![]() |
Transponiranje
Nadam se da cu dobro formulisati pitanje..znaci ako imam akorde recimo Am Dm Am..i sada transponujem u odgovarajuci tonalitet..da li idalje sviram po tipkama koje su inace A mol ili ga moram traziti u tom transponu?? nadam se da ste shvatili,pozz
|
Pa ako sviraš u Am, i ti želiš prebaciti svirku u Cm (znači TRP +3), tvoji prsti i dalje ostaju na harmoniji Amola!
Nadam se da sam shvatio.. ;) |
Mislis dali ako transponujes akorde koje sviras sa levom rukom primer od Am u Dm dali treba i solo koje svira desna ruka da transponujes?
Naravno da treba! Ako prvi akord mesto Am transponujes u Dm (to je +5) onda i note koje svira desna ruka transponujes za +5 Dodato: Ustvari ispravka nisam shvatio jasno pitanje!!! Ako radis to preko transpose opcija na sajzeru onda ostajes u taj tonalitet. Gore sam pomislio na nesto drugo! |
transpozer i služi da sviraš u određenom tonalitetu ,a transponuješ gdje želiš. prosto ko grah.+ ili - ,svejedno.
primjer: sviraš "a" transposer je +2 ,čuje se "h" sviraš "a" transposer je -2, čuje se "g" |
aha uredu..hvala vam..
|
samo transponujes,i ostajes na istim tipkama!!
|
Kolega izvini sto kasnim al ja bi ti preporucio da ne koristis to rade se nauci svirat iz svih dureva i moliva i kasnije ce ti bit puno lakse odsviras sve al najvise ce ti to pomoc kod improvizacije tako da to koristi samo kod jaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkko teskih pjesama.
|
skroz losa navika nemoj niposto to da radis nego uci sve molove i dureve.
|
Ma ni sa jednim solom nemam problema za odsvirat ga..znaci desna ruka.. ali nikako da svarim lijevu..mislim znam sve akorde gdje su i kako se hvataju ,ali kad treba nesto skinuti ili recimo poceti iz nekog drugog tonaliteta , onda se pogubim skroz..
|
koristi ga slobodno osim ako ne sviras u filharmoniji.
bolje nauci jos 100 pesama, nego sto ces 10 uciti iz raznih tonalititeta. ja znam da sviram 4-5 skala, i nikad nisam imao lose iskustvo sa transpozerom ama bas nikad. niko ti nikad nece prici i reci "u svaka cast ovu pesmu znas da sviras cak u 3 tonaliteta" nego ti daju 50e, pa ti ako ne znas pesmu, moz da se slikass..i dzaba ti sve |
Trenutno vrijeme na Forumu 18:10 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org