Šerif
Registrovan/a dana: 28.04.2005
Mjesto: HR
Godina: 53
Downloads: 986
Uploads: 21
Rekao HVALA: 10
Zahvalili mu 47 puta u 41 Postova
Instrumenti: Pa600, Tr, Dallapa, Excelsior CD Ancona
Interesi: Samo muzika i uvijek muzika
|
Scandali Super VI
Kao prvo ne slažem se s tvrdnjom dotičnog kolege da se radi o istoj harmonici kao što je "njegovo veličanstvo" Artist VI. I molim vas da takvo svetogrđe više nigdje ne izjavljujete. Harmonike su slične, no Artist VI je po kvalitetu izrade i performancama kao Ferarri naspram BMW-a M3 gledajući sa sportske strane.
No vratimo se na Scandali Super VI
Radi se stvarno o fantastičnoj harmonici.
Sastavljena je od 11+11 registara i predstavlja sam vrh dvokabinskih harmonika (no još uvjek nije Artist VI ili primjerice Hochner Gola).
Meni osobno ova harmonika je po kvalitetu 3 harmonika na svijetu ikad serijski napravljena.
Inače Scandali harmonike počele su se masivnije proizvoditi početkom pedesetih godina prošlog stolječa i do sad su izlazile u nekoliko modela i varijanti. Model Super VI počeo se je proizvoditi krajem 60-tih tj bolje rečeno popularnost je stekla 70-tih godina. Zadnja verzija ove harmonike je Scandali Super VI L.
Model Farfisa Scandali Super VI je promašen zahvat i vrlo blijeda kopija orginala. Največa joj je zamjerka što je profulan zvuk pa zvuči dosta „plastično“.
Iako se radi o vrhunskom modelu usporedba Scandali Super VI s Settimio Soprani Artest je za neke veliko svetogrđe, jer koliko god bile slične po karakterističnom milozvučnom cassotu ipak se radi o dvije različite firme.
Za najbolju seriju ove maestralne harmonike mnogi majstori navode legendarnu generaciju iz 74/75 godine. Faseni su joj ručno pravljeni, vrhunski obrađeni i pričvrščeni niklanim „baglamama“, a i kabina je totalno „metalizirana“ (možete u njoj popravit frizuru) . Svi djelovi su vrhunske ručne obrade i doslovce sjaje i nakon više od 30-tak godine korištenja u različitim klimatskim utjecajima. Interesantno je da harmonika sjajno trpi temperaturne razlike, što inaće nije popularno uopće kod bilo koje harmonike pa neznam kako da je kvalitetno napravljena. Scandali Super VI, dobro zvuči i po desetke godine do prvog poštenog servisa.
Jedana od karakteristika ove harmonika je preklopnik na basovim kojima prebacuje tonalitet u dublju oktavu.
Da pobliže približim sliku ove genijalne harmonike usporedit ću je s Guerrini President Oro ili Dallapom Supermaestro, no one jo takoreći nisu ni do koljena.
Inaće kod nas su Guerrinke mnogo popularnije, prvenstveno radi lijepšeg izgleda jer Scandali svojom žučkastom maskom (rešetke), tipkama i basovima na prvi pogled izgleda zapušteno, neugledno i nepopularno. No kad se rastegne mjeh Guerrinke i Scandalke, onda se svaka Guerrinka pred Super VI može doslovce sakrit (osobni utisak). Inaće Scandali Super VI bez obzira na svoje vrhunske performance je dosta lakša od ikoje Guerrinke ili Dallape no one imaju i veći korpus pa je to razumljivo. Primjerice Guerrini President teži otprilike 17 kilograma, dok ova harmonika ima svega oko 13 kg.
