Moj Stav u Vezi Audya/Ketron Aranzera
U nekoliko navrata sam probao Ketron Aydya, Audya5 i modula Audya4. Boraveci u Australiji na turnejama sedmicama sam svirao navedene instrumente u prodavnici Gospel Piano. Redovno pratim sve sto urade Roland, Yamaha, Ketron i svakako Korg. Ne zelim ih vise porediti jer svako poredjenje je nepotrebno zbog same cinjenice da je klavijatura iz prodavnice jedna prica a sredjena klavijatura je druga prica. Ja bi se koncetrisao sada na Ketrona. Ketron ima svakako dobar zvuk a po meni na prvom mjestu Drum sekcija. Moje velike zamjerke ketronu su nepostojanje Touch Screena, Neprikladno smjesteni tockici za Pitch kontrol, inace manje funkcionalni nego Joystic i ispreturane komande Style/Sounds na suprotnu stranu uobicajeno vodecim arranzer kompanijama. Ti dugmici (a ima ih previse) nisu cak ni u liniji sa Screnom i funkcionalno nepristupacni. Semlera nigdje. Klavijatura je u cjelini nefunkcionalna (osim dobrog zvuka) i cijena koju su joj dali je nerealna i preskupa narocito kad je rijec o instrumentu sa vec navedenim nedostatcima/zamjerkama. Ni slucajno mi nije namjera da nekog uvrijedim sa ovim misljenjem niti da kudim instrument nego samo iznosim moj stav na osnovu saznanja o navedenim instrumentima. To su po meni krupne stvari koje me udaljavaju i na pomisli da bi svirao Aydya. Jedno vrijeme sam se zanosio da bi mogao uzeti Aydya4 modul zbog transporta ali kad sam vidio koliki je sa onim malim dugmicima/komandama bez semplera i tuoch scrrena odmah mi je bilo jasno da to nije ozbiljna sprava za profesionalca. Pored toga mozda i najvaznija je cinjenica da treba biti dobar ekspert da bi napravio ritam na Aydya sto vecina sviraca nije. Danas ljudima treba jednostavn, funkcionalan, pristupacan a anada sve sa bogatom ponudom ritmova i zvukova instrument. Pozdrav svim Audya sviracima i zelim im neka uzivaju u svojim odabranim instrumentima kao sto i drugi to rade u svojim.
P.S
Misljenja sam da je SD1 najjaci Ketronov Arranzer narocito kad ga stavimo u vrijeme kad je uradjen i poredimo sa konkurentima iz tog vremena. To ne znaci da mislim da je bolji ili losiji od konkurenata tog vremena ali najvrijednij dostignuce ketrona svakako jeste.
|