Tema: Roland BK-9
Videti jedan post
Star 17.04.2013, 12:59   #205
Akordeonista
Ovaj baš voli da kuca

Registrovan/a dana: 13.04.2011
Downloads: 532
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 24 puta u 22 Postova
Akordeonista befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Tranzit, ne bih se slozio sa misljenjem po pitanju semplera. Da li su oni nekog posebnog kvaliteta ili ne u to ne ulazim ali svakako rade dobar posao jer ni jedan proizvodjac klavijatura ne daje boje svih svetskih instrumenata, pogotovo ako imamo u vidu i njihove podvarijante, pa samim tim se desava (ne samo kod nas na balkanu) da gotovo na svakoj klavijaturi (pogotovo aranzerima) fale neke specificne boje! S tim u vezi a vezano za nase podrucje, pa sta i ako se koriste razne harmonike, zujalice, DX boje i sl.? Pa to su boje koje obelezavaju zvuk odredjenih zanrova a koje sviraci kod nas sviraju i morali bi da nose po nekoliko klavijatura kad krenu na svirku, obzirom na to da proizvodjaci nisu dali te boje na jednom instrumentu! Svakako, kad su aranzeri u pitanju ne koriste se samo solo boje vec su tu i razne ritam gitare, basovi, bubnjevi, udaraljke itd.!
Da li Krecar koristi Kronos kao DX11 ili ne to je nebitno ali je bitno to da je na toj klavijaturi data mogucnost da zvuci i kao DX11 a i kao Kronos! Takva mogucnost je data i na Tyrosima, korogovoj Pa seriji i slicnim spravama, sto nije slucaj sa Roland aranzerima!
Da ne budem shvacen pogresno, opet cu navesti da Roland ima ODLICAN zvuk ali mu fali operativnost! Ovde imam u vidu razne dugmice, preglednost, padove, mali broj solo partova, pa i pomenuti sempler koji mu veoma fali (koliko god to neko nipodastavao)!
Malo o ceni - ovaj model je koliko vidim pandan Yamahi PSR-950! U odnosu na nju je verovatno i bolji, imajuci u vidu da je noviji i nudi slicne mogucnosti ali sa 76 dirki i tezinom manjom od 10kg. Samo je problem sto je i PSR950 preskup za ono sto nudi, zato i ne cudi sto se ni ta klavijatura, bas kao ni rolandovi aranzeri, ne koristi previse za iole ozbiljnije sviranje vec ostaju u domenu hobi sprava! A ako posle malo vremena odlucite da prodate tu istu klavijaturu ne mozete da je prodate veoma dugo a i kad uspete, to uradite za pola njene vrednosti, pa cak i manje! Uostalom, ljudi mozete sami da pogledate za koliko se prodaju razne Yamahe PSR serije a sa Roland aranzerima novije generacije je jos losija situacija!
Zanimljiva stvar je to da se recimo Yamaha PSR 9000 Pro prodaje za oko 800 - 900e za koliko se prodaje i daleko novija PSR 910! Cudno, obzirom na njene godine ali valjda tu dolazi do izrazaja koliko se, pored zvuka, ceni UPOTREBLJIVOST instrumenta - ona ima sve potrebne komande na panelu, odlicne dirke, sempler od 64Mb (koliko i dosta noviji Pa800), XLR ulaz za mikrofon, itd.!
Sto se tice naprednih funkcija na Rolandu, ne znam na koje mislite ali mislim da svaki proizvodjac ima neke specificne funkcije koje su najcesce kozmeticke prirode i nemaju preveliku upotrebnu vrednost jer, kao sto neko vec rece, instrument ili zvuci dobro ili ne, bez obzira na razne "novotarije"! Mada mislim da bi bilo korisno zbog svih clanova da navedete koje sve napredne funkcije postoje na Roland aranzerima.
Meni licno, smeta to sto na Rolandu postoje samo tri mogucnosti za Chord Switch (dur, mol i 7) sto je prilicno oskudno (ali ne i presudno) u odnosu na Yamahu i Korg. Dalje, smatram da je nedostatak i to sto ne postoji neki ineligentni Fingering mod koji opet postoji i na Korgu i na Yamahi!
Akordeonista je offline   Reply With Quote