YU-MIDI Muziki Portal - Muziarski forum

YU-MIDI Muziki Portal - Muziarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Tehnike i teorija (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Bugarska improvizacija (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=17406)

djavolak 08.02.2011 14:40

Bugarska improvizacija

Primetio sam da Bugari imaju poseban stil sviranja improvizacije kada sviraju njihova Hora,ubih se pokasavajuci da skinem nesto slicno pa ako bih mogao neko da mi kaze koji su to tonovi evo jedan primer

орк. Веселина - Хоро на живо
You need to upgrade your Flash Player
poslusajte deo od 0:55.

Milan$ 08.02.2011 14:42

ludi bugariB-)..koji je ovo ritam uopste?:D

Boban010 08.02.2011 14:48

4/4

turbo72 08.02.2011 14:48

Druze tu nema pravila, sama rec IMPROVIZACIJA ti govori da improvizujes svirku.Znaci to sto ti pokusavas da skines nije lose ali radi se o slobodnom trenutnom izvodjenju. U principu ovakve improvizacijecujes da prolaze kroz sedmicu ili dur, moze biti i mol, sa popularnim zabicama trilerima, povratnim tonovima (postapalicama ) i td...Neznam da li sam ti ikako bio jasan ;)
Dodato:
Ritam je popularna bugarska racenica i nije kako je kolega ispod napisao 4/4 vec se pre moze izbrojati kao 3/4 tj triola.

Boban010 08.02.2011 15:03

Oces da kazes da je Walzer?=))

nesaband 08.02.2011 15:48

Bobane,pa jeste valcer,3/4=))

E turbo turbo,odavno se nisam ovako slatko nasmejao:lol:
Dodato:
Bobane ovo je TURBO VALCER 3/4 :lol:
ne mogu da verujem da nisi znao!!!!!

Ace 08.02.2011 16:41

@djavolak

Daleko od to da je 3/4 i daleko od to da je racenica. :lol:
4/4 je i Horo je kao sto u naslovu pise

E sad za zal nekako otkad sam clan malo sam ljudi sreo da sviraju ove bugarske stvare. :(
Ajd ja cu da pokusam pomoci.
Prvi deo improvizacije je iz E (sad neznam kako da ga nazovem, neka bude E oriental jer je najslicni). Sviraj kroz tonove E, F, Gis, A, B, H, C, Cis, D, E ...... ovo je ono sto dolazi u obzir. Trilere moras uvezbati a muzika ... improviziraj, sve sto ti padne na pamet. Trebas biti dobro naslusan.
Oko 1:20 mislim kad prvi put menja skalu prelazi u D. u D sviras kroz tonove D, F, Fis, Gis, A, H, C, Cis, D ...... Posle premesta se u C, ista skala kako ova , samo ovo sto sam pisao je iz D ti spusti se za -2. Ima jos premestanja al evo ti ovo za pocetak, probaj svirati pa kako god zvucalo. S vremenom ce doci sve na svoje mesto.
Pozdrav

djavolak 08.02.2011 18:09

Hvala Acekorgu i svim ljudima dobre volje na pomoci,mnogo mi znaci tudje misljenje kada su ovakve stvari u pitanju!!!

Simke 08.02.2011 20:23

...gde im je tacka i zarez...:S?
@djavolak
nadji na forumu "muzicari vanzemaljci"ima nesto sto sam uploadovao kako bugari sviraju...nemozes da ih navatas gde im prva,a gde druga!

aleksandar72 10.02.2011 00:02

Tacno da nije "Rachenica", poshto kolo nazvano Rachenica se uvek svira u 7/8 ili 7/16...samo ne znam kako ste izbrojali 4/4 kod ove improvizacije??
Tema je PRAVO BLGARSKO HORO (Pravo Bugarsko Kolo) u 2/4 ili bolje receno u 6/8!
2+2+4+4..."tak tak, tak tak, takata, takata u 2/4 taktu, ili takata takata takat takata u 6/8 taktu...akzenat "triole" u taktu prave zabunu ;)

Trenutno vrijeme na Forumu 22:48

Forum Yu-Midi.org pokree vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zatiena od strane www.yu-midi.org