Neko se pozalio da niko ne daje cijene Audyje 5. Cijena u Njemackoj, nove Audyje 5 je 3.750 eura, a koristene se krecu oko 3.000 eura. Prednosti nad aranzerima vrhunske klase ostalih konkurentnih firmi, kratko i jasno n e m a, a nedostataka... njih ima. Kao prvo i veoma bitno za sam rad na bini, komande za ritmove se nalaze po sredini klavijature direktno ispod displaya a samim tim daleko od lijeve ruke. Ovdje je Ketron pokusao da izmisli vrucu vodu i... naravno nije uspio. Maloumni konstruktor ili dizajner je potpuno zaboravio da jedan aranzer sluzi za sviranje i da muzicar koji sjedi iza njega mora da bude veoma brz. Audio loopovi su druga velika mana, ama ne sami loopovi, nego njihova upotreba koja nije osmisljena do kraja. Ketron je ovdje pokusao da kopira funkcionalnost zestokih VST instrumenata koji ovo rade bez ikakvih problema i u tome nikako nije uspio. Zinuli a nisu mogli da progutaju. Premalo iskustva imaju a uhvatili se u kostac sa konkurencijom koja na ovom polju radi vec tridesetak godina i to ni manje ni vise, nego u najvisem cjenovnom segmentu. DA konverteri Audyje 5 su slabiji bar za klasu od onih koje u svoje instrumente ugradjuje Yamaha, Roland i Korg. Ovo i nije nikakvo cudo jer i Yamaha i Roland i Korg (a prevashodno prva dva) imaju veliko iskustvo a i rejting u domenu digitalnih miksera pa DA a i AD konvertere iz te svoje palete ugradjuju i u aranzere. Pomenucu samo jos jedan nedostatak u odnosu na konkurenciju, za sada bice dovoljno, a to bi bili efekti koji su iz istog razloga kao i ADDA konverteri bolji kod konkurencije. I Yamaha i Korg i Roland su se oprobali sa pozamasnim uspjehom i na polju digitalnih efekata visoke klase (legendarni Roland SRV-2000 reverb koji je i danas veoma trazen i omiljen u studijskom radu a proizveden jos 1984. godine, pa Yamaha SREV-1 i jos bar desetak vrhunskih efekata istog proizvodjaca, pa recimo Korg AM8000R itd... itd...). Sound chipove ne bih ni pominjao jer je opste poznato koliki broj instrumenata su i Roland i Korg i Yamaha izbacili na trziste u odnosu na Ketron. Iskustvo u domenu elektronskih muzickih instrumenata u svakom pogledu igra ogromnu ulogu a ono je imenzno na strani konkurencije. Zbog svega ovoga u direktnom poredjenju (a napomenuo sam da imam mogucnosti za to) Audyja 5 je jednostavno slabija, ne mnogo slabija ali primjetno. Za Ketron je veliki uspjeh sto je uspio da napravi ovakav instrument koji je nesto ispod renomirane konkurencije ali im nikako ne sluzi na cast pretjerana cijena koja nije opravdana kvalitetom ponudjenog, naprotiv. Ovdje nisam pisao o Bugovima Audyje 5 jer mislim da im treba ostaviti nesto vremena da ih updateima isprave ali je evidentno da ih na trenutnom stadijumu instrumenta ima.
Promijenjeno od tranzit (24.04.2012 u 00:52 sati)
|