YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Tehnike i teorija (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Jedan triler - prstomet pitanje (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=8497)

SubSonic 14.03.2009 01:50

Jedan triler - prstomet pitanje

Pozdrav svima,

Imam jedno pocetnicko pitanje (posto sam se skoro dao u vezbanje trilera).

Radi se o trileru: F, F#, F, D# na koji se onda (valjda) vezuje D#, F, D#, D, C. Znam da je ovo verovatno elementarno, ali nikako da pronadjem praktican (pravilan) prstomet za ovaj prvi deo, tako da se lepo moze nastaviti drugi. Ili rotiram ruku, ili gubim ritam (treba biti u tempu cca 136 bpm). Doduse, nemam pojma ni koja je ovo vrsta trilera... :">

Kako biste vi ovo odvirali, kojim prstometom?

Unapred hvala.

tesla 14.03.2009 02:09

3432 34321 ne znam ni ja koji ti je to triler ali jeddini po meni logican prstored je ovaj...
pozzzzzzz

SubSonic 14.03.2009 02:23

Uffff... znao sam... :D

I ja sam razmisljao o tom rasporedu, ali mi je bas tesko upotrebiti 4. prst... ali neuvezban je tako da mislim da je to problem. U svakom slucaju, sad sam dobio potvrdu i sad samo treba vezbati.

Hvala puno!

PS.
E da znate kakve sam sve kombinacije prstoreda probao, odma' bi me banovali sa foruma zbog svetogrdja :D

tesla 14.03.2009 02:41

samo vezba care nista drugo a evo bas probavam kako to moze i ovo je jedino po meni normalno
pozzzzzzzz

gjoko 14.03.2009 11:23

tesla je u pravu samo tako nastavi....

Dell 14.03.2009 14:43

u kojem kolu ili pjesmo konkretno imas taj triler, sad sam gledao mozes i 2322, ali bolje i zbog prstoreda i tehnike 3432, ali bitno mi je da mi kazes u kojoj pjesmi ili kolu posto ne znam sta ide prije ili poslije pozzz

tesla 14.03.2009 15:04

4dellboy
koliko mi je poznato nkada se ne svira istim prstom dva puta za redom i to bi bio nepravilan prstored...

x3meSRB 14.03.2009 15:05

Ako ne vezbash za takmicenje u klasicnoj muzici, onda ti je napravilniji prstored ili prstomet onaj koji ti je najzgodniji da izvedesh tu stvar, ja sam se jednom lomio oko takve neke gluposti i pitao jednog doktora muzike koji mi je odgovorio bash to isto.... tako da i danas primenjujem taj savet... i mnogo mi je lakshe :-)

p.s. mozzart je u nedostatku prstiju cak odsvirao nosem poslednji ton iz svoje kompozicije, pa sto ne bi i mi..... prost primer za te nepravilnosti vam je Amza Tairov, covek koji svira po nekom svom prostoredu pa sad vidite da on svira s nekim drugim prstometom to ne verujem da bi zvucalo tako..... pozZ.

SubSonic 14.03.2009 15:38

Pojma nemam odakle je triler, cuo sam na radiju, pa zapamtio melodiju...

Nije problem koristiti bilo koji prstored, probao sam kombinovati svasta, medjutim javlja se problem cistoce i brzine. Do nekog tempa se takav triler moze svirati bilo kako, ali kad se ubrza gubim na brzini, a i gresim (a uz to ruzno izgleda). Inace mi je triler na 3. i 4. prstu ocajan (ili bolje reci nikakav).

romario 15.03.2009 22:34

Vježbaj treći i četvrti prst deset dana i riješeno...;)

Trenutno vrijeme na Forumu 17:15

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org