Citat:
Originalno postovano od dalibor jarmina
Znači, smatraš da "fajlaši" imaju muzičku kulturu, da su muzičari, i da smo im mi to dozvolili?
|
Nemoj praviti od mojih rijeci scenario koji ti padne na pamet.
Ti "fajlasi" imaju muzicku kulturu, ma kako to tebi cudno izgledalo. Moram prvo da razjasnim pojam "kulture". Za taj pojam kulture postoji dosta definicija u nauci pa cu navesti najkracu, a to je, da je kultura skup iskustava, tradicija, obicaja i znanja jedne drustvene grupe, stvaranih kroz njihovu kompletnu istoriju. Fajlasi takodje imaju kulturu, pa cak i muzicku kulturu ali je pitanje, na kojem nivou. Evidentno je, ne postoji covjek "bez kulture" ili "nekulturan covjek" jer je rijec "nekulturan" kontradikcija sama po sebi. Ovo je stilska greska koja se odomacila u nasem jeziku ali nema nikakve veze sa ispravnim izrazavanjem, odnosno govorom uopste. To bi bilo sto se tice kulture "fajlasa", sto manje ili vise vazi i za "one man band aranzeriste" jer te dvije specije nisu posebno udaljene, ma koliko to tebe pogadjalo ili ne.
Nigdje nisam ni tvrdio, niti se i na jedan nacin, iz mog pisanja moze zakljuciti, da su fajlasi "muzicari". To je tvoja proizvoljna projekcija mojih tekstova. Poziv muzicara je veoma kreativan i njime moze, na pravi nacin, da se bavi samo mali broj ljudi jer spada u najuzi domen umjetnosti. Medjutim, postoje "sviraci" koji su surogat muzicara, a ovu anomaliju treba regulisati, odnosno kaznjavati zakonom.
Tacno si zakljucio, mi smo krivi sto uopste postoje fajlasi, a Boga mi i "aranzeristi". Ako ti zaista nije jasno zbog cega, vrlo nerado ali cu ti ipak napisati kracu sociolosko-muzicko-istorijsku studiju o ovome, pa ce ti biti odmah jasno sto smo mi krivci za tu anomaliju, a prije bih rekao, "kugu" na muzickom tijelu Balkana.