Podrzavam sve sto je Vex ispricao u vezi namenskih ritmova! Ljudi, jedino ko ne zeli da napreduje kao muzicar, taj se zadovoljava sa sterilnim i jednolicnim aranzmanom na jednom ritmu za mnogo pesama i upada u sviracku depresiju!
Ajde da za pocetak Ne uzmemo pesme u rumbi za primer, jer u danasnje vreme dok ne dodjemo do rumbe na svirci treba da prodje od pola sata do 1 sat, ali to opet zavisi od toga gde svirate, sta svirate, kome...itd.
Mi npr. sviramo u gradu, u klubu (iako radimo i svadbe i krstenja i ostala veselja) i obicno se krene sa nekim zabavnjakom, zar ne? Ako kreces Rock (i uvalis mi onaj Hard Rock) i ako mi ti na isti ritam sviras i : 1.Mornar-YU Grupa, 2.Digni ruku-Galija, 3.Marina-Prljavo Kazaliste, 4.Mladicu moj-Zana, 5.Kada padne noc-Riblja corbetina, 6.Prsten i zlatni lanac-Hari Mata Hari, 7.Majstor za poljupce-Zana, ja na 8. ja vec cupam kosu...razumete! Namerno sam krenuo sa Rock-om jer ce ljudi na pocetku odsvirati jednu, dve sporije...a mozda i nece, opet ponavljam gde se i kojim povodom i kome svira! A kad ti cujes za pocetak npr. namenski ritam Sta bi prijatelji moji-Vlado Georgiev, pa onda Ne odustajem-Gibonni, pa Tropico-Bojim se, pa Nevera-Darko Radovanovic, pa neka je i sa INTRO-m, ili ako cujete INTRO od pesme Zar ti-Tropico ili Angel Dimov-Jedna prica o nama ili kako je uradjen aranzman od pesme Strasilo-Goca Trzan, promenicete misljenje koje ste imali o namenskim ritmovima! Ne kazem da treba pustati INTRO i ENDING ali za aranzeriste koji rade sami je to veoma korisna stvar, a moze da se vremenom iskljuci boja koja "fospila" pa da se svira! Jos jednom pohvala za Vex-a i predlog da se ne obazire na one koji nisu dostigli tu zrelost u aranzmanskom smislu jer ipak je aranzman veoma bitan na tom nivou...ne bi ni Milka bila Milka da nije upakovana u lep "aranzman"! Ko razume, shvatice! Pozz dobri ljudi!
|