Hehe, ja dok sam aktivno svirao, bio sam poznat po tome da sto i skinem sa harmonike, vratim nekom kolegi na harmoniku

. I danas, ne pamtim da sam i jednom usao u kafanu, a da nisam porucio makar jednu pesmu, i naravno uredno platio. Samo ko je bio "s one druge strane" instrumenta moze shvatiti kako idu neke stvari... Ali volim npr. da porucim 5-6 pesama, jednu za drugom (i to uglavnom neke stare, dobre, da je i muzici gust da svira), i da posle toga zakitim instrumente. Bilo je onih koji su me maksimalno ispostovali, a vide me prvi put, i takvima sam davao i vise para, a bilo je i onih koji su "pravili probleme". Naravno, nikada nisam bio napadan, ali se iz takvih situacija vidi ko svira zato sto voli, i ko je pre svega covek, a ko svira samo zbog para... Skoro sam se zapricao sa kolegom koji svira u jednoj poznatijoj beogradskoj kafani bas na tu temu, kako je sve manje onih koji imaju para da porucuju pesme, kako su kafane sve praznije, ali kako treba svirati i onima koji placaju i onima koji nemaju da plate (napominjem "nemaju", a ne "nece da plate"). I prica kako su par dana pre toga svirali, sedi covek sam, pijucka neku zestinu, i poruci pesmu, a ne plati. Oni naravno odsviraju, bez pogovora. Pa malo kasnije drugu, pa trecu, i pred kraj veceri jos jednu, cetvrtu. Oni su sve odsvirali, a on se nije latio novcanika. Kada je oko 01:00h zavrseno vece, oni su poceli da pakuju instrumente, i pridje taj isti covek i stavi im 400e na sto, sa pricom "kako su oni njega maksimalno ispostovali, i kako su ga pogodili pesmama koje je on porucio, a oni odsvirali iz duse", i ode... Naravno da ni ja ne bih svirao nekoj navalentnoj pijanici koja me grli ili pokusava da se pokaze pred "drugarima" kako "zna muziku", ili nekom "biznismenu" sa zlatnim satom na ruci, a nikako da se uhvate za dzep, ali bih uvek odsvirao nekome kome se na licu vidi da ga zivot nije mazio, da je posten i castan. E sad, ja to govorim iz ugla osobe kojoj je muzika hobi, i koja zivi od drugih prihoda, mozda bi prica bila malcice drugacija da zivim od muzike, ali bi sustina ostala ista.
Pozdrav.