Videti jedan post
Star 24.03.2013, 15:17   #18
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

@pax1 pro elte
Sta se ti momak uopste javljas u ovoj temi sa postom koji nema veze sa temom. Samo za to si zasluzio opomenu. Sta tebi uopste smeta i sto te uopste iritira sto ne znas moje ime i prezime. Ne znam ni ja tvoje pa me to uopste ne tangira. Samo pokusavam ljudima ovdje na forumu da pomognem i nista vise. Tamo gdje treba da se zna ko sam i sta sam, tamo se i zna, ovdje je to nebitno, mnogo bitniji su moji postovi, a kad smo vec kod njih, ne bi bilo na odmet da pokoji procitas.

Marjane, tema se ne zove "tranzitov indentitet"... ko sam i sta sam to uopste ovdje nije bitno, ne samo u ovoj temi vec uopste na forumu. Tu sam tranzit i tako treba i da ostane. Nikoga ne pitam za njegovo ime i prezime, pa tako ocekujem isti respekt prema sebi. To sto ti samo jos nisi postavio kompletno porodicno stablo to je vec tvoja stvar. Ne busam se ja u grudi niti mi je to obicaj vec to upravo ti konstantno radis. Valjda ne treba da citiram sve tvoje postove i diskusije u kojima nisi nijednom do sada propustio da naglasis nekakav tvoj "veliki rad i iskustvo", mada od toga nista ne vidim u sustini.

Sto se tice Multi Band kompresora, sto je daleko bitnije za ovu diskusiju... da Marjane upravo cu bas ja da ti pisem o njemu jer ne znas ama bas nista o toj materiji. Opet to dokazujes i u posljednjem postu. Nije potrebno da te bilo ko demontira, to ti najbolje sam sebi uradis. Malo literature za tebe: jedan Multi Band kompresor radi "inteligentno", to sam ti vec napomenuo. To "inteligentno" znaci, pored toga sto radi frekventno selektivno, on radi i formant selektivno. Naravno da ti ne znas sta je to formant, a da bi shvatio ovo sto sam napisao, moracu, iako nevoljno, da ti objasnim. Formanti su specificnosti zvuka na osnovu kojih covjek moze da prepozna da li je ono sto cuje truba, gitara, harmonika, alt ili recimo, bariton vokal. To su specificnosti zvuka po kojima covjek prepoznaje na primjer, glas svog prijatelja, oca, majke... ili uopste da li je zenski ili muski glas u pitanju. Savremeni Multi Band kompresori mogu imati i tridesetak Bandova, dakle vrlo su senzitivni i rade cak i u Notch Compressor modusu (veoma, veoma frekventno uski Bandovi). Svaki od tih Bandova ima tu formantno selektivnu moc i vrlo dobro prepoznaje o kakvom se signalu radi a onda, zahvaljujuci, vec pomenutom Look Ahead Time ima vremena da odluci sta treba da radi sa njim. Multi Band kompresori koji se ugradjuju u kvalitetne aktivne sisteme su programirani da izdizu ili potiskuju odredjene formante u zavisnosti od programa koji korisnik odabere. Znaci... sta znaci... ako pjevac kmeci, skici i urlice, to nece izazvati komprimiranje kompletnog orkestra jer... podsjetimo se, Multi Band kompresor radi frekventno-formantno selektivno (malo komplikovan pojam za tebe ali drugacije ne die). Jos malo literature... svaki iole normalan ton majstor ce vokal ili bilo koji drugi veoma dinamicni signal obraditi kompresorom i limiterom vec na njegovom kanalu tako da su vec tu pobijeni svi stetni Peakovi, pa do mastera ne mogu ni da dodju takvi signali. Ovo ti pisem radi onog tvog nebuloznog primjera sa gitarom i onih 3kHz. Multi Band kompresor u Masteru ima jednu sasvim drugu ulogu nego sto ti uopste mozes i da sanjas i radi toga sam ti i savjetovao da se ne javljas vise u ovoj temi, nemoj sebi da dozvoljavas takve pacere i prosto mamis ljude da te totalno demontiraju i deklasiraju. Sjedi i nauci sta je Multi Band kompresor, kako on radi u Masteru, koja mu je tu uloga. Nego... nesto drugo, da ti ne bih bez potrebe pisao jer to je isuvise Inputa za tebe, neces ti to shvatiti, postavi jedan live snimak, koji god hoces, ja cu ga samo propustiti kroz jedan Multi Band kompresor pa ces odmah imati priliku da cujes da li ce taj Multi Band kompresor da "poubija" cijeli orkestar ili ce uraditi sasvim nesto drugo sa signalom (sto je tebi nemoguce objasniti jer ne znas osnove). Ovo je moja ponuda, opet bez busanja i praznih prica, vec da cujes i ti i ostali, to na djelu. Ti mozes po obicaju, da nastavis i dalje da se busas (bojim se da si sav pomodrio po grudima od tog "ja pa ja"). Ukoliko ovo ne prihvatis, molim te ne javljaj se vise u ovoj temi jer mi je zlo od citanja o tvom velikom radu i radnim uspjesima (aman kao da si bio na radnoj akciji pruge Brcko-Banovici).

Promijenjeno od tranzit (24.03.2013 u 15:22 sati)
tranzit je offline