Hteo bih da se nadovezem na ovu temu i iznesem svoje iskustvo. Sve ritmove koje sam uradio za GW8, a njih je preko 90, uradio sam u Cakewalku, a zatim konvertovao u Style. Cakewalk je definitivno najlaksi program za rad sa midijem. Uzimao sam Korgove stilove ili delove iz midi fajlova i pravio ritmove. Sto se tice time signature, radio sam razlicite taktove u Intro 2, i varijacijama. U ostalim Intro-ima nisam probao da menjam takt, za sada. Posto se Intro 2 i intro 4 mogu snimiti 4 takta oni su interesantni za ubacivanje delova nekih pesama. U Cakewalku sam, npr. u 2 taktu (mislim da odatle pocinje intro 2) upisivao 8/4 takt i time dobio duplo duzi intro, da bi se opet u 12 taktu vratio na 4/4. Hocu reci, da se kod Rolanda moze menjati na ovaj nacin duzina takta, pod uslovom da su parni tipa 4, 8, 12, 16, i tako praviti uvodi pesama koji su najcesce duzine 8 taktova.
U ovom programu ne treba uopste upisivati MSB, LSB i ostalo. Dovoljno je ucitati mapu instrumenata ono sa .ins, a zatim samo odabrati instrument u odredjenu midi traku i to je sve. Tako se moze dodati i reverb po trakama. Meni se npr. dopada da dvojka prilikom sviranja sedmice pravi neki prelaz u basu, a ritam gitara da bude malo duza. To sam postizao na nacin da kopiram dvojka_m u dvojka_7, a zatim promenim u svakom taktu sablon sviranja bas gitare i ritam gitare. Time malo razbijam monotoniju ponavljanja iste fraze. Nadam se da ce i ovo biti nekome interesantno i izvinjavam se ako sam se malo udaljio od teme