Moje licno razmisljanje se odvija u sledecem pravcu:
1. Ako ovaj sajt krene tim putem, slutim da ce se za neko vreme pretvoriti u sajt za razmenu midi fajlova, a time ce se bitno smanjiti (ili ne daj Beze potpuno ugasiti) one teme koje su nosile konstruktivne i vrlo korisne rasprave i savete oko samih klavijatura, sa muzicke i tehnicke tacke gledista.
2. Godinama se "borimo" protiv midi fajlova jer smatramo da su oni sto ih koriste degradirali muziku i muzicare i ucinili da svako ko ima novca da kupi aranzer postane "muzicar".
3. Bice problema sa autorskim pravima, jer vec postoje kuce koje ih prave i prodaju, a ni na koji nacin ne mogu da bilo kome zabrane da ih uploaduju i poklone svim korisnicima sajta.
4. Ja u svom racunaru imam na hiljade midi fajlova koje ne koristim, verujem da ih svi imate iako ih ne koristite, te ce biti zatrpavanja, dupliranja, losih i neupotrebljivih fajlova, uploadovanja radi sticanja prava na download...
Moze svrha midi fajlova biti pravljenje namenskih ritmova, ali mislim da je korisnije da imamo, kako neko vec rece, sekciju sa namenskim ritmovima za sve klavijature i formate. Takodje sam siguran da ne koriste bas svi clanovi STW program i da nisu bas svi strucni da od fajla naprave style. Oni koji to znaju i hoce, mogu potreban midi fajl da nadju i na drugim mestima, ili pak da se razmene ili potraze ono sto im treba jedni od drugih i da se i taj posao zavrsi, a da se pri tom ovaj sajt ne pretrpa materijalom za kobajagi muzicare.
I jos samo da dodam, malo mi je to i stvar licnog stava a ne samo racionalnog razmisljanja. "Midi fajl" i "muzicar" su po mom misljenju dva pojma koji nemaju mnogo dodirnih tacaka, cak su u pojedinim kontekstima i shvatanjima i u suprotnosti, pa su stoga u suprotnosti i sa osnovnim nacelom ovoga sajta - "Yu - Midi, sajt za muzicare", ili "pravi sajt za prave muzicare".
Iz svih ovih razloga, moj glas ide za "NE".
|