Digitalni instrumenti/multimeri imaju opciju mjerenja napona (jasna stvar) s time da kad spojiš uključen adapter na instrumenat on će ti pokazati napon bez predznaka "minus" ako si pravilno spojio pipalice/sonde instrumenta na priključak adaptera tj + na + i - na -.
Dakle,crvenu s instrumenta u rupu na priključku a crnu s instrumenta na masu tj. na onaj vanjski metalni dio. Za svaki slučaj napravi i jedno mjerenje s obrnuto spojenim pipalicama na adapter i zapamti ili kombinaciju s minusom ili s plusom i gdje si koje pipalice stavljao. Tada prespoji Yamahin nastavak i ponovno se spoji na instrumenat po zapamćenoj šemi i dobij ili mjerenje s minusom ili pak normalno (po tvojoj želji) i znat ćeš da si sve dobro spojio. Ovo sam ti sad istresao ovako zbrda zdola,al čisto da me skužiš.
Također ima šema sa zvučnikom. Ako imaš bilo kakav zvučnik s označenim + polom,spojiš neki izvor istosmjerne struje na njega (npr. taj adapter) i ako je sve u redu,zvučnik izbija membranu prema vani. Ukoliko je pogrešan spoj,membrana se sabija k magnetu. Možeš i sa svjetlećim diodama poznatim pod imenom LED diode jer one puštaju struju u samo jednom pravcu a obrnuto ne,samo u to ne bih ulazio jer bi ih taj tvoj adapter 99% skurio.
Od cijele ove priče uzmi nešto što ti može poslužiti.
Također,adapteri znaju imati jednu žilu označenu da se ne za*ebeš. Na svašta sam nailazio pa ti neću reći da je označena + ili - da ne budem ja kriv.
Pozz!
|