YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   IT Sektor (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=23)
-   -   PC ne daje znakove zivota (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=24365)

yamahapassion 16.12.2012 11:48

PC ne daje znakove zivota

Hajde da postavim ovu temu, mada sam se vec oprostio od kompa, ali zivo me zanima sta se desilo... Imam jedan stari komp (cirka 8 godina) sa ne bas nekim performansama, ali stajao mi je kod klinaca u sobi, i sluzili su se s njim do pre neki dan. Onda je tu u mom mestu nestalo struje na 20ak min. , i mala kad je htela upaliti ponovo komp, nikakve znake zivota nije davao od sebe... posumnjao sam prvo da je riknulo napajanje, pa sam zamenio, stavio jedno koje radi, ali opet isto. Znaci, kad upalim ne cuju se ni oni ventilatori da rade, ama bas nista... Za neki eventualni popravak ne bih ni da pitam, da njakam ili zamenjujem nesto na ionako starom kompu, ali me zanima sta je eventualno tu moglo da se dogodi da je komp tako riknuo da se bas nista ne desava kad stisnem power button. Ni bipa, nista...

nikadvisekorg 16.12.2012 11:53

proveri prvo da nije neko od klinaca isključio prekidač koji se obično (ako ga ima) nalazi iza kod mesta gde ulazi kabl za struju, a ako nema nikakvih simptoma da se nešto dešava 99% je riknulo napajanje. To nije nikakva investicija najviše 10e može da ti odnese, pod uslovom da nije još nešto.

sinisa 16.12.2012 13:04

Moze da bude i maticna ploca mada ne mora da znaci. Proveri prvo dali si sve dobro spoio. Kad nestane struje zna dosta puta da se desi da napajanje tako reci blokira nece reaguje kad dodje struja vec moras da ga sikljucis iz uticnice na par sekundi i kad ga ponovo ukljucis onda radi normalno.
Vrati staro napajanje pa probaj.

Kad stisnes taster za paljenje pogledaj dali na sekund zavrti ventilator procesora?

smuchac 16.12.2012 13:24

Na konektoru napajanja ukratko spoji (napravi na oba da budes siguran da rade), zelenu (ima samo jedna) i bilo koju crnu žicu. Možeš s komadićem žice,spajalicom za papir u ukopčaj u struju... Ako rade,rade... :D
HDD je najvjerojatnije ostao živ kao i memorija,optika,procesor, a ploču možeš 99% bacit u smeće. Jedino provjeri kondezatore da nisu piškili ili se napuhali. Ako su oni to je trošak od 1€ uz malo posla a ako nisu oni,bacaj,ionako je odradilo svoje. Ne nosi neprovjerenim "majstorima" koji lako natrpaju još kvarova kojih nema. ;)

zaki1 16.12.2012 13:37

Ja sam imao isti problem,elektrolitski kondezatori na maticnoj ploci su se naduvali i napukli,mislim da sam video 7 komada,ali comp. je bio vec odradio svoje pa sam uzeo drugi ,a ako i bude potrebe da se menjaju imaj na umu da je obicno "dupla stampa", na maticnoj ploci i stoga nije bas ni jednostavno da se menjaju.Poz.

sinisa 16.12.2012 16:11

NIje obicno nego uvek je dupla stampa na plocama. Kad dolazi do problema sa kondenzatorima to se primeti par meseci ranije,ponekad nece da podigne sistem iz prve nego se pogasi kao kad se restartuje pa pocne iz pocetka ili mora par puta da se stisne taster za pokretanje.
Ne moza da se desi da odjednom otkazu i gotovo.

yamahapassion 16.12.2012 20:30

prekidac na zadnjoj strani kucista je na 1, znaci nije do toga... napajanje sam vec zamenio i spojio sve kako treba i nece.. cak nece nimalo zavrti ventilator.. nesto je gadno otisli, izgleda je to sto vi kazete maticna ploca, tako da ide u smece... a i odsluzio je svoje 9ta godina :D nema tu pomoci, samo dzabe da se nerviram. hvala svima na odgovorima.

nesaband 16.12.2012 23:00

Sacuvaj hard,optiku i memoriju.ostalo baci ako neces da se zezas da ga nosis kod majstora,mada ja imam utisak da je neka sitnica u pitanju i da bi to moglo vrlo lako da se popravi.E sad ako ne znas onda nista,bacaj ga u smece.

zeljko 17.12.2012 05:55

Odalami ga koji put nogom prije nego sto bacis mozda proradi...Ja uvjek tako uradim i desi se ponekad da opet proradi:lol:Ako ni to ne pomogne povadi djelove koji valjaju kao sto rekose a od kucista mozes napraviti gril za grilanje kad dodje proljece hehee

zaki1 17.12.2012 10:36

@ Sinisa; pozdrav i u pravu si nije odjednom ni kod mene ,zaboravio sam to napomenuti,vec prije toga poceo je odjednom iznenada da se gasi ili da tesko dize sistem,zapravo sve ovo sto je Sinisa vec spomenuo,samo toliko,poz.

Trenutno vrijeme na Forumu 05:35

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org