Citat:
Originalno postovano od tranzit
Jedan Instrument je onoliko dobar koliko je dobar muzicar koji ga opsluzuje. Mislim da smo malo zalutali jer pisem o instrumentu a ne stroju za ispucavanje midi fileova i namjenskih styleova a imam neodoljiv osjecaj da ti upravo radis suprotno. Sva ta nekakva "operativnost" meni kao muzicaru nije uopste bitna, bitan mi je sound i samo sound, naravno uz osnovne funkcije jednog aranzera. Ako nekome bas fale Padovi, moze ih naci za 50 eura i to 16 komada odjednom, a dinamicki su a ima ih i sa Aftertouchom za desetak eura vise. Neka ih doda svom aranzeru bez Padova pa nek mlati za sitne pare po njima do mile volje. Chord Switching koji pominjes... aman zar nisu dosta tri razlicite fraze po Style Partu i traci... pa 99% muzicara ne zna da programira jedan ritam kako valja ni sa jednom frazom. O kakvom inteligentnom fingeringu pises, zar jednom profesionalnom muzicaru treba nekakav drugi fingering osim onog najnormalnijeg (Full Chord) i eventualno "On Bass" fingering. Pisemo o profesionalnom instrumentu i njegovoj profesionalnoj upotrebi, a ne sviranju zeni, dragoj, svalerki... pored kamina u dnevnoj sobi ili jos gore, izigravanju muzicara u nekom bircuzu pritiskanjem na Play, Stop i Transpose taste. Da se malo uozbiljimo, pa da diskutujemo argumentovano, rado cu nastaviti sa diskusijom ali ovako, zaista nemam volje !!!!!
|
Slazem se da je instrument onoliko dobar koliko je svirac koji ga svira dobar i zna da ga iskoristi ali da bi taj svirac mogao nesmetano da ga koristi mora da ima i date mogucnosti za to! Ne moras ti Tranzite da se slozis sa tim ali vecini kolega jako odgovara da imaju instrument koji je pregledan i nudi pregrst mogucnosti (vecinu mozda nece iskoristiti ali koristice one koje mu trebaju) koje su lako dostupne bez izvesnih "vratolomija"! Na primer, na BK seriji je prisutan, priznavao ti to ili ne, problem pozivanja performansa jer fabrika nije dala mogucnost za pozivanje istih a da je to pregledno, brzo i lako (kao sto je na Korgu i Yamahi)! Morison je pisao da je na BK9 to reseno tako sto se na displeju pojavljuje prvih 8 performansa pa posle moras da listas na drugih 8 i tako redom. A sta kad imas recimo 176 performansa pa hoces da predjes sa 7-og na 143-ci? Moze numerickim putem ali ko ce da pamti svaki pripremljeni performans i njegov broj? Uz to i kad pozoves vec pripremljeni performans onda na njemu imas 4 OTS-a bez mogucnosti da na tom ritmu pozoves neku drugu boju koja ti u tom trenutku zatreba a da je nisi vec pripremio kao poseban performans!
Drugo, licno ne koristim nijedan midi fajl pa ne znam odakle ti ideja da pricam o "ispucavanju" istih?! Sto se namenskih ritmova tice, da li postoji neko ko ih danas nema i ne koristi?! Kako svirati raznorazne novije pesme koje imaju specificne i prepoznatljive "prebudzene" ritmove i brejkove bez tih namenskih ritmova? Ljudi koji su ikada pratili nekog pevaca sa estrade znaju koliko je bitno imati brzo dostupne i dobro uradjene ritmove!
Sto se tice operativnosti, i meni je najbitniji zvuk (koji mi se, da podsetim, kod Rolanda veoma svidja!) ali mi je bitna i ta operativnost koja je data
na samom instrumentu! Koliko vidim, ti pises o toj temi uvek imajuci u vidu raznorazna externa "pomagala" koja koliko mogu da primetim ovde jedino ti umes i da upotrebis! Da bi se BK serija upotrebila kako treba u kombinaciji sa Laptopom i semplerom na njemu treba veliko poznavanje Midi-ja, SysEx-a, rada u samim programima kojih ima vise od pominjanog Kontakta a to je tek nezamisliva i nemoguca misija za najveci broj clanova foruma! Znam da su neke kolege, a i sam sam jedan od njih, zainteresovane za tu tematiku (kombinovanje hardverskih i softverskih instrumenata) pa ako si ti ili bilo ko drugi ko zaista poznaje ovu oblast zainteresovan za pruzanje obuke iz iste (podrazumeva se uz novcanu nadoknadu) mozemo se dogovoriti o tome! Ovo zaista mislim jer sam veoma zainteresovan da naucim vise o ovoj temi!
Sto se tice Fingering moda, iz iskustva znam da vecina sviraca aranzerskih klavijatura koristi "Finger mode 1", "One Finger" ili kako se vec zove, koji podrazumeva jedan ton za dur a dva za mol i septakord - umanjeni najcesce i ne koriste jer treba pritisnuti cak tri tona za njega!

Priznavao to neko ili ne, vecina koja svira aranzere nisu klaviristi koji su presli na klavijature pa su vesti u hvatanju punih akorada vec su to najcesce harmonikasi - cak i dugmetarci koji levu ruku sviraju na drugmicima! Imajuci to u vidu ne treba negirati to da je pozeljno kad instrument nudi mogucnosti koje su njima pogodne za sviranje! Meni licno, najvise odgovara yamahin "AI FINGERED" mod koji ima u vidu prethodno odsvirani akord a u kom lako mogu da se kreiraju bas linije, bez potrebe da se uvek pritisne pun akord (sto nije uvek zgodno, obzirom na duodecimu - od C do G - koliko ostavljam za levu ruku)! U ovom modu, moguce je bez prelaska u neki drugi mod ili pritiskanja dodatnih dugmica (Bas Inv. i sl.) svirati, na primer, bas liniju C-Cis-D-E-F-Fis-G uz harmoniju C-A7-Dm-C7-Fm-D7-G. Ovo je samo jedna od mogucnosti koje veoma cesto koristim, sto u zabavnoj sto u narodnoj muzici.
U tvojoj pretposlednjoj recenici, vezanoj za svirku zeni, svalerki... itd. se ne nalazim i nadam se da nije ni bila upucena meni licno jer bih se u suprotnom pitao na osnovu cega tvrdis tako nesto?