Ama... ne znam bas da li sam najaci na forumu, ima tu i mladjih momaka koji bi me garant dobro pretukli... hahaha.
Nemoj to da radis, tako kako radis. Ostavi maksimizer i sve ostale mastering toolove po strani kada radis miks. Skoncentrisi svu svoju paznju na to da bez tih toolova uradis miks kako valja. Ovo podrazumijeva i maksimalni level miksa.
Jedan vrlo bitan savjet za miks, normalizuj sve audio trake prije nego bilo sta krenes da radis. Nemoj bas na maksimum (digitalnu nulu) nego ostani tik ispod toga, recimo na -0,2dB. Sada na svakoj ubogoj audio traci a zavisno od sounda na njoj, upotrijebi Low Cut i/ili Hi Cut (moze da bude i drugacija terminologija u zavisnosti od plugina pa ces naici na Hi Pass i Low Pass asto je potpuno isto). Da ti dam i primjere. Jedan vokal nema sta da trazi ispod 100 ili cak i 120 Hz, tu ces odmah (a dobro je to uraditi i vec pri snimanju) upotrijebiti Low Cut na 120 Hz. Zatim jedna Clean gitara nema sta da trazi iznad 8 kHz ovdje treba postaviti kao insert jedan Hi Cut (ili Low Pass) sa Cut frekvencijom na tih 8 kHz i to sto strmije to bolje. Ako taj plugin raspolaze sa -24 dB Cut Levelom onda upotrijebi bas taj. Jos jedan primjer, Bass gitara nema sta trazi iznad 5 kHz (u iznimnim slucajevima kada je u pitanju neki otvoreni Slap Bass moze ici i nesto vise da bi se cuo kako valja taj slap zice). Ovdje sijeci sve sto je iznad tih 5kHz, opet sa Hi Cutom na 5kHz. Onda kod Drum sounda, za svaku udaraljku moras bezuslovno upotrijebiti ove Cut filtere adekvatno soundu na toj traci (Bass bubanj, dobos Hihat itd...). Kada sve trake miksa obradis na ovaj nacin dobices garantujem svim sto imam i znam, bar 5 do 6 dB hedaroma, znaci slobodnog prostora u miksu (za koju vrijednost onda mozes podici kompletan level miksa a da ne udaris u "crveno"). Nuzprodukt ovoga je i ciscenje miksa od totalno suvisnog "mulja" pa samim tim i daleko bolja zvucna slika. Tek tada pristupi stvarnom miksu (EQ obradi, levelima traka, panorami, efektima, kompresorima itd....). Po zavrsetku miksa exportuj to u stereo fajl a onda taj stereo fajl podvrgni masteringu. Ovo je normalni i zdravi proces rada.
Dodato:
Uhhh... zaboravih, znam da je ovo sve mnogo podataka odjednom i na jednom mjestu ali znaj da je i ovo samo pocetak... a kraj... kraja nema. I sam ucim i dan danas, na svakom novom miksu, bilo da je studijski ili live, se pojave sitacije koje zahtjevaju nesto sasvim novo pa ma kako neznatno i naoko beznacajno bilo.
Hahahaha... pade mi nesto na pamet... vjerovatno ce se opet pojaviti neki vrlo uvazeni "pametnjakovic" koji ce smoci smjelosti i bezobrazluka (sto pojedinima ovdje nije ni nesto posebno tesko) a zbunjen svim tim podacima koje dajem, pa da opet napise da tranzit... kopira ovdje "uputstva za upotrebu" ili manuale, a ja kazem da su to samo intriganti i budale... (vidi ovo se jos i rimuje... mada se to vrlo lako da provjeriti, recimo putem googlea, ama ti isti cak ni to ne znaju) ali ne obracaj paznju na njih jer zlih i sujetnih ljudi ima, doduse i na svu srecu, mnogo manje od dobrih... nego kreni sa ovim sto sam ti napisao i budi posve siguran da ce ti to donijeti ogroman napredak, bar za pocetak.
Promijenjeno od tranzit (28.03.2012 u 05:29 sati)
Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi
|