YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Kutak za harmonikaše (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=30)
-   -   klavirka ili dugmetara (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=9129)

saki1 27.04.2009 21:08

klavirka ili dugmetara

Nesto me interesuje da li ima razlike izmedju harmonika dugmetare i klavirke??
znaci da li ima i zvuku, toplini zvuka itd?
naime cuo sam od jednog harmonikasa koji svira uglavnom sevdah
da puno bolje svirat na klavirnoj harmonici sevdah nego na dugmetari,
posto nisam svirac dugmetare a nisam je nikad ni probao pa eto ako neko zna neka objasni!!
ja predpostavljam da bi zvuk trebao biti isti ali opet bolje da pitam!

Dell 27.04.2009 21:21

ja sam isto cuo to, ono zbog toga sto su crne tipke vise nego bijele, da je sladji zvuk, ali opet, nema to neke velike veze, pogledaj recimo majstora Tufu i legendarnog nenadjebivog maestra Jovicu Petkovica i pokazi tom svom harmonikasu pa ga opet pitaj :D

Tufo i Ramiz - Nigdje zore ni bijela dana (uzivo)
You need to upgrade your Flash Player

Jovica Petković u Orebiću
You need to upgrade your Flash Player

shtimerserviser 27.04.2009 21:31

saki 1 Tonovi su tonovi i kod jedne i kod druge. Bitno je ko svira na nju i koji harmonikash koji stil vishe ili bolje svira. Dakle i na istoj harmonici da sviraju vishe harmonikasha istu stvar, zvucila bi drugacije, bez razlike dali na klavirnu ili dugmetaru.

saki1 27.04.2009 22:01

pa i ja sam predpostavljao da nebi trebalo biti razlike u tonovima ali opet mozda u razlici klavijature.

shtimerserviser 27.04.2009 22:53

saki1 Nisime do kraja razumeo. Primer: Na tvoju harmoniku svirash odredjenu stvar.Sviraju posle tebe i josh nekoliko harmonikasha istu tu stvar.Kod svakoga ce razlicito zvuciti tvoja harmonika/ili bilo koja na koju ce se svirati/Znaci : Sve ce opet zavisiti ko i sa koje znanje kako teoretsko tako i prakticno raspolaze svaki harmonikash pojedinacno. Ukratko toliko.Pozz

saki1 27.04.2009 23:17

razumeo sam! sve zavisi od onoga ko svira i kako svira!

saki1 06.05.2009 22:47

zanima me koliko je tesko nauciti dugmetaru svirati, ako si do sada svirao na klavirku??
da li se moze lako nauciti svirati dugmetara?
i je li lakse svirati dugmetaru ili klavirku??

gega 07.05.2009 01:25

Ne znam sta je teze samo mogu reci ,ja sam poceo sa dugmetarom
(nije bilo druge)
i to odmah nepravilno..:lol: pa sam presao na klavirsku i ubrzo na Klavijaturu
sto mi je bilo ogromno olaksanje. Sada vise nebi ni pokusao da sviram dugmetaru.

Dell 07.05.2009 01:30

kazu da je teze naucit, ali kad naucis boli te neka stvar znas jednu pjesmu iz svih pozicija svirati, a mi klavirci nema nam druge nego da lomimo prste i da se veremo po crnim tipkama :lol::lol: mogli smo se mi klavrci odsad zvat planinari :P

shtimerserviser 07.05.2009 08:11

saki1 ! Koliko je teshko nauciti dugmetaru, je relativno pitanje, zavisi od coveka, kako i za bilo koji drugi poso.Bitno je samo za pocetak izvesno vreme da te neki pravilno usmeri. Buduci da svirash na klavirnu, grubo receno znash vec 3/4 na dugmetaru, preostaje ti samo klavijaturu nauciti.Zatim je razlika velika kako prednost od klavirne.Svaku stvar mozesh svirati na isti nacin skoro u svim tonalitetima, bez razlike durska ili molska, rastojane je blize,skoro sve stvari mozesh svirati u terce ili sekste/ zavisi i od brzine/ Na neki nacin moze se komparirati sa BASOVSKU stranu. Kako shto hvatash C-dur, sve dureve hvatash isto.Kako hvatash c-moll , tako hvatash sve molove.Dakle: kada naucish bilo koju pesmu ili kolo, mozesh ih svirati od bilo koji tonalitet.Znaci da je lakshe svirati tugmetaru, ali je potrebno nauciti, KAKO I BILO SHTO DRUGO. Pozdrav

Trenutno vrijeme na Forumu 05:34

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org