Kupi G-70 i EXR-2E

Kolega, što će mu dvije iste mašine na stageu ? Doduše jedna "jaka" i jedna solidna, ali opet od istog proizvođača. Ovo "jaka" sam namjerno stavio pod navodnike, jer to jaka se odnosi samo za ritam. U pogledu sounda je ocjena "mlaka".
Čemu u garaži imati BMW X5 i X3 ???
Ne slažem se s ovom tvrdnjem da uz Rolandov aranžer ne trebaš sampler. Iako sam KORG-ovac ipak respektiram i ostale prozvođaće osobito Rolanda kad je u pitanju ritam sekcija.
Kao prvo niti jedan Roland novije generacije bio on aranžer ili workstation ne može se mjeriti s niti jednim KORG-om, pa čak ni Fantom, jer u tom segmentu (sound) je Roland najslabiji od velike trojke (Yamaha, KORG, Roland). S druge strane, Roland živi na staroj slavi i već jako dugo nije napravio ništa novo u pogledu sinteze zvuka. Kad pogledaš Roland je od E-86 pa do pojave G-70 načinjen na istom sound procesoru uz male dorade i korekcije. Jedino su se pomakli s mjesta (al ne značajno) izdavanjem nove E serije (50/60/80), no još uvijek debelo zaostaju za najnovijim KORG-om. No dok se vodi bitka za primat na tržištu na kom btw Roland trenutno debelo kaska za KORG-om i Yamahom u ponudi palete svojih prouzvoda Solton Ketron postaje sve popularniji i zacjelo daleko najbolji aranžer u ponudi. Nova Audya sa svojim mogučnostima pokopa bilo kog Rolanda, a usprkost najavljivanim superiornostima daleko je kvalitetnija klavijatura i od Tyrosa 2 i od Pa2X koji je najavljen kao "The best off", a ispada doslovce "mačak u vreči". Ne zaboravite tu i GEM Genesys Pro koji je po cijeni al pari najboljim modelima velike trojke (uskoro izlazi novi "BUM" GEM), a opet svemirski brod u usporedbi što nudi za taj novac naspram nekog jadnog Rolanda ili prenapuhanog KORG-a.
KORG je trenutno "najspremniji" mogučnostima za svirku od velike trojke i najbolje paše našem uhu i mentalitetu, ali najbolji nije jer po meni je i Ketron, a i GEM bolji (naravno uspoređujemo TOP modele). Kako sam gore spomenuo Pa2X je mačak u vreči, jer trebao bi biti "the best off" u KORG-ovoj ponudi, no on je tek malo kvalitetnija i bolja inačica Pa1X Pro Elite-a. Ima on puno novih i lijepih štoseva, kao neusporedivo bolju tipku od ikojeg KORG-ovog aranžera do sada, no ostalo je doslovce već viđeno kod KORG-a. Metnimo na stranu sound procesor i ostale studijske štoseve na koje primjerica naš kolega Nedim pati (Nedime, nemoj mi sad replicirat s faktima koji meni u svirci ništa ne znače

) Pa2X na tezgi nemože ništa više nego Pa1X ili Pa800. Te sitne razlike u kavaliteti zvuka jako mali broj ljudi kuži, čuje i razlikuje tako da sam došao do zaključka uopće ne zamo za KORG-a nego i za Rolanda i za Yamahu da unutar jedne generacije aranžera nema nikakve revolucionarne promjene i napretka do izlaska aranžera s novim procesorom. Znaći za nas tezgaroše nema velike razlike između Pa80 i Pa2X. Razlike u enginu su sitnice koje se na ovim prosječnim razglasima koje koristimo bitno ne razlikuju. Velika razlika je samo u pogledu novčanika. Isto tako i Roland E50 pa do E80 su varijacije na temu itd.
Ne znam da li sam se najbolje izrazio danas da bi prosperirao kao muzičar moraš imati i ritam i sound. I tu se vračamo na početak ove priče, Roland osim ritma nema ništa, tako da ga obavezno moraš nadopuniti sa Samplerom. Tu će dobro doć Fantom (svakako bolji od ikojeg Le-a ili Tr-a), no usporedimo li ga s ostalim proizvođaćima klavijaturnih samplera (ne AKAI i sl) onda je i iza Extrema i M3-a, a kamo li jednog Motifa.