Neko nepisano pravilo ti je:muski tonalitet je F-G,a zenski tonalitet C-D.Nije uvek tako,ali nek ti ovo budu neki orjentiri dok ne udjes malo u stos.Naravno da neces nikako da svaku pesmu dajes original tonalitet svom pevacu,vec uvek mu spusti ton,pa i dva tona nize od originala.Dakle ako je original Am,ti ces mu dati Gm ili Fm,a to je sve u zavisnosti od toga kakav ti je i koliko kvalitetan pevac.Ja sam proslog vikenda radio sa jednim pevacem koji je trazio skoro sve pesme od originala,i to mu savrseno odogvara.Ali takvih mnogo dobrih pevaca je mozda samo 3-4%.Da bi odredjivao tonalitete moras da imas jak repertoar,jer kako bi drugacije odredio neciji tonalitet,ako tu pesmu uopste i ne znas.Imas i rezervnu opciju"tonalitet na licu mesta"ako si na nekoj svirci.
Ako ne znas neku pesmu,dodje pevac kod tebe,I na licu mesta ti odpeva tu pesmu i dok ti on pevusi pesmu ti trazis akorde odakle je peva.Kad uzmes tonalitet pevacu(ci),ti si zavrsio 50% posla,a preostali 50% su odredjivanje ritma,brzina ritma,forspilska improvizacija,itd...