Citat:
Originalno postovano od Korg60
Pozdrav drustvo.Koristim yamahu emx 5000 i 2 kutije rcf trosistemce.
|
Koje tačno kutije koristis, koje su snage?
Citat:
I kad dam malo jacu snagu pocinje da mi se pali glavni limiter i tako mi treperi celo vece.
|
Kažeš treperi, ne stoji upaljen konstantno? Kada ti se pali limiter, da li VU metar prelazi 0 dB? (pazi, VU metar, ne master fader) Da li ti se pali PEAK dioda po kanalu/kanalima?
Citat:
Mikseta radi kao zmaj ali se greje malo,sad me interesuje da li je to normalno?
|
Da nemaš možda malo prašine unutra ili na coolerima? Ok je ako se malo zagrije, ipak je to mikseta sa pojačalom, cooleri su tu da je hlade.
Citat:
Obicno drzim sve sibere od kanala i glavni master na 0,glavni EQ sam tako podesio da mi se PEAK od kanala ne pali.Sad me interesuje da li je bolja varijanta da glavni master smanjim pa da pojacam kanale jel na njima ne moze da dodje do PIKA ili da Glavni master pojacam do 0 a kanale da smanjim.KOja je bolja opcija ustvari gde se miksr manje umara po vama?I da li mi neko moze dati neki savet u vezi toga?
|
Uvijek master fader držati na 0dB (osim ako sviraš u kući ili u nekom manjem prostoru pa ti i ne treba puno snage, tada master fader može dole). Ako master fader stoji npr. na -10 dB i ti napraviš neki miks ali želiš da to sve bude jače, čim pomjeriš master fader gore, najvjerovatnije je da će doći do mikrofonije. Znači, master na 0dB, fadere na kanalima na 0dB, podesiš ulazni signal preko GAIN-a tako da bude najjači mogući a da ne pikuje, tad je signal najzdraviji. Poslije toga nivoe jačine po kanalima regulišeš preko fadera,
ne preko GAIN potenciometara. Jednom podešen ulazni signal se poslije više ne dira. Zlatno pravilo: Faderi nikad ne idu preko 0dB!
Sretno.