Videti jedan post
Star 06.10.2011, 16:48   #6
sinisa kg
Vredan član društva

sinisa kg's Avatar

Registrovan/a dana: 07.06.2010
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 18 puta u 15 Postova
sinisa kg befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

U nasem poslu nema krutih pravila podesavanja necega-pa i monitoringa kao dela celine-ali prvo pitanje koje se postavlja je sta izvodjac zeli da cuje i na koji nacin iz monitra-i samim tim cemu ce oni sluziti.Ni ja nisam nazalost zaobisao kafanu kao radno mesto(ali srecom jako malo)i osnovni problem (po meni licno)je taj sto vecina muzicara nisu ni imala adekvatan monitoring i samim tim stekli naviku da "ocenjuju"zvuk i odnose u svirci po zvuku koji se odbija u prostoriji i dolazi do njih-a svi znamo da je navika osnovni obrazac ponasanja i ocenjivanja kod ljudi....I onda dodju monitori-i potrebno je opet isto oni da docaravaju taj isti odbijajuci zvuk-onda se postavljaju iza muzicara kao dodatni razglas koji ce docarati odnose instrumenata i zvuk sistema-ali nazalost to je samo polovicno resenje-samo odnosi-zvuk u prostoru odredjuje i sam prostor a ne samo razglas-onda dolazimo do post fader mix-a(koji je opisao kolega Beethoven)ali on nije realan u odnosima instrumenata i vokala sa glavnim razglasom(a ni sa zvukom)pa se stvara lazna slika oko pojedinih instrumenata-i na kraju pre fader monitoring gde se pravi mix u monitorima koji odgovara izvodjacima(ili su navikli na takav odnos i zvuk)a spoljasnji razglas svira po odnosima sa tonske probe-ako neko postavi pitanje dinamike instrumenata-sa pojacavanjem dinamike(ili jacine na samom instrumentu)pojacava se proporcionalno i u pre fader mix-u jer ulazni nivo direktno utice na pre fader nivo(jer se u lancu vezivanja pre fader AUX vezuje posle GAIN-a-i u zavisnosti od opcija pre ili posle EQ ali pre samog sibera).Resenje za kolegu DIN074 je mozda da u monitoru pusti samo svoj vokal i efekat na njemu-a ostalo da cuje spolja-kada se napravi odnos izmedju ova dva izvora zvuka mozda se dobije "ZLATNA"sredina(tako ali samo na inear monitoringu)Rade mnogi pevaci-posto na njima ima dual mono opcija pa se na jedan AUX posalje mix po zelji ili master(koji je u tom slucaju prefader)a na drugom AUX-u samo vokal sa zeljenim efektom-prostim balance potenciometrom se dozira zeljeni odnos i svi zadovoljni(a pri tome je balance na prijemniku monitoringa kod pevaca pa on sam to regulise)...
sinisa kg je offline   Reply With Quote