Tema: Roland BK-9
Videti jedan post
Star 26.04.2013, 13:07   #2
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Nisi me razumio, dealer recimo u Srbiji, Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori... dobija od proizvodjaca instrument po takvoj cijeni, da kada se na nju dodaju regularna carina i porez (koji su tacno utvrdjeni zakonom o carinskom prometu svake od zemalja), bruto maloprodajna cijena instrumenta mora biti onakva kakvu je propisao proizvodjac. U protivnom, ne bi, eto recimo ovaj najnoviji slucaj, cijena za Roland BK-9 u Srbiji (1.990 eura) nikako mogla biti ista kao u jednoj Njemackoj (takodje 1.990 eura). Ne prodaje Planet BK-9 "ispod tezge" bez carine i poreza. Nesto drugo je u pitanju, a to nesto se vrlo malo zna. Dealer u Njemackoj dobija isti instrument od proizvodjaca po visoj cijeni nego onaj u Srbiji. Radi se o generalnom uvozniku za odredjenu zemlju koji jedini ima licencu za uvoz i promet na veliko. Taj generalni uvoznik mora garantovati proizvodjacu (u ovom slucaju Roland) da cijena u maloprodaji ne smije biti visa od one koju je propisao taj proizvodjac. Kao orijentacija za cijenu instrumenta u Srbiji, moze da ti posluzi cijena, na primjer, u Thomannu jer cijena instrumenta u Srbiji ne smije biti visa od one u Thomannu, sem ukoliko Thomann nema trenutno neku posebnu ponudu, koja opet mora biti odobrena od proizvodjaca. Zakoni o prometu muzickih instrumenata su veoma kompleksni a diktiraju ih veliki proizvodjaci (Yamaha, Roland, a pomalo i Korg, mada je on u sustini mala firma). Ovi zakoni idu, na primjer, toliko daleko da odredjuju i na kolikoj minimalnoj udaljenosti smiju da se nalaze dvije prodavnice muzickih instrumenata. To sto dealeri varaju klijentelu balaveci i baljezgajuci o nekakvim carinama koje su, Boze moj, u Srbiji vece nego u Njemackoj ili Holandiji, to je vec drugi problem i cista laz jer ta vremena su odavno prosla. Na snazi je globalizacija koja ima svoja cvrsto utvrdjena pravila. Ko ti kaze drugacije, folira, petlja i laze k'o pas.

Promijenjeno od tranzit (26.04.2013 u 13:11 sati)
tranzit je offline   Reply With Quote