Pozdrav Aco! "Low Cut" se koristi generalno - kada je to potrebno, kad primijetis da ti instrument ili vokal "drombulja", a to znaci i onda kada nema "bas"-mikrofonije.
Shure SM58 ima "uzu" zvucnu sliku sa izrazajnijim mid-bas i ne smetaju mu niske frekvencije. Beta je "sira" i a rezanjem na 75HZ, do izrazaja dolazi slabiji po intezitetu "mid bas", a sto nije slucaj kod SM58.
Ako se LowCut koristi generalno onda je uvek potrebno kod vokalnih mikrofona na live nastupima,ili??
LowCut ili HIGH PASS FILTER je elektronski filter koji reze frekfencije na odredjenu decibelazu i frekfenciju.Fiksno kao sto si naveo primer sa 75Hz ili kod boljih sistema manuelno.LowCut je jedan 4 filtera koji se koristi u elektro akustici(LowCut,LowPass,BandPass i Notch filter)
Nagib frekfencija koje rezemo(ili propustamo) je ovisan linearno od dBla i logaritamski od opseg frekfencija.
Znaci to je toliko jednostavno i logicno....nema tu nikakvih promena frekfensija,samo se reze nista drugo.A zasto se reze?Samo zbog frekfencije koje nemaju sta da traze u kompletnu tonsku sliku,takozvane negativne frekfencije,koji najcesce dovode do nezeljenog feedbacka.U to spadaju i frekfencije koji mi proizvodimo tokom nastupa a koji ne dolaze iz nase glasne zice.
U midbass frekfentnom opsegu Shure SM58 i Beta 58 su skoro identicni!
Da li si primijetio da "tankim" i zenskim vokalima "u prosjeku" bolje lezi SM58? A zasto?
Prvi put cujem i necu da komentarisem,totalna zabluda.
Bas sam na to i mislio - "peglanje". Novi mikseri "peglaju". "Farbaju". "Kompresuju".... A ja to ne zelim.
Sa peglanjem sam mislio dizanje i spustanje odredjenog frekfentnog spektra,sta je i neminovno,nista drugo.Za "farbanje" i "kompresiju" postoje druge uredjaje.
Izvini prijatelju, ali totalno pogresno. To je stvar i "jednog i drugog". EV mikrofoni, koje ne volim samo zbog "boje", imaju bolji mid-bas od Shure mikrofona.
EV mikrofoni imaju bolju relaciju "cena-kvalitet" od SHUREa,zato ih rado koristim a da si naveo bar jedan model EVa,mozda bi se upustio u relevantnu diskusiju.Ovako....
Da li si ikad imao ispred sebe 10-15 mikrofona istovremeno prikljucenih na ozvucenje i maksimalno podesenih prema jednom vokalu?
Da
Hvala Bogu da posedjujem najmanje dvostruko toliko mikrofona,u sustini je to i moja profesija.Learning by doing!Svaki Bozji dan
Dogodila se "evolucija" ali u kvantitativnom smislu. U kvalitativnom - sve je otislo duboko dole.
Iako se sa ovim definitivno ne slazem,postujem tvoje misljenje.
Sta mislis koji je Fender skuplji i zasto:
jedan izguljeni, izlizani, sa istrosenim pragovima iz 60-ih ili jedan novi, sjajni,
Tu si me pogodio

Taj Fender ima samo mitolosku vrednost,danasnje high-end gitare su bolji u svakom pogledu!!A gitara sa istrosenim pragovima nema nikavu vrednost,osim muzejsku.E zato je taj Fender skuplji

Moj Music Man Luke Ball Family Reserve ce pojesti za dorucak svakog Fendera mitoloske vrednosti,svakako ako uzemo za parametar tehnicko-akusticke vrednosti gitare.Jedan podatak,samo da znas da ne pricam bez veze,posedjujem Stratocastera koji je iz 62' godine
Veliki pozdrav preko bare
Aleksandar72