Citat:
Originalno postovano od roki1903
Bre mnogo si ga zakomplikovao,ajde ovako bitno je da ti ovo znas,ja kad mi treba neka durska lestvica znam da mi je svugde razmak po dva polutona sem iizmedju 3. i 4. kao i 7 i 8 gde je samo pola tona. Za molske je po pola tona izmedju 2. i 3. kao i 5. i 6. tona.
Pa ti sad mozes da krenes i od Gis pa da pravis mol,jednostavno brojis svugde po dva polu tona sem kad dodjes do 2 tona lestvice,e treci ton je samo za pola tona veci pa opet nastavis da brojis po dva do 5 tona itd. Ako ti nesto nije jasno,procitaj onu Lakijevu skolu,ja sam odatle najvise skontao, imas i onaj moj program da ti olaksa stvari oko nalazenja skala.
|
Uredu je ovo sto kazes,znam ova pravila,ali kad ti naprimjer neko kaze de mi sviraj iz f mola i onda uzmes pa podjes sviras fmol skalu izmedju 2i3 i 5i6 pola tona,da bi odredio koje predznake ima ta skala mislim ....,ali postujem tvoj nacin,svako stima sebi kako mu je lakse razumjeti i zapamtiti.
Zamolio bih i ostale kolege da kazu na koji nacin i kako oni pamte sve te skale?