Citat:
Originalno postovano od AcaG600
-Dolazimo do zakljucka da kada ne svetle lampice za ADVANCED i VARIATON, radi nam ritam Begin i da kada upalimo samo ADVANCED da radi Begin,a da kada upalimo samo VARIATION radi nam ritam 7/8 i kada upalimo zajedno VARIATION i ADVANCED da nam takodje radi ritam 7/8
|
Ace se potrudio da istrazuje i da to prenese na forum,sto je za pohvalu,a ja cu,posto sam ovo davno radio samo da napisem sta su nedostaci ovoga nacina izrade dva ritma na jednom User mjestu na Roland G seriji,i zasto se ne praktikuje.
Nadam se da mi drugar @AcaG600 nece nesto zamjeriti,ali to su cinjenice.
Ovo gore sto je citirano je potpuno tacno,i u tom citatu su u stvari sadrzani ti nedostaci,i na ovaj nacin se ne mogu iskoristiti pravilno,onako kako treba,dvije varijacije jednog i dvije varijacije drugog ritma i njihovi fill-ovi.
Evo sta si ti Ace konkretno dobio na ovaj nacin:
-dobio si da ti Begin svira na varijacijama Basic-Original i na Advaced-Original
-dobio si da ti 7/8 svira na varijacijama Basic-Variation i Advanced-Variation
Sada se postavlja pitanje,kada pritisnes taster FILL IN za prelaz,kako da ti odsvira fill (prelaz) ritma Begin,recimo iz varijacije Basic-Original,i da predjes u varijaciju Advanced-Original tog ritma Begin,ili obratno....To ne moze,jer takav prelaz ne postoji.

Zasto je ovo bitno.? Bitno ja zato,sto recimo,taj Begin ima jednu varijaciju,recimo malo njezniju i onda sa FILL IN (To Variation) ide prelaz na malo "bogatiju" ili "jacu" varijaciju istog ritma,na primjer.
Sa ovim nacinom,koji si napisao,konkretno,se u ovom slucaju,nakon pritiska na taster FILL IN prelazi iz varijacije Basic-Original (na njoj je Begin) u varijaciju Basic-Variation a na njoj je vec postavljen ritam 7/8 a ne Begin.Znaci,u drugu varijaciju ritma Begin ne mozes da predjes sa fill-om(prelazom) nikako.
Isto tako,pritiskom na FILL IN (prelaz) u ovom slucaju,prelazis iz varijacije Advanced-Original ritma Begin,u varijaciju Advanced-Variation ritma 7/8,i obratno,sto je potpuno neprakticno,jer time u stvari koristis samo po jednu varijaciju ritma i po jedan fill (prelaz)
Ovo sam napisao ako hoces da ides iz jedne varijacije istog ritma u drugu "naprijed" i "nazad"(nadam se da razumijes).
Znaci,ako hoces da ides iz varijacije jednog ritma u njegovu drugu varijaciju "nazad",tada,u ovom tvom slucaju,ti prelazis iz varijacije Basic-Variation gdje ti je 7/8 u varijaciju Basic-Original,a na njoj ti je Begin.
Dakle sa ritmom napravljenim ovim postupkom,kao sto je napisano,se ne moze preci iz jedne u drugu varijaciju istog ritma,koristeci taster FILL IN,koji inace sluzi da bi se odsvirao prelaz (fill).
To je osnovni nedostatak ovoga sto je napisano,i zbog cega se ne koristi,ili koristi vrlo rijetko.
Ovdje naravno mislim na univerzalne ritmove,kao i na namjenske.
Namjenski ritam moze imati 2,3 ili 4 varijacije sa razlicitim ritmovima na svakoj,ali na G seriji u istom tempu.
Recimo,ritmovi tipa-dvojka-rumba,ili begin-rumba, ili mozda dvojka-begin-rumba,na primjer....(pisem kao primjer).
Mozda samo da malo pojasnim,ukoliko treba,kako se mogu kombinovati dvije varijacije jednog i dvije varijacije drugog ritma zajedno sa odabranim fill-ovima,a da to bude maksimalno iskoristivo.
Dakle,tasteri BASIC i ADVANCED su osnova,a tasteri ORIGINAL i VARIATION,kao dodatak,varijacije,pomocni,dodatni....itd
Sa tasterom FILL IN se mogu koristiti prelazi iz sljedecih kombinacija:
1.Advanced-Original sa FILL IN (taster To Variation) na Advanced-Variation - "naprijed"
2.Advanced-Variation sa FILL IN (taster To Original) na Advanced-Original - "nazad"
3.Basic-Original sa FILL IN (taster To Variation) na Basic-Variation - "naprijed"
4.Basic-Variation sa FILL IN (taster To Original) na Basic-Original - ""nazad"
To su maksimalna 4 prelaza "naprijed" -"nazad" na G seriji
Najefikasniji nacin za izradu dva ritma na jednom User mjestu je onaj,koji omogucava da se odabere bilo koja varijacija sa jednog ritma i kopira na bilo koje mjesto drugog,kao i fill-ovi i da se ritmovi iskoriste na najbolji moguci nacin,sa vec navedenim kombinacijama.U ovom slucaju,kao sto je napisano u prethodnom postu,to nije izvodivo.
@AcaG600
Ovaj tvoj tekst sam procitao sa izricitom namjerom da cujem nesto novo,a ne da bih trazio neke nedostatke ili nesto pametovao.
Iako ne radim nista vezano za ove stvari,ipak sam upalio klavijaturu,podsjetio se,i provjerio,tako da ne bih pisao iz glave.
Dobro je sto se trudis i istrazujes,jer ces tako najbolje da upoznas svoj sint.
Ipak neke stvari imaju svoja pravila i ogranicenja,pa je put do necega
sto se cini da je "lakse" dosta tezak.Nastavi istrazivati....
Pozdrav,