Tema: Verse Audio
Videti jedan post
Star 16.11.2011, 12:20   #60
MarjanMilosevic
Odomaćeni član

MarjanMilosevic's Avatar

Registrovan/a dana: 05.10.2011
Mjesto: Skopje
Downloads: 3
Uploads: 0
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 56 puta u 49 Postova
MarjanMilosevic befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
MarjanMilosevic pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Nemam namere da dolivam ulje na vatru, samo da se uverim da su me kolege razumele. Dakle pseudo efekat ima za cilj da prevari uvo. Znaci da realnog poboljsanja ili sirenja disperzije uopste nema.
Meni je apsolutno jasno da nekim ljudima to jednostavno radi i oni su zadovoljni.
Medjutim meni licno je to prevara :-).
Takodje sam prilicno zbunjen jer kolega Burli kaze da te pritiskom Side dugmeta siri slika pokrivanja, a u specifikacijama pise da se tom opcijom (dakle ekvilajzerskim trikovima kako oni to objasnjavaju) se omogucava koriscenje dve kutije jedna pored druge. Sto znaci da bi taj efekat trebao da suzi disperziju (ili da je usmeri u stranu) a ne da je prosiri.
Onda se pitam kako efekat zna na koji stranu da usmeri disperziju, tj koja je kutija levo a koja desno.
Kako i da je ovo sto iznosim je moje misljenje bez namere da ga namecem nikome. Ko smatra da ovo sto pricam ima logike ili nema je njegovo pravo.
Onda jos par pitanja i konstatacija. Opet nevezano za sam proizvod nego generalno zapazanje principa.
Dve kutije sa disperzijom 90x40 jedna pored druge nije dobra stvar po svim standardima jer dolazi do preklapanja pokrivanaja i do nezeljenog efekta koji se zove comb-filtering.
Evo sta to ustvari predstavlja.
http://en.wikipedia.org/wiki/Comb_filter
Nadam se da cete naci jezik tamo koji razumete.
Sledece, kazu u specifikacijama da se Side efekat postize kombinacojom raznih ekvilajzer efekata.
Pitanje koje proizlazi iz toga je, nece li ti silni ekvilajzeri poremetiti tonsku sliku i fazno pomestiti odnos LF i HF dela. Sad mozda su to oni i dodali fazne korekcije (verujem da jesu jer powersoft ima mocan DSP uredjaj) ali ono sto bih ja voleo da vidim je komparacijski grafikon originalnog signala i onog izmerenog sa zvucnika.
Takodje veoma sam ubedjen da ako se izmeri disperzija kutija i normalnom i "side" modu da nece biti nikakve vidljive razlike.
Samo obmana. Tj prevara :-)

Toliko od mene na ovoj temi. Nisam imao namere nikog da napadam. Ako to neko tako razume onda se izvinjavam.

I jos samo jedan komentar.
Smatram da je u celini u diskusijama ovde previse izvinjavanja ovog ili onog tipa.
Mislim da bi ipak trebalo da se dosvoli ljudima da kazu sta misle. Dopalo se to nekome ili ne. Zato se ovo i zove forum. Tj mesto gde svako moze da da svoje vidjenje i misljenje.
Treba izbegavati cinicne i uvredljive komentare svakako ali previse moderiranja dovodi do u neku ruku cenzure i kontrole sta ko kaze jer ce mozda biti banovan.
Dakle molim vas izrazavajte svoje stavove konstruktivno i bez vredjanja kako bih stvarno svako mogo da kaze sta misli, a ne da to zavija uneku nerazumljivu formu kako se neko ne bi uvredio.

Pozdrav svima
MarjanMilosevic je offline   Reply With Quote