Stari moj, ja kad sam ga kupio prva dva dana sam ga htio razbit koliko sam bio lud, jer sam uho navikao na stari KORG i naravno kako to ide očekivao sam u stilu novo je mora raditi u najgorem slućaju isto kao i stare kljave, a neke stvari puno bolje. Tek kad sam sjeo, zagrio stolac, izbacio iz starih setova i tuđeg materijala smeće, pa to izniveliro i posložio, tek sad sam vidio što imam. U biti jako je bitno, stvarno NAPOMINJEM, najbolje ga je programirati izpočetka od nule. Nikakvo kopiranje starih materijala i sl. stvari. Uzimaju se samo provjereni i ušminkani ritmovi, ostalo raditi od nule. Tadarezultat ne izostaje. A NDC tek tada dolazi do izražaja. primjerice, tvorničke gitare mi ne može nikakav ton majstor s prostora ex-YU tako izsemplirat da tako vjerno zvuće, pa trube, klarinet, sax, a hammond sound se da dobiti bez pola muke. Kako su mu simulirali "motore" to mi nikako nije jasno, ja sam se do sada nagurao samplova u Extreme i Tr pa nikad ni blizu. I iznenađujuće se lijepo čuje klavir, koji je već godinama na KORG-u loš. Svi smo uzimali M1 piano i zadovoljavali se njegovim samplom, jer ozbiljniji Bosendorf, Yamaha il Kawai piano sound je žderao sample memoriju ko bombone, a ostale su frustracije jer si potrošio dragocjenu memoriju za zvuk klavira koji češ tokom večere na nekoj tezgi 5 puta koristiti.
Samplovi harmonika se dadu ljepo kombinirati sa tvorničkim soundom i dobiju se interesanti i fini soundovi, samo najbolje ih je ostaviti suhe bez efekta, jer se užasno izobličuju dodavanjem hall efekta (vjerojatno loš sample).
Tamburice zadovoljavajuće, al zbog takovih stvari imamo workstation samplere. DX i Casio zujalice rade ko grom bez puno došminkavanja.
U biti, najviše posla je podići nivo fabričkog stayla do nivoa user styla, pri čemu savjetujem svima kod programiranja izbjegavati sampl živog bubnja na tvorničke postavke, jer jako se loše uklapa u sam aranžman.
Mislim mogao bih pisati i razglabati o iskustvima do nove godine. Vrijeme je da počnemo stavljati i malo materijale u download center.
Imam interesantno pitanje ...
Svi znamo da Pa600 čita od svih starih KORG-ova Pa serije sve, osim mega samplove od Pa3X-a. Probao sam u frendovog Pa2X-a i Pa800 povuć Pa600 SET bez globala. Neče, nema šanse ! Može samo step by step style po style ili sound, sve nikako. U čemu je štos ?
Promijenjeno od kreso (08.02.2013 u 14:18 sati)
|