Tema: wk2
Videti jedan post
Star 22.10.2011, 01:56   #5
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

E pa bas to me i navelo da ti odgovorim jer tu i jeste greska posto je kolega pitao "koliko samplova moze u njega stati" onda je normalan i pravilan odgovor 500 kB jer je to jedinica za kolicinu sampling materijala. Upitanju je ispravna terminologija. U danasnje vrijeme rijetko koji ozbiljniji proizvodjac stavlja u specifikaciju taj sampling time, to je proslo vrijeme. Danas se to daje u specifikaciji kao Sampling RAM koji se naravno oznacava u jedinicama koje sam naveo u proslom postu a sto je i daleko preglednije i jasnije. Navoditi to u obliku sampling time specifikacije bi dovelo u pojedinim slucajevima do nesporazuma ili neshvatanja. Danasnji muzicki instrumenti mogu snimati ili uvoditi samplove u razlicitim formatima a od tih formata direktno zavisi sampling time kao i kolicina radne memorije koju oni zauzimaju. Primjera radi, jedan stereo sampl PCM 16 Bit-nog formata na 44.1 kHz duzine 1 minut zauzima 10 MB RAMa, sasvim je drugacija situacija recimo sa PCM 24 Bit ili ako je sampl mono gdje bi pomenuti 16Bit/44.1kHz od 1 minut zauzeo 5 MB. Posto veliki broj novih instrumenata (a Boga mi i poneki stariji) ima mogucnost da uvodi samplove u razlicitim rezolucijama i formatima, bila bi vrlo nejasna informacija u specifikaciji sa sampling time o kapacitetu sampling memorije tog instrumenta.
tranzit je offline   Reply With Quote