Emphasis
The wavedata information sampled with a Roland S-7x Series and XV series samplers is treated with a Frequency Emphasis boost, which pumps up the high end. When the Roland plays the sound out of its outputs, its internal hardware filters compensate for the built in frequency emphasis, making the sample sound normal again.
Actually, all samplers do this, but the Roland did it intentionally with a much greater effect than normal.
What this means is that if you transferred normal 16-bit wavedata from any other source to the Roland, and then played it through the Roland, it will sound duller since the outputs would be de-emphasizing the high end, without the data being emphasized first. Conversely, any Roland sound data you play through another medium will sound tinny, since the frequency emphasis is not being filtered.
Iz ovog texta se moze zakljuciti da je Roland napravio Fantoma da bude kompatibilan sa Rolandovim semplovima kao i sa Roland filozofijom koja se u ovom slucaju razlikuje od ostalih sempler filozofija samo po tome sto Roland na njegove semplove stavlja mnogo vecu kolicinu Emphasisa pa se zato desava da kad se importuje sempl i prirodno Fantom G odradi De- Emphasis i primeti razlika.Probajte da importujete Rolandov sempl pa vidite da razlike nema.Zato se desava da se u Fantomu primeti kad se ubace neki drugi semplovi a u drugim semplerima se ne primeti u pravo zbog Rolandove filozofije da na svoje semplove stavi mnogo veci Emphasis i naravno mnogo veci de-Emphasis u Semplere.
Moja savet svima je da urade sledece!Posto semplovi koje ubacujemo u Fantoma mogu da nam zatrebaju i na drugim semplerima onda je moj savet da se nikako ne radi Emphasis.Vec da se na svakom patchu podigne Resonance na +12,+13 otprilike i dobicete istu stvar.Semplovi ostaju cisti za sve ostale semplere.A Fantom ce citati semplove sa tacnom kolicinom visokih a pritom se nece trositi resurs PFX-a na EQ ,Spectrum itd...
Ja sam uradiu na par multisemplova emphasis i to je to!Ali sam seo i razmislio sta cu raditi ako sutra kupim Korga pa nemam semplove nigde nego samo u Fantomu.Zato sam dosao do zakljucka da ne treba raditi emphasis nego nesto drugo sto ce napraviti manji posao meni kao korisniku a sacuvati semplove za buduce narastaje i generacije semplera.
P.S inace Roland ima svoje semplere (u textu na engleskom su navedeni neki od semplera zbog kojih je Roland napravio ovu celu pricu sa emphasisom)svoje semplove.Zato su i napravili ovaj fazon sa malo vecim emphasisom nego ostale firme koje proizvode semplere.
E toliko o Emphasisu.
A sto se tice linkovanja ka drugim sajtovima drug Rolandinjos je u pravu kao i uvek.Ja sam samo strahovao da nesto ne pogresim jer mi ta prica nikad nije bila jasna.A link sa kog sam ja skinuo ovaj materijal nije bio oficijelni sajt Rolanda vec third party.Pa posto sam zurio nisam stigao da pronadjem odgovarajuc link sa RolandUS-a da bih linkovao propisno pa ko velim onaj ko zeli ce se snaci lako.