Druže, ja sam zbog tog divljanja ZIP drajva i prodao Roland jer sam dosta često gubio podatke čak i kad sam htio napraviti backup na računalu.
Kolko se sjećam priča ide ovak a to je da moraš formatirati ZIP u Rolandu jer on tada stvori neke foldere iz kojih kasnije vuče i sprema ritmove, MIDI fajlove, variphrase i sl. Sav backup i prebacivanje podataka moraš raditi preko Roland RDB Manager programa koji je mislim freeware za skinuti sa Roland sajta. Ono što sam shvatio je to da bi ti recimo ubacio neke nove ritmove na ZIP ne možeš to učiniti direktno nego moraju ići preko floppy diskete, učitati ju u klavijaturu i zatim spremiti na disk da bi ti kasnije sa diska bila i dostupna tako je to bilo kod mene i nikako drukčije jer Roland konvertira ritam kad ga sprema sa svog flash ROMa na ZIP i dodjeljuje ga u folder koji je stvorio kod formatiranja.
Kad uočiš da ti ZIP sporo čita datoteke i Music Assistant bazu vrijeme je za backup jer neće još dugo poslije, sama ZIP disketa je jako osjetljiva na "uvjete" naše svirke, transport, itd. uostalom to je magnetni medij i treba biti oprezan. Moj savjet ti je da imaš jednu ZIP disketu u klavijaturi jednu u džepu za backup jer na njoj je sva "pamet" koja ti treba za svirku.
Pokušao sam i ugraditi SSD hard disk u vidu flash memorije koja se upikne na mjesto kabela od ZIP drajva, to sam vidio na nekom Njemačkom sajtu, ali nije uspjelo, Roland ga ne vidi.
pozz
|