[citat-Gondzi] - Hvala Bokic na objasnjenju.
Dali to znaci da mogu slobodno da kupim i novu Scandalli Harmoniku, posto svi kazu da ne treba kupovati nove, jer su navodno lose.
Kao sto rekoh,nove Scandali (ili Scandalli) nisam imao prilike da probam,tako da ne mogu da kazem da li vrede i da li ih treba kupiti. Ja licno imam Piginija. Kupio ga novog. Zvuk NARAVNO, nije za poredjenje sa ova dva modela,ali ta dva modela nemaju bariton basove koji meni trebaju. A i sviram dugmetaru,tako da nikako ne vredi. Na zalost.
Za Kresu.
Nema nikakve zle namere sa moje strane. Ali ni neznanja (vezano za: " Molim Vas da takvo svetogrdje vise nigde ne izjavljujete"). Prvo-probao sam obe harmonike, i to istovremeno. Dva odlicna instrumenta, stara 30-35 godina. Neverovatno ocuvana, s'obzirom na starost. Skoro savrsen odgovor svih glasova i u "piano" i u "forte". Pun zvuk,takodje u oba slucaja. I da ne duzim. Majstor,koji je inace i vlasnik instrumenata,nam je otvorio i pokazao unutrasnjost i takodje izvadio i fasene. Prijatelj koji je bio sa mnom inace ima Hohner-Golu,zaista odlican i vrlo kvalitetan instrument. Ali i on od tada prica samo o Scandalli-ju i Settimio-u i zali sto nemaju bariton basove. Kazes da Super VI ne moze da se poredi ni sa Golom ? Pa i ne moze,ali u korist Super VI,da izuzmemo bariton basove. Da si ih na primer cuo u koncertnoj sali,bez ozvucenja,video bi da je Scandalli rezonantniji, ima puniji i siri zvuk,a i dalje zvuci mekano i barsunasto.
Pre toga sam licno pricao sa par vlasnika i ljudi iz nekoliko poznatih fabrika harmonika u Italiji koji su mi rekli da su isti ljudi radili na razvoju,tada zeljenoj - SUPER harmonici. I da je ista,sem par sitnica,sto sam vec i rekao. Pricam o starijim i originalnim serijama. Ne o kasnijim,losijim,fals,kopijama i drugim. Nema tu nikakvog 'svetogrdja'. Ne znam cemu ljutnja ? Zar mislis da bi tek tako pisao nesto bezveze ?! Vidim da si poznavalac. Ali se nadam takodje, da ne mislis da si jedini kompententan za harmonike.
Nadam se da nikog nisam naljutio.
Drugarski pozdrav
Promijenjeno od Bokic (16.12.2007 u 04:12 sati)
|