Videti jedan post
Star 17.09.2012, 02:49   #2
Sejox
Glas Razuma

Sejox's Avatar

Registrovan/a dana: 12.05.2007
Mjesto: Sarajevo,BiH
Downloads: 333
Uploads: 15
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 166 puta u 143 Postova
Sejox ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od muamerboss Pokaži Post
Ilahije se jesu modernizovale i neka su..
Ovakvu vrstu modernizacije ovaj muzicki izraz po svojoj tradiciji i jos mnogim drugim stvarima,jednostavno ne trpi.

Moramo ostaviti na stranu ono sto ti istinski volis,a ja to uvijek postujem.
Takodje ostavljamo na stranu i sta ja ili neko drugi voli.
I duhovno ostavljamo na stranu,i religijsko.To su licne stvari svakog pojedinca.
Samo posmatramo sa tradicijske i muzicke strane
Ovo sto sam pisao i pisem nije upuceno tebi licno,nego inace posmatram sta se desava.
Meni za ovo ne treba Google,a ako ima neko mozda ko ne poznaje materiju,neka trazi po netu,sigurno ima nekih informacija.

Da skroz skratim i da budem jasan o tome sta hocu da kazem:
-kao prvo mora se znati neka osnovna definicija pjesme,a koja je kao muzicki izraz pod nazivom ilahija,a isto se odnosi i na kaside
-mora se znati sta tekst pjesme govori,kome je upucen i sta mu je svrha
-po nekoj tradiciji koja je vijekovima bila prisutna u BiH na primjer,ilahije se nikad nisu izvodile na koncertima niti se od toga pravio neki spektakl,kao sto se sada pravi koncertima u velikim dvoranama....itd.
-uz ilahije se ne moze praviti "dernek" (ovo je vezano za muziku)
-i sam izvodjac ilahije,zna sta pjeva i sta je u tekstu pjesme,i on to radi osjecajno i sa posebnim stilom izvodjenja,a to treba da prati i muzika,a moze i bez nje (muzicka pratnja je skoro pa nesto novo)

Znaci,kad se sve sabere i oduzme,ilahija u rumbi za mene i mnoge druge koji poznaju,koliko-toliko ovaj muzicki izraz,jednostavno ne ide na ovakav i na mnoge druge nacine.
I ne samo u rumbi.Snimljene su i u pop fazonu,i jos i u drugim zanrovima.

Naravno da nikakve ljutnje nema,jer se samo normalno razgovara.

Da ne duzim,od mene toliko.

Click for Sarajevo, Bosna i Hercegovina Forecast
Sejox je offline   Reply With Quote