |
ja mislim da sve što je preko 150,-€ je ili loto ili šuplja.Naravno da se svadbe mogu dobro pogoditi to je stvar pregovora a da neko u kafiču daje pazar za muziku mi malo nelogično, bilo to u exyu,švici,njemačkoj ili austriji.Moje bivše kolege u bosni sviraju za 50 km ili 25€ po kafičima i kažu da su zadovoljni a što se tiče životnog standarda naravno da je na zapadu uvijek bili lakše ostaviti par milja nastranu ili kupiti sebi auto nego u ex-yu,-čak i u pufu je jeftinije na zapadu.
|
Citat:
|
Tako je,smirimo se malo ;)
Evo sljedeća svirka mi neka pričest, za 100evra, ako ne dobijemo nešto pored toga, ići ćemo kući svako sa 50evra i bićemo razočarani sa malom cifrom, tako je kod mene...Nije da smo uvijek zadovoljni, al dakako ne treba se podsmijavati... |
Ko koliko zaradjuje
Ljudi ,nije samo kod vas slabo placena svirka ,ovde u Austriji se isto svira za po 50€-60€ maximalno za vece...
Ne tesim se time ali cinjenica jeste Nije Mozart umro od starosti vec od gladi....... Pozdrav |
@ Makikorg
:lol:. :-h |
Onih 1000 eura se odnosi na bend,Nije bitno koliko ljudi.
Tri ili šest... To je cijena koja može biti i veća i manja za dvjestotinjak eura. Prije petnaestak godina imao sam na gaži 500 eura za vikend,ili su bile marke ,ne sjećam se... A svirao sam nekad i za 30 eura veče... Onaj tko se bavi muzikom neće se iznenaditi ovim cijenama. A onaj tko se planira baviti muzikom ,neka pročita i neki zaključak sam izvede ;) |
@ Romario
Vjerojatno su momci mislili da je istaknuta cijena po pojedincu. Ali kad kažem cijenu od 1.500 € za petorku za svatove, još mi se čini i malo. Što ti je 300 € po glavi za 15-16 sati rada. Ako nema bakšiša to je jadno. Meni je to 1/5 netto plaće. Slabo ! |
@gega
ne želiš valjda reć da ćemo mi muzičari biti gladni :) da je mozart svirao narodno (folk) ko zna de bi mu bio kraj :D |
Trenutno vrijeme na Forumu 13:09 |
|
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org