citam sta se pise i deluje interesantno tj opsirna tema za diskusiju, neko voli ovo, neko ono...ali moj neki utisak da aranzer ipak treba da zvuci napakovano ipak je to masina, da se ne lazemo i stanimo cvrsto nogama na zemlju, ko zeli orkestar nek skupi ekipu i nek mu zapocnu glavobolje, oko kupovine zajednicke opreme, vezbanja, ovaj skino, onaj nije mogo zbog posla, onaj nemoz da dodje na probu jer mu zena nije kuci pa mora da cuva decu ili nema auto otisla mu zena...dodjes na svirku pa krene proseravanje po bini ko ce koga da potrpa sa harmonijom "ko da vise"....i tako dalje, a sto e aranzera tice od kad radim sam nemam takvih gore navedenih problema i nikad vise posla, zadovoljstva i para, masina radi svoje, zvuci kao CD e tu je poenta da ljudi misle da se radi o play backu zasto je to draz zato sto im se svidja i ne veruju u ono sto cuju a to da mi kaze imas da pustis, e i za to me bas briga ja znam da u sali cuje 3 coveka ostalih 97 od mogucih 100 gostiju su totalno gluvi i totalni antisluhisti jer njima je bitno da u odredjenom momentu nabodes psemu koja mu pase i koju ti trazi. Ako znas moz da sviras kao nogama ti si car ako neznas moze da zvucis kao 300 CD-a ti si naj losiji muzicar i nemas pojma..tako ja bar rezonujem ovaj aranzerski posao. A sto se tice jednog od postova da je malo glupo otici na svadbu sa aranzerom, nebih se slozio radio sam i te varijante pa niko se nije zalio cak sam vise radio takvih svadbi u zivotu nego sa bendovima.. tako da bitno je da se ima kvalitet i znanje posla..
Dodato:
evo malo off topic, tj jedno interesantno razmisljanje clanova jednog benda
Peva pevac i razmislja "jaaao mamicu im sta ovi seljaci sviraju sad kad ispevam jedan deo pesme pa zaje*bem ove iza pa nemogu da se skupe..."
Svira harmonikas i razmislja " jao sta sad svira bre ovaj klavijaturista ma*micu mu potrpava me ja sviram solo on preko mene kao konjina nemogu da sviram......
Svira klavijaturista i razmislja "sta ovaj harmonikas izigrava i ovi iza mene pojma nemaju sad kad prosviram neki fazon i neku improvizaciju pa nece se pokupiti 3 dana..."
Svira bubnjar i razmislja "sta bre ovi se tu nad*bavaju ko ce koga da potrpa, sta se prodaju ma sad cu ja njima da odsviram neki prelaz ili sinkopu ima svi da poispadaju da im se smeju.."
Svira gitarista i razmislja "sad kad prospem neki harmonski sklop nece znati sta ih je snaslo"
Svira basista i ? i ? G,D G,D G,D G,D..........