Ma mislio sam na nebuloze tipa :
-četvrtinski interval takta???????
-pjesma je u tonalitetu u zavisnosti od završnog akorda(šta je sa modulacijama,alteracijama,pikardijskom tercom?)
-broj predznaka(povisilica ili snizilica)ne određuje tonalitet???????Koliko se ja razumijem u kvintni i kvartni krug,upravo to određuje tonalitet.Sva druga odstupanja od ovih tonova u tonalitetu nazivaju se alteracije ili modulacija.
-u harmoniji(veoma širokoj nauci)svaki akord u tonalitetu ima tačan naziv(tonika,subdominanta i dominanta su osnovni akordi tonaliteta,a svaki stupanj u sklopu tonaliteta ima određen akord,bilo da je trozvuk ili četverozvuk-onaj ko je učio Harmoniju u Srednjoj muzičkoj školi ili Akademiji ovo vrlo dobro zna) i rod(molski akord,durski,umanjeni povećani,a ako su u pitanju četverozvuci: septakord sa tri obrtaja(kvintsekstakord,terckvartakord i sekundakord),koji,opet po rodu mogu biti durski(veliki i mali),molski(veliki i mali),umanjeni,poluumanjeni i povećani(prekomjerni).E,ta harmonska šarolikost u sklopu jednog tonaliteta vjerovatno izaziva zabunu kod neinformisanih kolega.Zaista nisam htio da se razmećem pameću,nego sam htio da razjasnimo neke stvari sa aspekta tonaliteta i harmonije u sklopu tonaliteta.Nekome će,poslije ovoga,to biti jasnije,a nekome još nejasnije,ali sam se bar potrudio.Ja imam više prijatelja muzičara,koji o ovome nemaju pojma,sviraju ljudi fantastično i ispravno,ali ne znaju kako se šta zove.Prema tome od pametovanja nema salameta,osim,ako si političar.Pozdrav i svako dobro!
|