Doktore, to što nema MOSS-a je čisto dovoljno da otiđe u zaborav, a kamo li još desetak pride razloga koje si naveo. Istina Bog i ja bih za večinu rekao ne treba, ali ne zbog toga što ih ne bi koristio već stoga što nit ne znam čemu i koriste

.
Inače zagovornik sam teorije da novi model mora podržavati sve što je imao i stari te ponuditi minimum duplo memorije i opcija od starog modela. Također soundovi na novom generatoru bolji od starih soundova s TOP modela, a ne da su skoro isti ili u ovom slučaju lošiji. Po meni je M3 prije nasljednik KARME-a ali da ne pričam gluposti oni su opet sasvim dva različita svijeta jer KARMA je za određene stvari bolja i od samog Extrema iako nema sampler ima svoju karizmu kao i nekad Trinity.
Mišljenja sam da je KORG počeo opsano lutati u segmentu workstationa i da više nema nekakvu urednost u proizvodnji istih. Ako se sjetimo sredinom 90-tih su dali nasljednika za X seriju u vidu N serije (koja je izašla u 4-5 varijanti), ali te varijacije su bile u stilu "slika na sliku". Također dali su pored Propecy-a i Z1 u istom segmentu i najavili revoluciju tj težnju u napredku i proizvodnji novog močnijeg ton generatora kroz Trinity kao nasljednika 01W/FD ili popularnog T3, a potom i još noviji HI sintezu kroz Triton. Unutar Triton generacije izašlo ih je van "mali milijun"

no samo je Tr pratio LE-a kao nasljednik ( us stilu N364 za X3), ostale verzije od Clasica pa do Studia pa sve do Extrema osim engina nemaju veze jedan s drugima iako im je "mater" ista (KORG) i rod (Triton).
U čitavoj priči važno je odgonetnuti da nova M serija nema nikakve veze s Tritonom, ali nema nit s Oasysom iako prde na sva usta da ima puno toga od Oasysa. Da je to i istina i stime bi M3 bio sprdačina jer faktički gledano Oasys iako "babaroga" od KORG-a je već podosta stara sinteza zvuka, koja se btw razvija već dobrih 10 godina u KORG-ovim labosima. Znači da su onda trebali dati 3-4 jeftinija modela Oasysa, a ne najavljivati M3 kao mali Oasys a u biti je da mi izvinite kao dlaka između p***e i guzice. Nit je Triton, nit je Oasys.
I na kraju pojavom tih prokletih samplera u kljavama, workstationi su počeli pušiti puno stvari prvenstveno radi memorijskih kapaciteta predviđenih za sampler, a ta samplirana synteza ionako niti na jednom KORG-u neće biti nit sjena jednom AKAI-u. To su fakti, ali da sve to naprave kako valja takav KORG mora težiti preko 20 kg prvenstveno samo radi napajanja, a gdje su još zasebne elektoničke komponente unutar samog syntha.