Videti jedan post
Star 14.01.2010, 12:04   #9
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

@tesla
Naravno da se izgubi aftertouch odnosno njegova fukcija kako je proizvodjac zamislio jer dirka ne dolazi do kraja svog predvidjenog puta. Pod aftertouchom se podrazumijeva pritisak na dirku poslije prvog kontakta u toku trajanja tona. Kada se hod dirke drasticno skrati pomocu tog gradjevinskog materijala (letvi, aluminijumskih profila) sam kontakt nije ostvaren kako je proizvodjac to odredio, pa senzor koji je odgovoran za aftertouch nije propisno opterecen a samim tim i midi kontroler aftertouch ne salje midi podatke ka sound procesoru onako kako bi bilo potrebno. Midi podaci koje aftertouch salje su kao i bilo koji drugi midi podaci sa bilo kog drugog kontrolera i imaju 128 mogucih vrijednosti (od 0 do 127). Time sto je najniza moguca tacka hoda dirke uslijed postavljanja letve ili slicnih utenzilija drasticno pomjerena na gore aftertouch senzor ne moze poslati cijeli spektar vrijednosti (od 0 do 127) vec eventualno samo jedan njihov dio ako uopste i posalje bilo sta. Slican slucaj bi na primjer bio ako bi smo pored modulacionog tocka na pola njegovog puta zakucali ekser te ga savili tako da skratimo njegov put. Modulacioni tocak bi slao midi podatke ali ne u cijelom opsegu vec samo do vrijednosti koja je fiksirana onim ekserom. Tako ne bi smo mogli poslati vrijednost 127 jer tocak ne ide do predvidjenog kraja vec recimo samo do 60 ili 70. Potpuno isti slucaj je i sa aftertouchom a i sa dinamikom sa letvom.

@svirac007
Nemam ja potrebe za nikakvim samoubjedjivanjem a vjeruj mi da sam svasta vidio pa cak i te "poplicane" klavijature a budi siguran da vrlo dobro znam o cemu pricam. Naravno da Richard Clayderman kao i svaki drugi ozbiljni muzicar bira instrument na kom ce odrzati koncert ali ne zakucava letve u klavir vec jednostavno odabere onaj koji njemu najvise odgovara. I opet, vjezba, vjezba i samo vjezba. I na klaviru se svira i virtuozno i sa fenomenalnim trilerima a ti ljudi koji to sviraju nisu vanzemaljci.

Promijenjeno od tranzit (14.01.2010 u 12:06 sati)
tranzit je offline