Ton na Scandali Super VI je vrlo sličan Guerrini presidentu, no basoni su nekako topliji i nježniji. Primjerici na Guerrinki su nekako prodorniji, oštriji i prodorniji naspram Scandalke, no zato su organski registri Scandalke duplo bolji od ikoje Guerrinijeve harmonike. Toliko močan, pun, „mastan“ ton nisam do sada osjetio niti na jednoj harmonici. Također Accord registar (mislim da je drugi ili treči) na Scandaliju je više prirodniji slijedu prelaska na Organ i Cassoto registar, dok kod Guerrinia je ta razlika vrlo naglašena i prodornija.
Kod ove harmonike su osim karakterističnih basona i clarineta u kabini i tihi picolo. Nekako slijed registara na Scandali Super VI ima više logike i smisla u sviranju, posebice kod kola, a također vrhunske osobine pokazuje u lakoći isticanja trilera (svaki se čuje jasno), pa i osječajnog sviranj (stare sevdalinke). Ovo je po meni pravi univerzalni model harmonike za balkansko tržište, jer svojom paletom boja iz registara može pokrit ama baš svaki stil i tip muzike s prostora ex-Yu i balkana. Meni stoga Guerrini i Dallapa zvuće kao prodornije i jače harmonike tj jako bučne, dok je Scandali „šminkerskim“ soundom nekako nježnija ali puno kompaktnija u sviranju narodnih pjesma s ovih prostora.
U tom pogledu Guerrinka i Dallapa ima prednost kod sviranja s tenzijom naglašavanja, kako da objasnim najjednostavnije kao da imaju poseban kompresor, no prebacivanjem s tišeg u glasnije sviranje kod Guerrinke ili Dalape nekako izobličuje ton, tj glas iz kabine se puno slabije čuje kod tišeg sviranja, po čemu ispada da bi ih trebalo konstantno svirati glasno da bi imale „mastan“ i lijep zvuk. Kod Scandalija tog efekta nema. Ista punoća se čuje i kod tišeg i kod glasnijeg sviranja. Iz kabine izlazi konstantan „kmecav“ ton u svakom režimu rada (oprostite mi na slobodi izražavanja, jer Scandali Super VI je stvarno milina svirati).
Scandali harmonika iako ima ružnije i „žuće“ tipke od Guerrinke i Dallape ima puno bolju i stabilniju tastaturu. Tastatura je jako plitka, brza a mekana, tako da na ovoj harmonici pravi majstori dolaze do izražaja u potpunosti već s prvim kontaktom. Tastaturu je doslovce nemoguče „poderati“ i po njoj prsti doslovce lete. Meni ju je nekako bilo lakše i ugodnije svirati nego President ili Supermaestro. I tipka je vrlo, vrlo tiha, gotovo nečujna.
Cijene joj variraju ovisno od kopije do orginala, no kopije ovog „savršenstva“ se kreću i po 2.000 € što smatram da je puno jer kopija je glasovno daleko i od Guerrinia a kamo li od orginala Scandalia Super VI. Vrijednosno ova harmonika vrijedi više od 7.500 € za cca. 35 godina staru „mašinku“, ali teško da će ponosni vlasnik dobiti više od 4.000 € osim od istinskog zaljubljenika i poznavaoca ovog instrumenta. Meni kako god da se je dopala i da imam novaca ne bih je nikad kupovao, prvenstveno radi strahopoštovanja i uvjerenja da nisam dovoljno dobar harmonikaš da bih zavrijedio da svaki dan sviram ovu „mašinku“ nevjerojatno toplog i milozvučnog srca.
Postoje mnoge polemike kako prepoznati orginal od kopije. Priče s pločicama i otiskivanjem serijskog broja na unutrašnjost kabine padaju u vodu, jer današnji majstori vješto falsficiraju sve dokaze. Najbolji i najsigurniji dokaz vam je da uzmeti najjači Guerrini i pored njega zasvirajte takozvani orginalni Scandali Super VI. Ako je kopija pred Guerrinijem se može sakrit. Ako je orginal, svirač Guerrinija će sam stat sa svirkom da se nasluša ovog milozvuka.
Mislim da bolju usporedbu od ove nemam.
Promijenjeno od kreso (14.12.2007 u 11:42 sati)
|